Asfaltna baza biće uklonjena 30 dana nakon završetka puta

Žitelji Potrlice najavili su da će se žaliti Agenciji za zaštitu životne sredine na davanje saglasnosti preduzeću Crnagoraput.
Asfaltna baza biće uklonjena 30 dana nakon završetka puta_624ae7ef6ee32.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Asflaltna baza koja će se graditi nedaleko od pljevaljskog naselja Potrlica, biće privremenog karaktera i moraće da bude zatvorena i uklonjena 30 dana nakon završetka rekonstrukcije puta R8 koji vodi od naselja Gradac do granice sa Srbijom, kazao je direktor Agencije za zaštitu životne sredine Milan Gazdić. On je istakao da je procjenu o uticaju na životnu sredinu donijela nezavisna komisija, te da će ekološka inspekcija biti stalni gost.

Mještani pljevaljskog naselja Potrlica protive se izgradnji  asfaltne baze zbog zagađenja životne sredine. Žitelji Potrlice najavili su da će se žaliti Agenciji za zaštitu životne sredine na davanje saglasnosti preduzeću Crnagoraput, a strahuju da će postrojenje iz privremenog prerasti u proizvodni objekat trajnog karaktera.
Gazdić objašnjava da je baza neophodna zbog kvalitetne izgradnje puta R8 koji vodi od naselja Gradac do granice sa Srbijom.
“Potrebna im je asfaltna baza jer su do sada asfalt dovozili iz Pljevalja i taj asfalt se hladio i gubio na kvalitetu”, kazao je on.

Kako je objasnio, u rješenu Agencije predviđeno je da asfaltna baza mora biti zatvorena i uklonjena u roku od 30 dana nakon završetka rekonstrukcije puta.
“Ja mislim da će ove godine biti završena rekonstrukcija tog puta”, rekao je Gazdić.
Ističe da u Agenciji moraju da donose i nepopopularne odluke.
“U ovom slučaju tražena je lokacija koja je već devastirana, a to je Rudnik uglja i njegov rudokop. U pregovorima sa mještanima došlo se do ovog rješenja. Nije ni investitor želio da devastira novu površinu. Teško je naći lokacije za deponije i asfaltne baze, ali nažalost ovakvi projekti su nam potrebni”, kazao je on.

Ističe da Agencija nema uticaja na komisiju koja je vršila procjenu uticaja na životnu sredinu, te da ona nezavisno odlučuje.
“Ne postoji minimalan uticaj na njih. To sustručni ljudi iz cijele zemlje, ekolozi, biolozi predstavnici NVO sektora”, kazao je Gazdić.
Istakao je da će ekološka inspekcija biti stalni gost asfaltne baze koja će kontrolisati stanje.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.