Vučić turskim ”Bayraktarima” prijeti Bosni i Bošnjacima

Osobno, ne vjerujem Vučiću, jer vjerujem predsjedniku Turske Erdoganu da je dobro upamtio amanet, kojeg mu je rahmetli Alija povjerio.
Cerić
Cerić
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Bošnjaci moji,
Ako je tačno da je Tayyip Erdogan obećao dronove „Bajraktar“ Aleksandru Vučiću ‘preko reda’, jer se Vučiću žuri, onda to znači da Vučićev glasnogovornik Aleksandar Vulin ne govori uprazno kad obavještava Urbi et Orbi da je: – Zadatak ove generacije (srpskih četnika) političara da stvori ‘srpski svet’, tj., sv(ij)et ‘velike Srbije’, gdje su svi Srbi u jednoj državi od Sidneja do sela Kukurović.

Osobno, ne vjerujem Vučiću, jer vjerujem predsjedniku Turske Erdoganu da je dobro upamtio amanet, kojeg mu je rahmetli Alija povjerio, a to je da ni na koji način ne dopusti da Bosna i Bošnjaci ikad više budu izloženi genocidu, a kamoli da ‘preko reda’ jača Srbiju, Aleksandra Vučića, da za jednog Srbina ubija sto (100) muslimana u Bosni. Dakako, sa ‘obećanim’ „Bajraktarima“ ‘preko reda’ Vučić bi bez po muke za jednog Srbina mogao na daljinski ubiti hiljadu (1000) muslimana. Što bi bio veliki napredak u modernizaciji srpske (Vučić-Dodikove) vojne sile u zaštiti srpskog-genocidnog plijena Eres.

Vjerujem, također, da će Erdogan, čim prije, demantirati Vučića kako bi otklonio objektivni strah kod Bošnjaka, koji ih zadesi u mubarek Ramazanu, od Erdogan-Vučićevih dronova ‘preko reda’, koji nemaju drugu namjenu, već da ih Milorad Dodik koristi za teroriziranje Bošnjaka, koji su konvertiti pa ih Dodik želi vratiti u pređašnje stanje krivo-slavlja, kao i za rušenje bosanske države, koju Dodik smatra fiktivnom, neodrživom i propalom državom.

Pretpostavljam da Erdogan zna da Vučić ne smije upotrijebiti njegove „Bajraktare“ ‘preko reda’ protiv Kosova, jer tamo je NATO. Ne smije ih upotrebljavati ni protiv Crne Gore i Makedonije, jer tamo je također NATO. I Hrvatska je sigurna od „Bajraktara“, jer je članica EU i NATO. Jedina Bosna je otvorena za napad „Bajraktara“ ‘preko reda’, jer se Vučiću žuri da dronom ojača Dodika kako bi mogao upisati genocidni plijen Eres u srbijanski grunt, kao dokaz Vulinovog zavjeta da ova generacija srpskih ratnika mora stvoriti ‘srpski svet’.

Sasvim je jasno da Eres ima namjeru da onesposobi bosansku državu na način prenošenja državnih nadležnosti na entitet Eres. Ako to ostvari, onda slijedi fizička odbrana Eresa od legalnih bosanskih vlasti, tj., valja imati „Bajraktare“ za odbranu Eresa. Valja proglasiti Eres žrtvom agresije, nacizma i genocida što zahtjeva njenu nezavisnost i prisajedinjenje sa Srbijom te pozvati bosanske Hrvate da to isto urade uz poruku: “Čuvajte nam Herceg Bosnu” iz zahvalnosti Čoviću, koji je rekao: „Čuvajte Republiku Srpsku“.

Bošnjaci moji,
Nisam vojni stručnjak, ali zdrav razum mi kaže da je Vučićeva kupovina „Bajraktara“ ‘preko reda’ od Turske mnogo podlija od kupovine borbenih aviona „Rafal“ od Francuske. Jer za isporuku tih francuskih aparata i njihovo uključivanje u vojnu upotrebu treba vremena, koje je u ovakvoj geopolitickoj situaciji Srbiji i njenom agentu Dodiku u Bosni dragocjeno.

Osim toga, upotreba „Rafala“ u Bosni ne bi se mogla prikriti, ne bi se moglo reći da su to avioni Eresa. Bio bi to jasan znak agresije Srbije na Bosnu. Sa „Bajrkaktarima“ je situacija drugačija. Oni se mogu dati na upotrebu Eresu u željenoj situaciji i poslati već obučene pripadnike Vojske Srbije (VS) da djeluju sa terena u Eresu, jer „Bajraktari“ ne zahtjevaju toliku logističku podršku kao „Rafali“. Srbija čak može obučiti kadar iz Eresa u rukovanju „Bajraktarima“ tako da ne bude ni potrebe za direktnim angažmanom VS, niti za presvlačenjem njenih pripadnika u uniforme Vojske Eresa kako je to Srbija radila tokom prošle agresije na Bosnu.

Bosanske političke i vojne snage treba (mora) da srpsko-tursku trgovinu s „Bajraktarima“ isproblamatiziraju u NATO-u, SAD-ma i EU-ji tako da se ta trgovina istjera na čistac. Također, bosanske vlasti bi morale da zahtjevaju da NATO od Francuske zatraži da potpiše da „Rafal“ ni na koji način neće koristiti protiv Bosne, jer su i Francuska i Srbija na to obavezane dejtonskim mirovnim sporazumom. Isto to bi trebalo zatražiti od Francuske i Hrvatske kad su u pitanju „Rafali“, koji su nabavljeni za potrebe zračnih snaga Hrvatske.

Bosanske vlasti treba da razmisle o odlasku u Ukrajinu, u Kijev, radi susreta sa ukrajinskim ministrom vanjskih poslova i predsjednikom Zelenskim kako bi im objasnili prednosti i manjkavosti Daytionskg sporazuma, kojem je Ukrajina sve bliže. To bi bilo jako korisno za Ukrajinu u tekućim i budućim mirovnim pregovorima sa Rusijom.

Ukoliko nije moguće fizički posjetiti Ukrajinu, onda bi trebalo organizirati sastanak preko video linka. Član Predsjednistva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je već obrukao bosansku državu svojim sastankom sa ministrom vanjskih poslova Rusije Lavrovom tako da bi ovakav susret sanirao tu vrstu štete i podigao ugled bosanskim vlastima na međunarodnom nivou.

Od ukrajinskih kolega bi se mogle čuti informacije korisne za formuliranje bosanskog odgovora na još jednu, ovaj put još podmukliju, agresiju sa druge strane Drine.

Bošnjaci moji,
Ovo vrijeme i okolnosti oko Bosne i Bošnjaka traži prometnu akciju na vrijeme i na pravom mjestu.

Čekanje da se stvari dogode same po sebi (bi-nefsihi) u našu korist, koštale su nas genocida.

Niko nema više pravo na taj hazard.

Od turskih medija očekujemo da pomognu Bosni i Bošnjacima da se priča o „Bajraktarima“ za Srbiju (Vučića i Dodika) protiv Bosne i Bošnjaka do kraja otkrije i osujeti.

Vijest o dostavi „Bajraktara“ ‘preko reda’ Srbiji (Vučići i Dodku) objavili su svi bosanski i regionalni mediji.

Allahu Milostivi, budi nam svjedok da smo učinili što smo znali i mogli! Amin!

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.