Savjeti sandžačkih alima

Kao što se emituje teravija s hatmom iz harema Meke i Medine, sad je prilika pratiti i teraviju s hatmom iz Islamskog centra na Gazilaru i ponositi se našim hafizima i njihovim kiraetom.
Muftija Kujević: Islamska zajednica treba biti u vrhu prioriteta političkih partija_624af0cceee9f.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Islam je vjera aktivizma. Karakterizira je sveoubuhvatnost što znači da je musliman obavezan biti odgovoran u svemu i na svakom mjestu. Islam muslimane uči da moraju biti odgojeni kao pojedinci, da moraju sebe u karakternom, intelektualnom, duhovnom, fizičkom i svakom drugom smislu dovesti do najvećeg stepena odgoja. Obaveza je da budu institucionalno organizirani na vjerskom, kulturnom, naučnom, privrednom pa i političkom nivou.  Političke partije mogu se razilaziti oko metodologije ali ne oko ključnih interesa.

“Politika je veoma važna i bitna oblast. Tu se odlučuje o ljudima i musliman nikada za sebe ne može da kaže da ga politika ne zanima. Ono čemu trebamo da stremimo je da moramo imati minimum jedinstva oko ključnih i temeljnih pitanja a to su pitanja oko kojih ne bi trebalo da bude ikakvog razilaženja. To su, prije svega, interesi naše vjere i naša matična Islamska zajednica treba da bude u vrhu prioriteta svih stranaka. Sve političke stranke treba da se natječu u borbi za afirmaciju i očuvanje interesa Islamske zajednice”, kaže, između ostalog, Abdurahman ef. Kujević sandžački muftija

Mešihat IZ u Srbiji ima brojne aktivnosti u mjesecu Ramazanu. Posebnost ove godine su teravije s hatmom iz Islamskog centra na Gazilaru

“Jedna stvar koja je novina, iako smo prošle godine emitovali teravije iz naših različitih džamija u Sandžaku, ove godine smo odlučili u kontinuitetu emitovati teraviju s hatmom koja se klanja u Islamskom centru Gazilar. Predvodnici džemata u ovom Centru naši su vrsni učači Kur’ana, naši veoma jaki, dobri hafizi Kur’ana. To je ponos i Islamske zajednice u cjelini i svi vjernici širom svijeta trebaju vidjeti naše hafize. Kao što se emituje teravija s hatmom iz harema Meke i Medine, sad je prilika pratiti i teraviju s hatmom iz Islamskog centra na Gazilaru i ponositi se našim hafizima i njihovim kiraetom kao i s brojem džematlija koji tu svaku noć dolaze, kaže, između ostalog, dr Rešad ef. Plojović beogradski muftija.

Iz Ureda za hadž i umru Mešihata Islamske zajednice kažu da je dosta teško pitanje da li će ove godine biti organizovan odlazak na hadž.

“Mi pratimo situaciju. Ministarstvo zdravlja Saudijske Arabije ukinulo je sve epidemiološke mjere. Od nas su tražili da popunimo jedan formular koji se tiče Ured za hadž i umru ispred Mešihata IZ. To smo i učinili. Čak I kad su nam poslali formular napisali su Ako bude. Sad se čekaju nove instrukcije s njihove strane. Za sada, nažalost, nema ništa, kaže dr Enver ef. Omerović Ured za hadž i umru.

Ukoliko i bude, nije poznat broj onih koji će moći u jednoj grupi obaviti hadž.
“To se još ne zna. U jednoj smo situaciji gdje još nisu jasne stvari. Naš Ured za umru i hadž upisuje ljude ali već imamo one koji su upisani još 2020. godine. Njih je oko 270. Sad imamo dodatnu listu u kojoj je već dvije stotine upisanih. Nemoguće je da svi odu odjednom.”

Ipak, naći će se mehanizam kako pravedno postupiti ali je sad najvažnije dobiti instrukcije Saudijske Arabije.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.