Ženama je mjesto na rukovodećim pozicijama

Univerzitet je kroz razne aktivnosti djelovao u cilju promovisanja prava žena, jednakosti i ravnopravnosti, podižući svijest mladih vezano za sprečavanje svih vidova nasilja nad ženama.
Elfić Zukorlić sa Mihajlovićevom: Ženama je mjesto na rukovodećim pozicijama_6244599f0055d.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Pomoćnica ministra prosvjete i profesorica na Departmanu za ekonomske nauke, prof. dr Elma Elfić Zukorlić, sastala se 30. 03. 2022. god. sa potpredsjednicom Vlade Srbije i predsjednicom Кoordinacionog tijela za rodnu ravnopravnost, prof. dr Zoranom Mihajlović.

Tema susreta bila je unapređenje rodne ravnopravnosti i položaj žena u politici i akademskoj zajednici.
“Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru je ustanova koja je od samog osnivanja promovisala principe rodne ravnopravnosti, što je u godinama svog postojanja i dokazala postavljajući žene na odgovorna, rukovodeća mjesta. Кao takva ustanova, u gradu Novom Pazaru, u zemlji i regionu prepoznata je kao primjer dobre prakse.

Univerzitet je kroz razne aktivnosti djelovao u cilju promovisanja prava žena, jednakosti i ravnopravnosti, podižući svijest mladih vezano za sprečavanje svih vidova nasilja nad ženama, porodičnog i političkog nasilja. Iz tog razloga, jako me raduje dogovor o potpisivanju protokola o saradnji, te se nadam da će u vremenu koje dolazi ovaj sporazum uticati na promenu svijesti o položaju žena, posebno u ovom dijelu naše zemlje, i time uticati i na zaštitu žena od rodno zasnovanog nasilja, pritisaka i različitih vrsta uznemiravanja”, izjavila je Elma Elfić Zukorlić.

„Vi ste obrazovana, sposobna i vrijedna žena iza koje su brojni rezultati. Vjerujem da kroz zajedničku saradnju možemo doprinijeti rušenju rodnih stereotipa i unapređenju položaja žena u svim sferama društva, kako političkoj, tako i ekonomskoj, društvenoj, kulturnoj i naučnoj. Ne postoji nijedan razlog da nemamo više žena na rukovodećim pozicijama i mjestima na kojima se donose odluke. Кoordinaciono tijelo za rodnu ravnopravnost je otvoreno za saradnju i realizaciju zajedničkih aktivnosti“, izjavila je Mihajlovićeva.

Na sastanku je dogovoreno i potpisivanje protokola o saradnji između Кoordinacionog tijela za rodnu ravnopravnost i Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, kao i posjeta potpredsjednice Vlade univerzitetu.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.