„Tuče, fantomski birači i paralelni spiskovi“

Štampa na njemačkom jeziku navodi da su izborni dan u Srbiji obilježile brojne neregularnosti te da je rat u Ukrajini zasjenio sve ostale teme. Postavlja se pitanje da li će Srbija promijeniti politiku prema Rusiji.
D29C6B4D-3847-41C5-B80C-89A334183F0A
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Njemački nedeljnik Cajt na svom portalu prenosi procjene rezultata prema kojima je Aleksandar Vučić pobijedio u prvom krugu, dok je SNS odbranila većinu.

Portal prenosi da su se „opozicione grupe i nevladine organizacije na dan izbora žalili na razne nepravilnosti, između ostalog pokušaje prevare i nasilne napade na opozicione političare“.

Austrijski dnevnik Prese naslovio je izvještaj ovako: „Tuče, fantomski birači i paralelni spiskovi u Srbiji“.

Frankfurter algemajne cajtung u agencijskom izvještaju ocjenjuje da je „rat u Ukrajini zasjenio izbornu kampanju. U pozadinu su potisnute ranije dominantne teme zaštite životne sredine i korupcije“.

U Srbiji se na izborima u nedjelju ništa neće promijeniti jer je Vučićev sistem u proteklih deset godina zauzeo institucije, komentariše bečki list Standard. „Pa ipak postoji šansa za promjenu. Jer Srbija bi mogla – ukoliko to shvate liberalne snage u EU i SAD – da zbog rata u Ukrajini bude navedena da konačno odustane od cik-cak kursa i da se distancira od Putinovog režima“, navodi Standard.

Autorka Adelhajd Velfl podsjeća da je Srbija zavisna od ruskih energenata, i da od sredine maja NIS, u većinskom ruskom vlasništvu, zbog sankcija neće više primati sirovu naftu kroz hrvatski Jadranski naftovod.

„Možda će Srbija zato morati da nacionalizuje NIS. To je slučajna nuspojava sankcija protiv Rusije, koja otvara istorijski prozor. Ukoliko zapadne firme uskoče umjesto Gazprom Njefta, Srbija bi mola da smanji zavisnost od Kremlja. A ta zavisnost postala je opasna i po Vučića“, navodi se u komentaru Standarda.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.