Do posljednjeg daha ćemo ustrajavati da se sazna istina i zadovolji pravda

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Do posljednjeg daha ćemo ustrajavati da se sazna istina i zadovolji pravda_62543183318b7.jpeg
Ova naslovnica i tekst iz 2013. godine tek svjedoče o tome da je bojazan od najgoreg scenarija uvijek postojavala i da su se poduzimale sve moguće radnje da ne dođe do najgoreg, i to je bila filozofija rahmetli Muftije sukladno hadisu Poslanika Muhameda, a.s.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

2013. godine, znatno prije nego li je rahmetli Muftija i zvanično ušao u politiku, nastala je ova naslovnica i opsežna analiza u Reviji Sandžak koja je detaljno elaborirala sve potencijalne nalagodavce njegove moguće likvidacije. Direktan povod teksta bio je snajper pronađen u blizini džamije u Malmeu, gdje je rahmetli Muftija imao susret sa Bošnjacima Švedske.

Nešto prije toga, 2012. godine nastala je službena bilješka MUP-a o pokušaju organiziranja atentata na rahmetli Muftiju, u Sarajevu, a takvih slučajeva znanih i neznanih bilo je još podosta, od kojih javnost još značajnije zna o slučaju pokušaja atentata u Novome Pazaru od strane ekstremista sa suđenja istima u Beogradu.

Naslovnica iz 2013. godine i sami tekst nastali su kao studiozna analiza na kojoj sam radio zajedno sa rahmetli Muftijom i po njegovim naputama i informacijama koje je on izravno imao. Oni odražavaju stvarnost prije rahmetli Muftijinog direktnog političkog djelovanja, što znači da su se u međuvremenu okolnosti mogle izmijeniti.

Obznana rezultata analiziranih uzoraka nedvojbeno me podsjetila na to vrijeme i natjerala da promislim o svim mogućim aspektima koji bi mogli biti u opticaju. Ali, još jednom se pokazalo ispravnim što je na čelo SPP-a došao Usame Zukorlić, koji je na najprisebniji način reagirao, poduzeo sve radnje da se istraga pokrene u pravom smjeru i prvo utvrdi sa potpunom sigurnošću da je riječ o ubistvu trovanjem. Zato ćemo slijediti njegovu odluku i ustrajati da se pred najznačajnijim organima pokrene istraga i utvrdi prava istina o razlogu smrti i svemu onome što poslije toga slijedi. No, ono što niko od nas nikada neće dozvoliti jeste da se odustane od istine ma koliko ona gorka i čemerna bila te da se sukladno njoj poduzmu svi dalji koraci.

Na to ne samo da imamo pravo već i obavezu jer rahmetli Muftija nije pripadao samo svojoj porodici već i cijelom našem narodu i svim dobrim ljudima,a svojim djelovanjem i politikom partnerstva i pomirenja bio je i garant stabilnosti cijeloga Balkana, pa i šire.

A ova naslovnica i tekst iz 2013. godine tek svjedoče o tome da je bojazan od najgoreg scenarija uvijek postojavala i da su se poduzimale sve moguće radnje da ne dođe do najgoreg, i to je bila filozofija rahmetli Muftije sukladno hadisu Poslanika Muhameda, a.s., “Sveži devu pa se onda osloni na Allaha”. I zato je on na koncu i skladno svom tvrdom vjerničkom ubjeđenju, govorio da je njegov život i smrt isključivo u rukama Allaha, dž.š., i da ako bira da ostavi djeci oca šehida ili izdajicu, bira da bude šehid. I to je nebrojano puta ponovio, u javnosti i van nje, u širim i užim krugovima.

Šta god da bude epilog, jedno je sigurno: I svojim životom i svojom smrću rahmetli akademik muftija Muamer Zukorlić ostavio je ovom narodu ideju i nasljednike te ideje koji neće posustati i koji će do posljednjeg svog daha ustrajavati da se sazna istina, zadovolji pravda i nastavi uspravno i dostojanstveno Muftijinim putem.

SANDžaklija preporučuje

Šta naši urednici čitaju, gledaju i slušaju svake hefte. Prijavite se za Heftični Bilten i nikad više ne propustite velike priče.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.