Najbolji film 94. dodjele Oscara je CODA

Ove godine, voditeljice ceremonije su prvi puta u historiji Oscara, bile tri žene, komičarke i glumice Regina Hall, Amy Schumer i Wanda Sykes.
Najbolji film 94. dodjele Oscara je CODA_624249ea1c1b5.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Nagradu za najbolji film na ovogodišnjem Oscaru dobio je film Coda, Oscara za najbolju glavnu žensku ulogu dobila je Jessica Chastain, a za najbolju glavnu mušku Will Smith.

Dodjela Oscara ove godine ponovno se održala u slavnom hollywoodskom Dolby Theatreu u Los Angelesu, ali s manjim brojem gostiju, njih oko 2500, te s ponovnim dolaskom zvijezda na crveni tepih.

Ove godine, voditeljice ceremonije su prvi puta u historiji Oscara, bile tri žene, komičarke i glumice Regina Hall, Amy Schumer i Wanda Sykes. Kako bi skratili podugački prijenos koji iz godine u godinu prati sve manje gledatelja, Akademija je odlučila iz glavnog programa izbaciti čak osam kategorija. Dodjela zlatnih kipića za najbolji kratki dokumentarni, igrani i animirani film, montažu, šminku, originalnu glazbu, scenografiju i zvuk, održala se i snimila ranije, uz mnogo manje pompe.

Znanstvenofantastično remek-djelo Dina Denisa Villeneuvea odnijelo je čak šest zlatnih kipića, za zvuk, muziku, scenografiju, fotografiju, vizualne efekte i montažu. Tri je Oscara, uključujući i onaj za najbolji film, najbolji adaptirani scenarij i najboljeg sporednog glumca, odnijela CODA, neobičan i prilično nepoznat film o životu djevojke u gluhoj porodici.

Najboljim glavnim glumcima proglašeni su Jessica Chastain za film Oči Tammy Faye i Will Smith za Kralja Richarda. Nagrada za najbolji originalni scenarij pripala je Kennethu Branaghu za Belfast, najbolja redateljica je Jane Campion, a najbolji strani film japanski Drive My Car. Unatoč hrpi nominacija, Spielbergova Priča sa Zapadne strane dobila je tek jedno priznanje, ono za najbolju sporednu glumicu.

Dodjelu je posebice obilježio incident kada je glumac Will Smith na pozornici udario prezentera Chrisa Rocka nakon što se ovaj našalio na račun Smithove žene.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.