Promoviran Institut za historiju, demografiju i antropologiju Sandžaka

Imamo veliki potencijal među pojedincima u domovinskim zemljama i u dijaspori samo ih je potrebno uvezati.
Skoplje: Promoviran Institut za historiju, demografiju i antropologiju Sandžaka_6241b659a4074.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Institut za historiju, demografiju i antropologiju Sandžaka promoviran je u Skoplju. Institut djeluje u okviru Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti a na ovaj način uspostavljena je saradnja s Bošnjacima Makedonije, ali i institucijama te zemlje kako bi istraživali prošlost na naučno utvrđenim činjenicama.

– Meni je drago da smo krenuli od vas, ne samo što ste bili prolazna stanica za Tursku nego što znamo da vas je mnogo ovdje iz krajeva odakle su i neki od nas. Jako nam je stalo do saradnje, posebno ako imamo s kim i o čemu, kaže, akademik Šerbo Rastoder direktor Instituta.

Abdurahman ef. Kujević, sandžački muftija ističe da se radi o impozantnom skupu.
– Nakon onog u Novom Pazaru i sjednice Upravnog odbora u Rožajama, ovako visoko profiliranim ljudima u različitim oblastima obećava i raduje. Imamo veliki potencijal među pojedincima u domovinskim zemljama i u dijaspori samo ih je potrebno uvezati.

Prof. dr Enver Gicić dekan FIS naglašava da su okupljeni da budu jedno.
– Mi smo narod koji je rasijan i nema svoj siguran dom. Moramo ga praviti zajedno ako želimo dobru, perspektivnu budućnost ne samo nama nego i našoj djeci. Ovo je jedan od garanta za takvo nešto.

Akademik Ferid Muhić, član Naučnog odbora vjeruje da će njegovo osnivanje biti vrlo značajan momenat u uspostavljanju onakvog života kakav ljudi na Balkanu zaslužuju.
– I da će tu Bošnjaci postići onaj kvalitet sopstvenog života i razumijevanja ali i samorazumijevanja koji su ne samo zaslužili već kojim su se i odlikovali upravo kao ovi dragulji o kojima je govoreno.

Refik Akova naglašava da se kroz Institut stvara nova lična karta Bošnjaka, bošnjaštva i geografskog položaja.
– U toj ličnoj karti  i dalje možemo koračati Evropom i predstaviti se kao svi ostali narodi koji su uozbiljili svoju nacionalnu baštinu. Evropi se ponuditi da budemo regionalna destinacija s prošlosti, ličnosti, naukom.

Druženje radi dobra svih bit će uskoro nastavljeno, najavljuju.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.