Bitke sa monopolistima

Vjerujem da će me službenica Vodovoda cvrkutavo-prijetećeg  glasa nazvati i ovaj mjesec kako bi me upozorila da će mi isključiti napajanje vodom zbog duga od 83,83 eura.
Bitke sa monopolistima_624cea2827505.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Decenijama vodim bitke sa našim monopolistima. Teške bitke koje me koštaju živaca i vremena, ali jednostavno ne želim da se osjećam kao crv koga non-stop gaze, a što je poštovani i vjerni narod prihvatio kao normalnost.

Sa provajderima mobilne telefonije i interneta, bilans mi je sledeći: sa Promonte(One) jednu bitku – dobio sam je, a TELEKOM-om dvije – dobio sam ih, sa M:tel-om takođe dvije – obje sam dobio. Preduga bi bila priča, a neke sam već ispričao koliko su te bitke bile teške. Mnogi su mi govorili da će biti uzaludne, da se samo trošim, da nemam šanse protiv njih.

Poštovani narod se bavi samo visokom politikom, pristajući da ga kradu ili obmanjuju na svakom koraku i na sve strane. U svih pet slučajeva na početku je izgledalo da u tim borbama nemam šanse, dok se ne bi suočili sa mojom upornošću. I medijima – pisanjem PCNEN-a prije svih. Iskustvo mi govori da ih ništa ne plaši kao mediji, saznanje javnosti. Tada se promijene, sagledaju problem, počnu te uvažavati ili ti, čak, indirektno ponude mito (desilo mi se u jednom slučaju) da se o tome više ne piše.

Nadležne institucije(EKIP) očito drže u svojim (koruptivnim?) rukama, imaju timove pravnika, a sudstvo nam je takvo kakvo je. Ni mas mediji, pogotovo ovi koji se hvale nezavisnošću, neće da pišu o nepravilnostima i prevarama mobilnih operatera, sa kojima skoro sav „narod“ ima problema. Oni su im glavni oglašivači, zato „nezavisni“ o njihovoj neposlovnosti ili prevarama i krađama ne žele da pišu, kako ne bi izgubili najplatežnije klijente. Korupcija ima raznih, a zabranjeno pisanje i kritički tekstovi o glavnim oglašivačima vid je korupcije u novinarstvu.

Već pet godina ne plaćam porez na kuću u kojoj stanujem. Čekam nalog za izvršenje Javnih  izvršitelja – koje od milja zovem lopovima, a onda ću ići na sud. Porez ne plaćam jer mi je majka umrla prije 10 godina i istog momenta su je eliminisali iz kućne zajednice u Upravi lokalnih javnih prihoda. Prije 11 godina mi se rodio sin, kojeg nijesu unijeli u tu istu evidenciju (porez se umanjuje za 10% po svakom članu porodice). Preminulu majku su, znači, odmah eliminisali iz kućne zajednice, a sina nijesu uveli u nju, već novorođene članove moramo lično prijaviti! Za Izvod iz knjige rođenih traženo mi je 2.00 eura – da bi Uprava lokalnih javnih prihoda imala evidenciju koju sama treba i mora da ima! Odbio sam da platim 2.00 eura, obavjestio mejlom Gradonačelnika Podgorice da neću plaćati porez dok sami ne srede evidenciju članova domaćinstva.

Prije dva mjeseca sam se prijavio, najzad, za elektronsko plaćanje računa kod još jednog monopoliste, preduzeća Vodovod i kanalizacija Podgorica. Dva put mi je pucala vodovodna cijev u dvorištu prije šahte (kada cijev pukne prije šahte sa vodomjerom, Vodovod i kanalizacija je obavezna da o svom trošku saniraju kvar). Poslije prve intervencije cijelo dvorište mi je razrovano, uneređeno prosto i ostavljeno tako.  Poslije nepune godine, cijev je ponovo pukla na istom mjestu, i opet je u dvorištu napravljen haos.
Nego, da se vratim na elektornsko plaćanje.

Prošlog mjesca sam nekoliko dana bezuspješno pokušavao da račun platim elektronskim putem. Na kraju sam ga morao platiti na šalteru, jer ta usluga jednostavno nije radila. Juče, po dobijanju računa za mart, pokušao sam ponovo. Opet to nije bilo moguće. Onda sam im napisao mejl sledeće sadržine.
Gospodo iz Vodovoda i kanalizacije,prošli mjesec sam nekoliko puta on-line pokušao da platim račun, bezuspješno. Zvao sam na telefon da pitam o čemu se radi, odgovor je bio „nešto nije u redu sa sajtom, brzo će biti u fuinkciji“. Na kraju sam račun morao platiti na šalteru.

04.04.2022. sam dobio račun za mart 2022. godine, krenuo odmah da ga platim, „ne postoji ta šifra potrošača“ – koju sam uredno i ispravno unio. Uz to, svaki mjesec me zove službenica Vodovoda i kanalizacije, uznemiravajući me, da me upozori kako će mi ukinuti snadbijevanje vodom zbog duga manjeg od 100.00 eura(83.83 eura, sa računom za ovaj mjesec, koji, eto, ne mogu da platim, jer ste nesposobni). Gospodo, imate skoro hiljadu radnika, očito nesposobnih partijskih uhljeba. Sramno je kako se ponašate i kako radite. Ne radi se samo o ovom slučaju, već je to moj utisak na osnovu kompletnog iskustva sa preduzećem Vodovod i kanalizacije. Upozoravam vas da, ako me ponovo nazovete zbog duga, obavijestiću nadležne organe i prijaviti vas za uznemiravanju, a Vi mi obustavite isporuku vode, samo idite redom. Prvo obustavite onim koji vam duguju po nekoliko hiljada eura, a koji su vaši partijski miljenici, rođaci…
Omer Šarkić
Šifra: 313043200/1

Dobio sam sledeći odgovor:
Poštovani,
Juče su postavljeni računi na sajt, tek u popodnevnim časovima jer prije toga nam se desila greška prilikom postavljanja računa na sajt. To naravno naše kolege i koleginice ne znaju, jer nisu upoznati sa tim tehničkim dijelom (u sustini jesu, ali im je najlakše reći “da nešto nije u redu sa sajtom” ).  Uglavnom, sada možete platiti račun putem našeg web portala.
Takođe, imate u zaglavlju mejla moj email i kontakt broj ukoliko bude nekih dodatnih problema prilikom plaćanja ili stizanja računa na email.
Srdačan pozdrav,
(ime i prezime, telefon i mejl adresa)

Opet sam pokušao da platim račun poslije informacije sa mejla, opet to nije bilo moguće. Nazvao sam na ostavljeni broj telefona. Najzad je neka osoba iz tog preduzeća bila ljubazna, pokušala biti profesionalna, ali je izražena sumnja da i dalje ne mogu da koristim online plaćanje „jer je sve u redu“.  Poslije provjere, uvjerivši se da govorim istinu, službenik se izvinio, rekao da će pokušati da riješe problem, očito sistemski.

Vjerujem da će me službenica Vodovoda cvrkutavo-prijetećeg  glasa nazvati i ovaj mjesec kako bi me upozorila da će mi isključiti napajanje vodom zbog duga od 83,83 eura. Ako to uradi, prijaviću je u MUP zbog uznemiravanja, te Ombudsmanu zbog nevolašćenog i neopravdanog korišćenja ličnih podataka koje posjeduju.

A vi bistrite isključivo visoku politiku, pristajući da vas non-stop i na svakom koraku kradu i ponižavaju, ćuteći,  jer „đe će šut sa rogatim“. Obavezno dodajte i ono kako sam budala što sve ovo radim, jer „đe sav narod, tu i mi“.

Zbog takvog vašeg stava i nečinjenja, dešava nam se sve ovo što nam se dešava, kako u politici tako u svakodnevnom životu.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.