Džamija uoči mjeseca Ramazana

Mjesec Ramazan je mjesec trijumfa, istine i dobra kada duše i srca sa svim vrijednostima koje u njima nosimo moraju da pobijede.
Radostan dan za muslimane sela Brđani – otvorena džamija uoči mjeseca Ramazana_6248f683ece0c.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

U novopazarskom naselju Brđani uoči mubarek mjeseca Ramazana svečano je otvorena džamija. Vakif Nasuf Alihodžić koji već godinama živi u Danskoj odlučio je dio svog imetka ugraditi u trajno dobro zajedno sa svojim sinovima i tako omogućiti svojim rođacima, komšijama i prijateljima iz sela da ostvare želju da na vrhu grada zasija minara.

Svečanosti je prisustvovao vrh vjerske elite predvođen predsjednikom Mešihata muftijom dr Mevlud ef. Dudićem. Prisutne je poselamio i na dolasku im se zahvalio domaćin vakif Nasuf Alihodžić, a nakon njega muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević u svom obraćanju istakao ponos što se u mubarek mjesec Ramazan ulazi na ovako trijumfalan način.

“Mjesec Ramazan je mjesec trijumfa, istine i dobra kada duše i srca sa svim vrijednostima koje u njima nosimo moraju da pobijede. Ovo je još jedno znamenje islama i muslimana ovdje u Sandžaku. Ova džamija će biti znak i simbol istine i dobra ovdje na ovom uzvišenju među čestitim i plemenitim džematlijama i dok god bude ovakvih vjernika i vakifa Allahovo svjetlo će sijati na našim područijima”, kazao je muftija hfz. Abdurrahman ef. Kujević.

Muftija beogradski dr Rešad ef. Plojović ukazao na važnost postojanja džamije u ovom selu. Kada se pogled uputi ka planini Rogozni, u središtu će krajolik krasiti minara.

“Veliki dan i velika radost, a posebno počast za ovaj kraj, mjesto i dio Novog Pazara. Kada se okrenete u Novom Pazaru i pogledate u pravcu Rogozne ova munara je prvo što vidite, a posebno će njena ljepota doći do izražaja od sutra sa kandiljima koji će obasjavati ovaj grad. Velika počast, ali i obaveza za ovaj kraj pošto do sada nije imao priliku da se okupi i da se sa Allahovog vrela napoji. Ovo je dan sa dva velika murata za sve vas. Nastupanje Ramazana i otvaranje ove džamije. Budite sretni i ponosni”, kazao je dr Rešad ef. Plojović.

Predsjednik Mešihata muftija dr Mevlud ef. Dudić poručio da je od danas mjesto Brđani posebno drago Uzvišenom Stvoritelju, jer će se u njemu veličati Allahovo ime i činiti ibadet.

“Do sad je ovo selo bilo garib. Gdje nema džamije garib je i pusto je mjesto. Teško onome ko živi u mjestu gdje nema Allahove kuće. Uoči mjeseca Ramazana Brđani dobiše Allahovu kuću. Ništa u ovom kraju više neće biti kako je bilo. Ona će biti svjedokom za vas ili protiv vas na Sudnjem danu. Ona vas od danas direktno veže za Kjabu, jer se u njoj okrećemo prema kibli. Ovu džamiju danas otvaramo danas kako treba i kako dolikuje. Ona ne pripada niti jednoj partiji, ovo je vaša džamija, Allahova kuća. Takve su sve naše džamije”, kazao je muftija dr Dudić.

Muftija dr Dudić mubareklisao je vakifu, njegovoj porodici, ali i svim mještanima sela Brđani.

“Nasufe, mubarek olsun tebi i tvojoj porodici. Dragi vjernici i džematlije neka je svima mubarek olsun. Ovako se na pravi način proklanjava jedna džamija, ovako se proklanjava jedno mjesto. E sad vi, dragi džematlije, u raznim partijama koji ste pozovite svoje političke predstavnike da asfaltiraju ovo oko džamije. Mi smo džamiju otvorili. Oni neka odrade to. I neka znaju svi – jedna je Islamska zajednica. Tako će biti do dana Sudnjeg”, poručio je muftija dr Dudić.

Vakif Nasuf Alihodžić emotivno je doživio ove trenutke. Ispunio je svoju i želju svojih sinova. Ovo je džamija za sve muslimane naših prostora, poručuje vakif.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.