Promoviran Institut za historiju, demografiju i antropologiju Sandžaka

Imamo veliki potencijal među pojedincima u domovinskim zemljama i u dijaspori samo ih je potrebno uvezati.
Skoplje: Promoviran Institut za historiju, demografiju i antropologiju Sandžaka_6241b659a4074.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Institut za historiju, demografiju i antropologiju Sandžaka promoviran je u Skoplju. Institut djeluje u okviru Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti a na ovaj način uspostavljena je saradnja s Bošnjacima Makedonije, ali i institucijama te zemlje kako bi istraživali prošlost na naučno utvrđenim činjenicama.

– Meni je drago da smo krenuli od vas, ne samo što ste bili prolazna stanica za Tursku nego što znamo da vas je mnogo ovdje iz krajeva odakle su i neki od nas. Jako nam je stalo do saradnje, posebno ako imamo s kim i o čemu, kaže, akademik Šerbo Rastoder direktor Instituta.

Abdurahman ef. Kujević, sandžački muftija ističe da se radi o impozantnom skupu.
– Nakon onog u Novom Pazaru i sjednice Upravnog odbora u Rožajama, ovako visoko profiliranim ljudima u različitim oblastima obećava i raduje. Imamo veliki potencijal među pojedincima u domovinskim zemljama i u dijaspori samo ih je potrebno uvezati.

Prof. dr Enver Gicić dekan FIS naglašava da su okupljeni da budu jedno.
– Mi smo narod koji je rasijan i nema svoj siguran dom. Moramo ga praviti zajedno ako želimo dobru, perspektivnu budućnost ne samo nama nego i našoj djeci. Ovo je jedan od garanta za takvo nešto.

Akademik Ferid Muhić, član Naučnog odbora vjeruje da će njegovo osnivanje biti vrlo značajan momenat u uspostavljanju onakvog života kakav ljudi na Balkanu zaslužuju.
– I da će tu Bošnjaci postići onaj kvalitet sopstvenog života i razumijevanja ali i samorazumijevanja koji su ne samo zaslužili već kojim su se i odlikovali upravo kao ovi dragulji o kojima je govoreno.

Refik Akova naglašava da se kroz Institut stvara nova lična karta Bošnjaka, bošnjaštva i geografskog položaja.
– U toj ličnoj karti  i dalje možemo koračati Evropom i predstaviti se kao svi ostali narodi koji su uozbiljili svoju nacionalnu baštinu. Evropi se ponuditi da budemo regionalna destinacija s prošlosti, ličnosti, naukom.

Druženje radi dobra svih bit će uskoro nastavljeno, najavljuju.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.