Ramazanske večeri: Asmir ef. Crnovršanin i hadži Izet Nuhambašić

Molim Allaha, dž.š. da nas sačuva licemjerstva ili bilo čega što bi nas od Njega moglo udaljiti.
Hadžija Nuhambašić: Molim Allaha, dž.š. da nas sačuva licemjerstva_62542b4c9fe09.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Svako ko dođe u Novi Pazar u dane Ramazana posebno primjećuje dobar odnos njegovih žitelja prema putniku kojeg najiskrenije želi ugostiti. Također, za svakog od njih posebna je atmosfera u prediftarsko vrijeme.

–Dok god budemo osjećali ljepotu Ramazana u našim kućama, džamijama, na ulicama. U čaršiji je tajac. To je bereket, ljepota koju čovjek koji nije doživio ne može opisati. Stane Grad, centar Grada, ne čuje se ništa. Jedino ako prođemo pored neke kuće čuju se kašike. To je velika blagodat s kojom nas je Uzvišeni Gospodar počastio ovdje u ovim krajevima.

Takve blagodati mnogi na drugim mjestima nemaju. Tu blagodat trebamo čuvati i s njom se ponositi. Džamijski ukras je džemat koji se trudi, ulaže, daje, zajedno sa svojom Islamskom zajednicom, svojim imamima  da imamo i infrastrukturnu ljepotu i kad neko dođe sa strane da ne kaže u 21. vijeku vidi kakve sui m džamije. A ja često citiram hadis kojeg muftija Dudić ponavlja “Nećete biti pravi vjernici sve dok vase džamije ne budu ljepše od vaših kuća”. I mi svjedočimo u Novom Pazaru i Sandžaku da su nam naše džamije ljepše i sređenije od naših kuća i stanova, govorio je mr Asmir ef. Crnovršanin imam Melajske džamije.

Ulema i efendije kažu da je hadž Allahova, dž.š. milost koju daje kome On hoće. Tako je hadžem počastio i porodicu višestrukog hadžije Izeta Iska Nuhambašića

–Allah,dž.š. počastio je i mene i hanumu i djecu da od malih nogu budu Allahovi,dž.š. musafiri. Hvala Allahu,dž.š. nebrojeno. Plašim se da brojim koliko puta sam bio na hadžu. Molim Allaha, dž.š. da nas sačuva licemjerstva ili bilo čega što bi nas od Njega moglo udaljiti. Molim Allaha, dž.š. da nam podari zahvalnosti s kojom će biti zadovoljan. Bio sam i molim Allaha, dž.š. da ukabuli hadž i za mene i za moju porodicu i za sve Njegove robove, kazao je hadžija Izet Nuhambašić.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.