Ameca: Humanoidni robot koji se ljuti

Ameca se uklapa u društvo kada je pokazivanje emocija u pitanju, pa je tako bila iznenađena što ima ruke, a taj osećaj je mogao da se pročita na njoj.
IMG_1586
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ameca je novi humanoidni robot, a dizajnirali su ga eksperti iz Engineered Arts. Podseća na čoveka više od nekih prethodnih modela, a zahvaljujući tome što podražava izraze lica, ali i tome što ume da se ljuti.

Emocije su važan vodič u svakodnevnom životu, a tumačimo ih na osnovu onoga što vidimo u nečijim očima, te na licu. Roboti su do sada bili lišeni ove funkcije, ali se to polako menja. Ameca se uklapa u društvo kada je pokazivanje emocija u pitanju, pa je tako bila iznenađena što ima ruke, a taj osećaj je mogao da se pročita na njoj. Iznenađenje je korak ka evoluciji, budući da nakon njega obično dolazi radoznalost koja vodi ka istraživanjima i novim otkrićima.

Engineered Arts je na svoj YouTube kanal postavio snimke koji prikazuju kako Ameca reaguje kada joj neko ugrozi lični prostor, Za razliku od prošlogodišnjih videa, na novima se vidi robot koji izgleda kao da stvarno odgovara, pa pokreti izgledaju kao da dolaze iz pravog osećanja ljutnje.

Ameca ipak i dalje nije najnapredniji robot na svetu, budući da je fokusirana na pokrete lica. Tako ne može da se kreće, trči i skače, što znači da će bar još neko vreme biti osuđena na posao zabavljača na velikim tehnološkim događajima.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.