Ramazanske večeri: Hfz. Almir Pramenković i Muhamed ef. Fetić

Ko to sebi dozvoli, ko se povuče u samog sebe, onda ta penzija nema nekog značaja i gubi na važnosti.
Muhamed ef. Fetić: Penzija je da se malo predahne_62542b3f5815a.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ljubav prema učenju Kur’ana je nemjerljiva, energija ogromna a institucija hifza olakša taj put. Danas Sandžak ima svoje hafize s kojima se u svijetu ponosi

–Mislim da prije svega Allah, dž.š. bira kome će nešto dati, blagodat koju će nekom podariti. Između ostalog, i sama institucija hifza koga će učini hafizom, kome olakšati put prilično trnovit ali dostojanstven i častan. Mnogi interpretatori Kur’ana smatraju tumačeči ajet da su hafizi kategorija koju je Allah, dž.š. odabrao.

Nije ništa čudno kada imamo brojne hadise koji na direktan način ukazuju na počast i uzvišeni status onih koji su naučili Allahovu dž.š. knjigu i  nastoje da je primijene i implementiraju u svakodnevnom životu. Učači Kur’ana su elita Allaha, dž.š. i u posebnom su statusu kod Allaha, dž.š, kaže hafiz Almir Pramenković prof. akaida na FISu.

Hadžija Muhamed ef. Fetić nakon zvanično 42 godine službe u Islamskoj zajednici, a sveukupno 50 godina vrijednog rada i djelovanja otišao je u penziji. Mada, to je samo formalno čak se nakon toga rad intenzivira
-Penzija je, ko je dočeka, jedan period u ljudskom životu. Istina, mi joj se kao obradujemo penziji ali ona pokušava da te odvoji iz svakodnevnog života. Ko to sebi dozvoli, ko se povuče u samog sebe, onda ta penzija nema nekog značaja i gubi na važnosti.

Penzija je da se malo odmorimo, da imamo alibi da pobjegnemo od nekih zadataka i poslova. U stvari treba biti tu za kahve s ahbabima, prijateljima, rodbinom. Čestitaju mi penziju pa između ostalog u mom džematu u Rožajama imao sam rahmetli Eta Fetahovića koji je iskoristio penziju punih četrdeset godina. Onda oni kažu, nek je hairli i sretna penzija i da je iskoristiš kao Eto Fetahović, priča hadžija Muhamed ef. Fetić penzionisani imam.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.