“Romima su potrebna ljudska prava”

Dan Roma je međunarodno priznati dan obilježavanja prava Roma. Ali Branislav Nikolić smatra da se to pretvara u isprazni obred. "Mi Cigani ne trebamo prava Roma. Mi trebamo ljudska prava."
roma day
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Branislav Nikolić živi u Beču, istaknuti je član romske zajednice i osnivač platforme gipsy.at. U svom osvrtu na Dan Roma ne nalazi mnogo lijepih riječi: način kako se simbolično obilježava ovaj dan smatra “nacionalnom masturbacijom”. Najbolji primjer je zastava i himna: nediferencirano ophođenje s tim simbolima upravo tjera ljude u ruke nacionalističkih političara.

Jer Nikolić se oštro protivi ideji nekakve romske države. Dapače, protivi se i ideji same nacije: “Što je s ovim svijetom? Nemamo li već dovoljno različitih nacija koje šire nacionalizam i koje se razdvajaju bodljikavom žicom?” Zato i smatra: “Cigani ne trebaju prava Roma. Mi trebamo ljudska prava i ona trebaju vrijediti za sve ljude.” Od ovakvog obrednog obilježavanja Dana Roma nema puno koristi: “Molim Vas da nam ne pomažete. Dovoljno nam je teško i nama samima.”

Pjesma Šabana Bajramovića

8. travnja/april se obilježava kao sjećanje na prvi Svjetski kongres Roma održan na taj dan 1971. u Londonu koji je okupio 23 predstavnika iz devet država. Taj dan simbolizira početak pokreta za građanska prava Roma. Tada je i određena službena zastava i himna (“Đelem, đelem” – poznata u legendarnoj izvedbi Šabana Bajramovića). To su važni simboli Romske zajednice, ali o kojima se još uvijek raspravlja, baš kao i o upotrebi tuđih i vlastitih obilježja.

Međunarodni dan Roma je priznat od svih europskih i međunarodnih organizacija i institucija. On se koristi kao prigoda podsjetiti na raznolike i velike zasluge Roma i Sintija u povijesti, umjetnosti i kulturi.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.