Hatundžuk džamija s hutbom na bosanskom jeziku

Ne tražimo nešto posebno jer smo uzdali se u se i u svoje kljuse.
Skoplje: Hatundžuk džamija s hutbom na bosanskom jeziku_624af0e3af41a.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Hatundžuk džamija u Skoplju jedina je na gradskom području gdje se hutba održava na bosanskom jeziku iako u seoskim područjima također ima imama Bošnjaka koji hutbu drže na maternjem. U džamiji je mnogo omladine. Hatundžuk džamija obnovljena je 2008. godine a vakufnama datira od 1511. godine. Odlijevala je raznim napadima od vojnih do vremenskih nepogoda pa sve do najjačeg zemljotresa koji je pogodio grad Skoplje kada je 1963. godine srušen njen veći dio.

“Ostali su samo bočni i prednji zid sve do 2007. godine  kada se krenulo s restauracijom. Sve dotad bila je van upotrebe. Od 2008. godine Bošnjaci su dobili ovu džamiju mjesto gdje se mogu okupljati, obavljati vjerske aktivnosti, čuti hutbu, dersove, bajramske poruke. Ovo je na neki način postao centar organizovanog vjerskog života Bošnjaka u gradu Skoplju, kaže  Dževad ef. Hot imam Hatundžuk džamije, Skoplje

Za Bošnjake Makedonije, BiH je matična zemlja. O njoj, kaže, sanjaju, prema njoj idu, i željeli bi da im kao takva pokloni mnogo više pažnje.

“Ne tražimo nešto posebno jer smo uzdali se u se i u svoje kljuse. Kad vidimo bošnjački narod ovdje u Skoplju a i šire oni su se, kako tako, snašli. Žive fino, imaju kakav takav posao, i njihova borba za život dala je rezultate. Jednom prilikom kada smo u razgovoru s predsjednikom Sjeverne Makedonije ukazali na probleme koje imamo rekao je da nikad nije čuo da se Bošnjaci žale. Čim se nikad niko ne žali znači da mu je dobro. E to je ono što Bošnjaci ne vole da se žali, mi volimo da sami produktujemo, a ne da čekamo da nam neko nešto da i da od nekog zavisimo. Ipak, fali nam ta neka saradnja s institucijama.
U Makedoniji živi mnogo nacija i vjera. Iako s te strane vlada harmonija, ekonomski dio kada bi se stabilizirao bilo bi mnogo više primjera da omladina ne želi otići

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.