Dobro odgojeno dijete

Kada bi svaki otac dio svog dana posvetio brizi o svojoj djeci, očevi se ne bi toliko umarali zbog svoje djece.
Ilustracija: Pablo Luebert
Ilustracija: Pablo Luebert
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Govoreći o porodičnim problemima i odgoju djece, dr Mustafa es-Sibai, rekao je: ”Držite svoje dijete što dalje od lošeg društva, jer ga time štitite od zarazne bolesti, i počnite to od njegovog djetinjstva, inače će se bolest proširiti a lijek neće djelovati.”

Kada te naslijedi dobro odgojeno dijete (sin ili kćerka), rodit ćeš se ponovo nakon svoje smrti, a kada te naslijedi loše odgojeno dijete, umrijet ćeš dva puta.

Dobro odgojeno dijete upućuje dove za tebe i ljudi te zbog njega uvijek po dobru spominju. Ponašanje tvoje djece je dio tvoje jetre. Da li želiš da ti jetru zahvati nešto što će ti zadavati tegobe i bolove ili želiš da ti jetra bude čista i zdrava?

Kada bi svaki otac dio svog dana posvetio brizi o svojoj djeci, očevi se ne bi toliko umarali zbog svoje djece.

Dijete je odgojeno na ljubavi prema oponašanju. Najdraže mu je oponašati oca, a zatim majku. Stoga pazi kakvo će ophođenje tvoje dijete vidjeti kod tebe u kući prema njegovoj majci, a kakvo izvan kuće prema drugim ljudima.

Na sina više utječe otac, a na kćerku majka. Majke neznalice imaju svoj način odgoja: vrijeđanje djece i dove u kojima mole za njihovu smrt (Dabogda umro/la! Dabogda se ne vratio/la!, i sl.) A očevi neznalice imaju opet svoj način odgoja: batine i omalovažavanje.

Pomozi svom djetetu da bude dobročinitelj prema tebi sa tri stvari: ljubazno se ophodi prema njemu, na lijep način ga upozori na njegove greške i i ljubazno ga upozori na njegove dužnosti.”

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.