Svečano dodjeljene diplome doktorantima UNINP

Prisutni doktori nauka su dokazali da znaju koristiti naučne metode, međutim, sticanje najveće akademske titule, predstavlja tek ulazak u svijet nauke.
Svečano dodjeljene diplome doktorantima Internacionalnog univerziteta_6246fc62a4896.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru danas su svečano dodjeljena diplome doktorantima. Dodjeli diploma su pored doktoranata prisustvovali rektor Internacionalnog univerziteta prof. dr Suad Bećirović, pomoćnica ministra prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Elma Elfić-Zukorlić, predsjednik Savjeta univerziteta dr Rešad ef. Plojović i rukovodilac Uprave za obrazovanje pri Islamskoj zajednici prof. dr Admir Muratović.

Obraćajući se prisutnima rektor Internacionalnog univerziteta je poručio da su nauka i istraživanja temelji razvoja čovječanstva.

„Proces saznanja zahtijeva istraživački napor, određivanjem predmeta istraživanja, istraživač sagledava problem iz različitih perspektiva, analizirajući različite teorije. Svoje saznanje istraživač oblikuje riječima i vaka rečenica opisuje njegova razmišljanja. Uz nadzor mentora i savjete članova komisije nastaje naučno djelo koje će biti verifikacija ili proširivanje postojećih istraživanja a možda čak i postavljanje nove naučne teorije. Prisutni doktori nauka su dokazali da znaju koristiti naučne metode, međutim, sticanje najveće akademske titule, predstavlja tek ulazak u svijet nauke.

Po uzoru na vodeće univerzitete sa istoka i zapada, naš univerzitet je uvijek bio otvoren za istraživačke teme za koje se možda e bi imalo dovoljno razumijevanja na drugim visokoškolskim ustanovama. S obzirom da su polja znanja ogromna, današnji problemi složeni, na vama je uvaženi doktori nauka da kao intelektualna elita nastavite sa vašim radom, da ponudite konkretna rješenja za današnje izazove.“

Ispred Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja prisutnima se obratila prof. dr Elma Elfić-Zukorlić, čestitajući doktorantima na stečenom znanju.

„U nadi da će u godinama koje dolaze, svojim istraživačkim radom doprinijeti razvoju nauke i podizanju akademske zajednice ali i podizanju društva jer rezultati vaših budućih istraživačkih radova, bit će osnov i baza promišljanja i donošenja mnogih dobrih i pametnih društvenih, emonomskih i političkih odluka. Zato je ovaj dan, koliko bitan za vas, toliko je bitan i za Univerzitet ali i za cijelu društvenu, prvenstveno akademsku zajednicu ali samim tim i cijelu druptvenu zajednicu, jer ćete da ti doprinos cjelokupnom društvu i njegovom razvoju. Zato vam od srca čestitam na postignutim rezultatima i želim vam uspjeh u vašoj budućoj karijeri kao i u vašem privatnom životu.“

Doktoranti su istakli da je današnji dan, dan krunisanja njihove obrazovne karijere ali i otvaranja novih stranica. Naglasili su da jedino znanje ne može biti devalvirano a da je sve drugo podležno tržišnim promjenama.

„Ovaj Univerzitet je pokazao da iako relativno kratko postoji, da je obezbijedio izuzetne pretpostavke za zbiljno bavljenje naučno-istraživačkim radom i ono što treba da ude posljedica svakog naučnog rada jeste da ima svoju društvenu opravdanost, pored te naučne opravdanosti koja se kroz metodološki pristup ocjenjuje. Ja sam imao priliku da studiram na drugim univerzitetima i svoje osnovne i postdiplomske studije završim na Univerzitetu u Sarajevu ali mi je zaista želja bila da upišem doktorske studije na ovom Univerzitetu iz prostog razloga što sam se u toku svog školovanja susretao sa ljudima oji predaju na ovom Univerzitetu i sa onima koji su imali priliku da se bave naučno-istraživačkim radom, tako da ovaj Univerzitet nudi jednu posebnu priliku da se na jedan inovativan način rade naučna istraživanja i da se na posebne izazove društva za koje je potrebno obezbijediti, kako naučne, tako i drugu vrstu rješenja, ponudi jedan kvalitetan odgovor.

Ono što bih poručio mlađoj generaciji koja u ovom vremenu brzih globalnih promjena razlišlja da li da upiše fakultet, da li da upiše postdiplomske studije, da li da upiše doktorat, da li da se uopšte bavi naukom, da je nauka nešto što se uvijek isplati, da je nauka nešto što je potrebno ne samo našem društvu, našoj loklanoj zajednici ili regionu, već je nauka nešto što ima najveću vrijednost i ulaganje u sebe je nešto što u ovim vremenima izazova različitih kriza ne može biti devalvirano.“

„Zaista je čast zadovoljstvo iti danas dio onih koji primaju diplome o završenim doktorskim studijama . Diploma koja a jedan način predstavlja krunu jednog formalnog obrazovnog procesa a na drugi način možemo slobodno reći da je to diploma koja predstavlja ključ otvaranja jedne nove dimenzije sticanja nauke, naučnih saznanja i naučnih procesa.“

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.