Početak i kraj Ramazana

”Kada bi se munja spustila s neba, ne bi pogodila one koji čine istigfar.”
Ilustracija: Ahmad Al Azzazy
Ilustracija: Ahmad Al Azzazy
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Upitan je šejh Eš-Šenkiti: ”Šejh, šta nam preporučuješ kako bi što bolje i spremnije dočekali ramazan?”
Šejh Eš-Šenkiti, odgovorio je: ”Najbolje čime možemo dočekati dane u kojima su propisani posebni ibadeti, kao što je ramazan, jeste mnoštvo istigfara i traženja oprosta od Allaha za počinjene grijehe, jer grijesi lišavaju čovjeka blagodati upute i ispravnog rezonovanja.

Nikada čovjek nije svoje srce vezao za istigfar, a da ga nije očistio. Onaj ko puno čini istigfar, ako je slab, ojačat će, ako je bolestan, ozdravit će, ako je iskušan nekom nevoljom i tegobom, Allah će mu dati izlaz i olakšat će mu, ako je neodlučan i zbunjen, bit će upućen, ako je uznemiren, istigfarom će postići smirenost.
Istigfar i traženje oprosta od Allaha je garancija i sigurnost (od Allahove kazne) koja nam je ostala nakon Allahovog Poslanika, sallallahu alejihi ve sellem, jer je Uzvišeni Allah objavio: ”Allah ih nije kaznio, jer si ti među njima bio; i Allah ih neće kazniti sve dok neki od njih mole da im se oprosti.” (El-Enfal, 33.)

Hafiz Ibn Kesir, rekao je: ”Koga god karakterizira ova osobina, tj. istigfar i traženje oprosta, Allah će mu olakšati puteve opskrbe, olakšat će njegove poslove, sačuvat će ga i osnažiti.”
Razmislimo o snazi ​​ Omerovih, radijallahu anhu, riječi: ”Kada bi se munja spustila s neba, ne bi pogodila one koji čine istigfar.”

Stoga, neka početak ramazana bude u znaku istigfara, a kraj u znaku Allahovog magfireta i oprosta, ako Bog da.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.