5 savjeta za njegu obojene kose

Što je vaša kosa zdravija to će duže zadržati boju.
Ilustracija: Martin Sati
Ilustracija: Martin Sati
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Jednom kada se odlučiš odreći prirodne boje kose, trebaš biti svjesna da bojenje kose sa sobom donosi i različite probleme. Jedan od njih svakako je i dugotrajnost boje. Ipak, uz nekoliko trikova i savjeta, svoju novu prekrasnu i sjajnu boju možeš zadržati duže. Donosimo pet jednostavnih trikova koji će učiniti boju vaše kose dugotrajnijom i zaštićenom.

Pranje

Kosu ne treba prati do tri dana nakon farbanja, jer su pore dlake otvorene zbog čega se veliki dio boje ispire. Također, ne preporučuje se pranje vrućom vodom jer to može izazvati oštećenja, pa je bolje kosu prati mlakom vodom.
Učestalost pranja kose također je važna. Iako to ovisi od osobe do osobe, preporuka frizera jest da kosu ne peremo prečesto, optimalno 1-3 puta sedmično.

Izbjegavajte sušila za kosu

Sušila za kosu, figaro, pegla… uređaji koji koriste vrućinu za oblikovanje oštećuju kosu i pridonose izbljeđivanju boje pa se preporučuje izbjegavanje ili njihovo minimalno korištenje, a ako su nužni u oblikovanju, svakako je poželjno koristiti preparate za zaštitu od vrućine.

Zaštitite je

Obojena kosa često postaje suha i osjetljiva, stoga je tretirajte uređajima koji su posebno formulirani za obojenu kosu. To će vam pomoći stvorite zaštitni sloj. Također možete isprobati vruća ulja ili maske za kosu ako vam kosa treba više njege. Serum može također pomoći u povećanju sjaja. Njegujte kosu posebnim šamponima i regeneratorima kreiranim za obojenu kosu. Sedmična upotreba maske za kosu će pospješiti hidrataciju i sačuvati vašu boju.

Redovno šišanje

Šišajte krajeve vaše kose svakih nekoliko mjeseci. Što je vaša kosa zdravija to će duže zadržati boju.

Posebna njega tokom dužeg izlaganja suncu

U normalnim uslovima, prirodni sloj lipida u zdravoj kosi ne propušta vodu. Međutim, hlor u bazenima i morska sol omekšavaju taj sloj i propuštaju vodu koja potom oštećuje kosu. Slobodni radikali, koji nastaju u kosi radi UVA zračenja, također pridonose ispiranju pigmenta boje. I kako onda izgleda savršena zaštita kose tokom dana na plaži? Ili prethodno nanesite vodootporni sprej s UV filterima, ili umasirajte kuru za kosu, pa oblikujte kosu u kul punđu ili je začešljajte u čvrsti rep. Tako ćete na plaži imati šik frizuru, a navečer samo operite kosu i nakratko šamponirajte i opet će izgledati savršeno. Naravno, najjednostavnije rješenje za plažu je trendovski šešir. On će sa stilom pružiti zaštitu vašoj obojenoj kosi!

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.