Saradnja između IUNP i Koordinacionog tijela za rodnu ravnopravnost

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Zaista vjerujem da će ovaj protokol biti osnova da nekako zajednički gradimo još veće povjerenje, da rušimo stereotipe, da napravimo prostor za buduće generacije djevojaka i žena.
Potpisan protokol o saradnji između Internacionalnog univerziteta i Koordinacionog tijela za rodnu ravnopravnost_625188441fb49.jpeg
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru upriličen je prijem za potpredsjednicu Vlade i predsjednicu Koordinacionog tijela za rodnu ravnopravnost, prof. dr. Zoranu Mihajlović.
Sastanku su prisustvovali pomoćnica ministra prosvjete i profesorica na Departmanu za ekonomske nauke, prof. dr Elma Elfić Zukolrić i rekor Univerziteta, prof. dr Suad Bećirović.

Nakon sastanka potpisan je protokol o saradnji između Univerziteta u Novom Pazaru i Koordinacionog tijela za rodnu ravnopravnost. Ovim Protokolom utvrđeni su principi za realizaciju aktivnosti koji će podrazumijevati promociju i povećanje vidljivosti kao i unapređenje položaja žena i djevojaka u obrazovanju i nauci kao i podizanje svijesti o rodnim stereotipima.

Prof. dr Elma Elfić Zukorlić zahvalila se potpredsjednici Vlade na nesebičnoj podršci Univerzitetu u Novom Pazaru i istakla da današnjim potpisivanjem Protokola o saradnji šalju jasnu poruku da u borbi za rodnu ravnopravnost i afirmaciju žena moraju zajedno učestvovati, i muškarci i žene.

„Ono što mene posebno raduje jeste sama činjenica da su potpisnici ovog sporazuma sa jedne strane potpredsjednica Vlade Republike Srbije Zorana Mihajlović kao žena, a sa druge strane rektor Univerziteta prof. dr. Suad Bećirović kao muškarac, gdje negdje šaljemo jasnu poruku da u borbi za rodnu ravnopravnost i afirmaciju žena moramo zajedno učestvovati i stvarati društvo jednakih šansi. Naravno, protokol sporazuma možete svi dobiti ali tu smo fokus prvenstveno stavili na razbijanju stereotipa o rodnoj ravnospravnosti, unapređenju položaja žena i djevojaka u obrazovanju i nauci, njihovoj promociji i njihovoj većoj vidljivosti ali i činjenici da žene moraju biti aktivne u društvenom, političkom i ekonomskom životu ali i naći mehanizme zaštite žena jer vrlo često su one laka meta napada, kako porodičnog nasilja tako i društveno političkog.“

Prof. dr Zorana Mihajlović istakla je da potpisivanje protokola o saradnji predstavlja samo jedan korak u svemu onome što tek slijedi.
„Ovaj univerzitet nije običan univerzitet, ovo je jedan vrlo ozbiljan univerzitet koji ove godine slavi 20 godina svog postojanja. Ovo je univerzitet u kojem se zaista čuje glas žena i ovo je univerzitet koji u svojim programima, koliko sam ja mogla da vidim, na čelu većine ovih programa nalaze se upravo žene. Ovo je također Univerzitet koji broji veći broj studentkinja od studenata, a generalno kada pogledate na teritoriji Republike Srbije, djevojke žene su te koje mnogo više upisuju fakultete, mnogo brže završavaju fakultete, mnogo više doktoriraju.

Dakle, u tom dijelu obrazovanja, žene se maksimalno trude da budu što brazovanije jer je obrazovanje jedan osnovni korak i uslov ka osamostaljivanju žena. Tamo negdje kada dođu i počnu karijere, tu je mjesto gdje mi zajednički treba još mnogo da uradimo kako bi žene mogle da u svojim karijerama napreduju i kako bi se kao i na ovom univerzitetu našle i na onim pozicijama gdje se odlučuje. Zaista vjerujem da će ovaj protokol biti osnova da nekako zajednički gradimo još veće povjerenje, da rušimo stereotipe, da napravimo prostor za buduće generacije djevojaka i žena koje dolaze poslije nas i da naše društvo bude kvalitetnije i uspješnije jer nije to samo pitanje žena, pitanje je i žena i muškaraca, i da živimo u društvu koje će biti rodno ravnopravnije.“

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.