Mostarski sajam za promociju nacionalističkih nakana 

Slušajući i sve govornike sa ovoga skupa, dalo bi se još mnogo toga lošeg i neprihvatljivog iznijeti.
Ilustracija: Aleksandar Todorović
Ilustracija: Aleksandar Todorović
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Promovisan je desničarski, proruski, nacionalistički sajam gospodarstva u Mostaru.

Po zavnicama i promotivnoj besjedi desnih zvaničnika, nikako se nije moglo naslutiti dea je svrha i cilj ovoga sajma susreta sa privrednicima, proizvođačima dobara i uspješnih gospodarstvenika, koji bi nam zha trenutak i nagovjestili bolje dane.

Pitajmo se, zar se i moglo očekivati nešto bolje u organizaciji HDZ-a i njihovih čimbenika i zvanica sasvim desne orijentacije, u ovome vaktu zbivanja na ruskome području, što nas prisjeća i na naša slična agresorska događanja iz 90-tih godina.

Posebno, kada se na ovakvom susretu i događaju nađu i takve dušmanske i rušilačke osobe i naše države i njene privrede, a prostori i sjećanja na ove savremene i interesantne proizvodne hale velikoga ”Sokol“-a, koji je proizvodio i avione, rashladnu tehniku, gradio hale i velike industrijske objekte i koji bi i danas na ovome sajmu i mnogim sličnim u svijetu imao šta i prezentirati.

Kako to govori, uvaženi naš član Predsjedništva države gospodin Željko Komšić: “Klasičan proruski skup u Mostaru!”

Da je stav poslanika Šemsudina Mehmedovića kako se radi o “sramotnom sajmu putinovaca”, priliči istinskoj činjenici, u prilogu svih razmišljanja i konstatacija.

Za nas, građane ovoga grada i dobre poznavaoce svih dešavanja i brojnih neprilika u vremenu io vim prostorima, a posebno u sadašnjoj situaciji slične i silne agresije nad Ukrajinom, slušajući i sve govornike sa ovoga skupa, dalo bi se još mnogo toga lošeg i neprihvatljivog iznijeti.

Prije svega, naši udruženi “rušilački blizanci“ orguljaš iz Mostar ai guslar iz Laktaša, Dragan i Milorad, kreatori i akteri sistemskog urušavanja jedine nam domovine Bosne i Hercegovine, iskoristili su ovu priliku da po ko zna koji puta sa svojim gostima sa istoka i zapada i krajnjom desničarskom susjednom Mađarskom, ispričaju nam bajke i pričice za malu djecu.

Pričali su oni ovom prilikom o izbornom zakonu, o nužnosti konstitutivnih naroda i etničkih potreba u cilju legitimnog prestavljanja i očuvanja njihovih genocidnih zlodjela sa RS-om i Herceg Bosnom.

Iskoristili su oni i prisustvo svojih desničarskih istomišljenika, premijera Plenkovića iz Hrvatske i Ane Brnabić iz Srbije, a premijer Mađarske gospodin, Peter Sijarto, je istakao kako je nužno razgovarati sa Miloradom Dodikom, a ne davati mu nikakve sankcije.

Nevjerovatno je i začuđujuće, odakle je ministru vanjskih poslove oven am susjedne države moralno i bilo koje ljudsko parvo, da nama građanima ove napaćene i razorene države i njenih privrednih i drugih materijalnih dobara i brojnih ljudskih života, ovako nešto gnusno iznosi, znajući o kakvom veliko srpskom nacionalisti, kriminalcu i hohštapleru se radi.

Nešto slično, ponavljajući kao papagaj, već duže vremena slušamo iste i slične price oko izbornoga zakona i legitimnog prestavljenja “ugroženih Hrvata“ u Bosni i Hercegovini, iz izlaganja premijera Plenkovića, glavnog mentora Dragana Čovića.

Nešto slično je govorio i guslar iz Laktaša, Milorad Dodik, sa svojim Srbima, nakon sastanka sa rukovodstvom Gradskog odbora stranke i članovima stranačkog Predsjedništva u Mostaru rekao da je “položaj Srba u Mostaru težak i nezahvalan, bez pomaka ka boljem”.

Nije se, nažalost, nikada sjetio da sa svojim “blizancem“ Draganom i popriča na temu izgona svih Srba iz Aluminijua i Sokola ili kako poboljšati status ovih normalnih građana Mostara, pravoslavne vjeroispovjesti, a ne samo “dodikovaca“.

Važno je bilo primjetiti, ovoga veliko srpskog despota i uzurpatora banaka u RS-u za svoju vilu na Dedinju, ono što su mediji primjetili je da lider SNSD-a u posljednje vrijeme ponekad entitetsku trobojku zna zamijeniti ruskom. Iako često neprimjetno, razlika je samo u rasporedu boja, a istu je nosio i ovom prilikom svoje posjete kod svoga jarana i blizanca Dragana Čovića.

Usputno, sa istoga skupa sa svojim “dodikovcima“ veliki njihov Srbin Milorad Dodik istakao je: “– Ništa se ne pomjera i ništa se ne čini na ovom planu. Kada čujem prigovore kako Bošnjaci ili Hrvati imaju tretman u Republici Srpskoj to je dječja pjesmica kakva je priča ovdje. Sama priča da od 600 zaposlenih u javnim preduzećima i ustanovama u Mostaru ima 8 Srba koje je birao HDZ ili SDA apsolutno govori o tome kakva je situacija.“ / završen citat /.

Premijer Federacije BiH, entiteta u Bosni i Hercegovini, Fadil Novalić kazao je da povratak Sajma simbolizira i povratak bh. ekonomije na grane na kojim je bila prije pandemije, kakve li ironije života i realnosti, kao da je pandemija svemu kriva.

Nisu se sjetili, niti riječi pomena i velikom ”hercegovačkom gigantu” Aluminiju, preko puta njih, ili ”Sokol-u“ u njegovim halama, da nešto ukažu i najave njihov povratak i bolje dane.

Radost zbog ponovne organizacije Sajma nije krio ni prvi čovjek Mostara Mario Kordić, koji izjavljuje;“ Mostarci i Mostarke su ponosni na Sajam. To je brend koji okuplja najbolje. Sve to obavezuje da i dalje svi doprinosimo razvoju Sajma. Sajam je i primjer za budući razvoj društva“, rekao je Kordić.

Kada isti ne bi bio iz redova veliko hrvatske nacionalističke stranke HDZ-a, koja je sa svojim bojovnicima okupirala i uzurpirala ova velika naša industrijska dobra i doveli ih na prosjački štap, možda bi bila istinita njegova tvrdnja i želja svih građana Mostara, jer bez industrije i njene proizvodnje, nema boljitka niti sreće u ovakvim i sličnim sajmovima.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.