Cvijet koji se samo jednom sije

Možete je gajiti u saksijama i žardinjerama na terasama i balkonima.
Cvijet koji se samo jednom sije_62451fd9273b4.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Akvilegija (kandilica) spada u najpoznatije cvjetne “buntovnike”. One su cvjetne perene koje se same razmnožavaju putem sjemena.

U seoskim vrtovima se gaji od srednjeg vijeka kao ukrasna baštenska biljka, jer su cvjetovi veoma dekorativni u velikim bokorima. Možete je gajiti u saksijama i žardinjerama na terasama i balkonima.

Akvilegija dostiže visinu od 15 do 20 cm, bokorastog tipa. Cvjetovi su joj sitni, sakupljeni u cvasti – metlice. Mogu biti žuti, bijeli, ljubičasti ili crveni, a ponekad čak i dvobojni. Vrhovi ovog cvijeta su u obliku zvona, povijenih čašičnih listića.

Kako se sama razmnožava, odlično može da posluži i za suzbijanje korova.

Cvjeta u maju i junu i najavljuje vrele dane. Kada prođe vrijeme cvjetanja, akvilegija nestaje, ali za sobom ostavlja dosta sjemena. Akvilegija je cvijet, koji ne miriše, ali veoma lijepo izgleda i dekorativna je.

Da bismo uspješno gajili Akvilegiju moramo joj obezbijediti neutralno ili kiselo zemljište, koje je dobro propustljivo, pjeskovito i humusno. Nije zahtijevna biljka, dovoljno je redovno je zalivati i jedino o čemu bi trebalo da se vodi računa je da se rasad ne sadi preblizu, jer se brzo bokori. Jako dobro se razmnožava sjemenom, koje se sije u proljeće ili jesen.

Ovaj cvijet najbolje uspijeva u hladnijoj klimi, mada može lijepo da raste i na suncu, pa se koristi i za kamene bašte kao ukras, a isto tako i kao rub lejama. Takođe se koristi i kao rezani cvijet, zato što buket može da ostane lijep i svjež do nedjelju dana.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.