Mostarski sajam za promociju nacionalističkih nakana 

Slušajući i sve govornike sa ovoga skupa, dalo bi se još mnogo toga lošeg i neprihvatljivog iznijeti.
Ilustracija: Aleksandar Todorović
Ilustracija: Aleksandar Todorović
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Promovisan je desničarski, proruski, nacionalistički sajam gospodarstva u Mostaru.

Po zavnicama i promotivnoj besjedi desnih zvaničnika, nikako se nije moglo naslutiti dea je svrha i cilj ovoga sajma susreta sa privrednicima, proizvođačima dobara i uspješnih gospodarstvenika, koji bi nam zha trenutak i nagovjestili bolje dane.

Pitajmo se, zar se i moglo očekivati nešto bolje u organizaciji HDZ-a i njihovih čimbenika i zvanica sasvim desne orijentacije, u ovome vaktu zbivanja na ruskome području, što nas prisjeća i na naša slična agresorska događanja iz 90-tih godina.

Posebno, kada se na ovakvom susretu i događaju nađu i takve dušmanske i rušilačke osobe i naše države i njene privrede, a prostori i sjećanja na ove savremene i interesantne proizvodne hale velikoga ”Sokol“-a, koji je proizvodio i avione, rashladnu tehniku, gradio hale i velike industrijske objekte i koji bi i danas na ovome sajmu i mnogim sličnim u svijetu imao šta i prezentirati.

Kako to govori, uvaženi naš član Predsjedništva države gospodin Željko Komšić: “Klasičan proruski skup u Mostaru!”

Da je stav poslanika Šemsudina Mehmedovića kako se radi o “sramotnom sajmu putinovaca”, priliči istinskoj činjenici, u prilogu svih razmišljanja i konstatacija.

Za nas, građane ovoga grada i dobre poznavaoce svih dešavanja i brojnih neprilika u vremenu io vim prostorima, a posebno u sadašnjoj situaciji slične i silne agresije nad Ukrajinom, slušajući i sve govornike sa ovoga skupa, dalo bi se još mnogo toga lošeg i neprihvatljivog iznijeti.

Prije svega, naši udruženi “rušilački blizanci“ orguljaš iz Mostar ai guslar iz Laktaša, Dragan i Milorad, kreatori i akteri sistemskog urušavanja jedine nam domovine Bosne i Hercegovine, iskoristili su ovu priliku da po ko zna koji puta sa svojim gostima sa istoka i zapada i krajnjom desničarskom susjednom Mađarskom, ispričaju nam bajke i pričice za malu djecu.

Pričali su oni ovom prilikom o izbornom zakonu, o nužnosti konstitutivnih naroda i etničkih potreba u cilju legitimnog prestavljanja i očuvanja njihovih genocidnih zlodjela sa RS-om i Herceg Bosnom.

Iskoristili su oni i prisustvo svojih desničarskih istomišljenika, premijera Plenkovića iz Hrvatske i Ane Brnabić iz Srbije, a premijer Mađarske gospodin, Peter Sijarto, je istakao kako je nužno razgovarati sa Miloradom Dodikom, a ne davati mu nikakve sankcije.

Nevjerovatno je i začuđujuće, odakle je ministru vanjskih poslove oven am susjedne države moralno i bilo koje ljudsko parvo, da nama građanima ove napaćene i razorene države i njenih privrednih i drugih materijalnih dobara i brojnih ljudskih života, ovako nešto gnusno iznosi, znajući o kakvom veliko srpskom nacionalisti, kriminalcu i hohštapleru se radi.

Nešto slično, ponavljajući kao papagaj, već duže vremena slušamo iste i slične price oko izbornoga zakona i legitimnog prestavljenja “ugroženih Hrvata“ u Bosni i Hercegovini, iz izlaganja premijera Plenkovića, glavnog mentora Dragana Čovića.

Nešto slično je govorio i guslar iz Laktaša, Milorad Dodik, sa svojim Srbima, nakon sastanka sa rukovodstvom Gradskog odbora stranke i članovima stranačkog Predsjedništva u Mostaru rekao da je “položaj Srba u Mostaru težak i nezahvalan, bez pomaka ka boljem”.

Nije se, nažalost, nikada sjetio da sa svojim “blizancem“ Draganom i popriča na temu izgona svih Srba iz Aluminijua i Sokola ili kako poboljšati status ovih normalnih građana Mostara, pravoslavne vjeroispovjesti, a ne samo “dodikovaca“.

Važno je bilo primjetiti, ovoga veliko srpskog despota i uzurpatora banaka u RS-u za svoju vilu na Dedinju, ono što su mediji primjetili je da lider SNSD-a u posljednje vrijeme ponekad entitetsku trobojku zna zamijeniti ruskom. Iako često neprimjetno, razlika je samo u rasporedu boja, a istu je nosio i ovom prilikom svoje posjete kod svoga jarana i blizanca Dragana Čovića.

Usputno, sa istoga skupa sa svojim “dodikovcima“ veliki njihov Srbin Milorad Dodik istakao je: “– Ništa se ne pomjera i ništa se ne čini na ovom planu. Kada čujem prigovore kako Bošnjaci ili Hrvati imaju tretman u Republici Srpskoj to je dječja pjesmica kakva je priča ovdje. Sama priča da od 600 zaposlenih u javnim preduzećima i ustanovama u Mostaru ima 8 Srba koje je birao HDZ ili SDA apsolutno govori o tome kakva je situacija.“ / završen citat /.

Premijer Federacije BiH, entiteta u Bosni i Hercegovini, Fadil Novalić kazao je da povratak Sajma simbolizira i povratak bh. ekonomije na grane na kojim je bila prije pandemije, kakve li ironije života i realnosti, kao da je pandemija svemu kriva.

Nisu se sjetili, niti riječi pomena i velikom ”hercegovačkom gigantu” Aluminiju, preko puta njih, ili ”Sokol-u“ u njegovim halama, da nešto ukažu i najave njihov povratak i bolje dane.

Radost zbog ponovne organizacije Sajma nije krio ni prvi čovjek Mostara Mario Kordić, koji izjavljuje;“ Mostarci i Mostarke su ponosni na Sajam. To je brend koji okuplja najbolje. Sve to obavezuje da i dalje svi doprinosimo razvoju Sajma. Sajam je i primjer za budući razvoj društva“, rekao je Kordić.

Kada isti ne bi bio iz redova veliko hrvatske nacionalističke stranke HDZ-a, koja je sa svojim bojovnicima okupirala i uzurpirala ova velika naša industrijska dobra i doveli ih na prosjački štap, možda bi bila istinita njegova tvrdnja i želja svih građana Mostara, jer bez industrije i njene proizvodnje, nema boljitka niti sreće u ovakvim i sličnim sajmovima.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.