Evo došao je ramazan, dragi prijatelju!

Mjesec u kojem su grla suha i žedna, a srca napojena, u kojem se prazne stomaci, a duše pune, u kojem tijelo slabi, a vjera jača.
Ilustracija: Nick @ PUTB
Ilustracija: Nick @ PUTB
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Es-selamu alejkum, dragi prijatelju!
Evo došao je ramazan, a ti si pretovaren grijesima i opterećen njihovim ožiljcima, pa obnovi i očisti svoje srce od ožiljaka i tragova grijeha te ponizno pokucaj na vrata svoga Milostivog Gospodara, i reci: ”Gospodaru, Tvoj griješni rob Ti se vratio, jer više ne može podnijeti udaljenost od Tebe.

Allahu, Ti pored mene imaš mnoštvo robova, a ja nemam drugog gospodara osim Tebe, Ti si moj Bog i moje utočište, Ti si kibla moje duše, pa mi otvori vrata Tvoje milosti i oprosta, primi me među iskrene pokajnike, upiši me među Tvoje pokorne robove i proživi me sa postačima.”

Evo, došao je ramazan, dragi prijatelju!
Mjesec u kojem su grla suha i žedna, a srca napojena, u kojem se prazne stomaci, a duše pune, u kojem tijelo slabi, a vjera jača.
Stoga, obnovi svoju vjeru, prijatelju, jer Allah nema nikakve potrebe za našim gladovanjem i žeđanjem, već nam šalje mubarek ramazan da nas u potpunosti očisti od grijeha kako bismo bili dostojni Njegove milosti, zadovoljstva i blizine.

Evo, došao je ramazan, dragi prijatelju!
Ako te glad i žeđ iscrpljuju, pa neka ti snagu daju oni iz prvih generacija, koji su pobijedili glad i žeđ i borili se na Allahovom putu, žrtvujući svoje živote u ime Allaha, da bi nama ostao ramazan.
Ramazan je, prijatelju, Bitka na Bedru, kada je islam prvi put isukao sablju u odbranu Kur’ana, u odbranu istine i pravde, u odbranu čovjeka i njegove istinske slobode.

Ramazan je, prijatelju, Oslobođenje Mekke, grada koji je konačno vratio svoj identitet i postao glavni grad monoteizma (tevhida). To je trenutak kada je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, okupljenim i poraženim Mekelijama, koji su mu mnogo zla nanijeli, rekao: ”Idite, vi ste slobodni!”, i kada je Bilal, dojučerašnji rob, sa krova Ka’be ponosno obznanio: ”Allahu ekber! – Allah je najveći!”

Ramazan je, prijatelju, Bitka na Kadisiji, Sa’d ibn Ebi Vekkas, Ebu Mihdžen i Omer ibn Hattab, koji je nakon veličanstvene pobjede pitao: ”Koliko je trajala bitka?” Rekli su: ”Od sabaha do ikindije.” A on je na to rekao: ”Subhanallah, zabluda ne može izdržati toliko vremena pred istinom. Možda je to posljedica vaših i mojih grijeha.”

Ramazan je, prijatelju, Poatje (Palata šehida) u Francuskoj, i Abdur-Rahman el-Gafiki, koji je, došavši sa muslimanskom vojskom sedamdesetak kilometara nadomak Pariza, uzviknuo: ”Allahu, uzmi od moje krvi i mog života dok ne budeš zadovoljan sa mnom!”

Ramazan je, prijatelju, Ajn Džalut, Sejfudin Muzaffer Kutuz i odlučujuća bitka protiv Mongola, kada su mudžahidi zapostili na zemlji, a iftarili se u Džennetu.

Ramazan je bitka za Šakhab, Ibn Tejmijje i Ibnul-Kajjim u prvim borbenim redovima, kada mastilo učenjaka nije bilo neovisno od šehidske krvi, kao ni islamske nauke od džihada.

Evo, došao je ramazan, dragi prijatelju!
On najbolje čisti srca, zato očisti svoje srce i pazi da iz ramazana ne izađeš s istim srcem s kakvim si i ušao u njega.

Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.