Cvijet koji se samo jednom sije

Možete je gajiti u saksijama i žardinjerama na terasama i balkonima.
Cvijet koji se samo jednom sije_62451fd9273b4.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Akvilegija (kandilica) spada u najpoznatije cvjetne “buntovnike”. One su cvjetne perene koje se same razmnožavaju putem sjemena.

U seoskim vrtovima se gaji od srednjeg vijeka kao ukrasna baštenska biljka, jer su cvjetovi veoma dekorativni u velikim bokorima. Možete je gajiti u saksijama i žardinjerama na terasama i balkonima.

Akvilegija dostiže visinu od 15 do 20 cm, bokorastog tipa. Cvjetovi su joj sitni, sakupljeni u cvasti – metlice. Mogu biti žuti, bijeli, ljubičasti ili crveni, a ponekad čak i dvobojni. Vrhovi ovog cvijeta su u obliku zvona, povijenih čašičnih listića.

Kako se sama razmnožava, odlično može da posluži i za suzbijanje korova.

Cvjeta u maju i junu i najavljuje vrele dane. Kada prođe vrijeme cvjetanja, akvilegija nestaje, ali za sobom ostavlja dosta sjemena. Akvilegija je cvijet, koji ne miriše, ali veoma lijepo izgleda i dekorativna je.

Da bismo uspješno gajili Akvilegiju moramo joj obezbijediti neutralno ili kiselo zemljište, koje je dobro propustljivo, pjeskovito i humusno. Nije zahtijevna biljka, dovoljno je redovno je zalivati i jedino o čemu bi trebalo da se vodi računa je da se rasad ne sadi preblizu, jer se brzo bokori. Jako dobro se razmnožava sjemenom, koje se sije u proljeće ili jesen.

Ovaj cvijet najbolje uspijeva u hladnijoj klimi, mada može lijepo da raste i na suncu, pa se koristi i za kamene bašte kao ukras, a isto tako i kao rub lejama. Takođe se koristi i kao rezani cvijet, zato što buket može da ostane lijep i svjež do nedjelju dana.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.