Muzej ratnog djetinjstva iz Sarajeva

Bitno je da to uradimo mi, koji smo ratove iskusili, a u sjećanje na svu djecu koja danas ne mogu da nam ispričaju svoju priču.
U Beogradu večeras otvorena izložba Muzeja ratnog djetinjstva iz Sarajeva_624249cf065b1.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Putujuća izložba Muzeja ratnog djetinjstva iz Sarajeva, otvorena je večeras u Endžio Habu u Beogradu, a građani i građanke će moći da je posjete do 10. aprila. Izložba koja obuhvata priče i predmete iz ovog jedinstvenog i višestruko nagrađivanog sarajevskog Muzeja predstavljeni su po prvi put beogradskoj javnosti u saradnji sa Inicijativom mladih za ljudska prava, a posvećena je djeci čije je djetinjstvo obilježio rat.

Na izložbi je predstavljen dio muzejske kolekcije koji uključuje priče iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Kosova, te priče iz Ukrajine koje je Muzej prikupio u okviru istraživačkih aktivnosti. U Beogradu su po prvi put predstavljeni predmeti i kratke video priče koje govore o iskustvima djece tokom bombardovanja 1999. godine.

Iz Inicijative su pozvali sve one čije djetinjstvo su obilježili ratovi devedesetih ili neki drugi ratovi, a imaju živa sjećanja ili uspomene, da donesu i doniraju muzejskoj kolekciji sopstvene eksponate i predmete i podijele svoju priču koja ih asocira na taj period života. Donirani eksponati i priče postat će dio stalne kolekcije bosanskohercegovačkog Muzeja ratnog djetinjstva, koji istražuje i izlaže širom svijeta. Jasminko Halilović, osnivač i direktor Muzeja ratnog djetinjstva, rekao je na otvaranju izložbe da gostovanje izložbe u Beogradu vidi kao izuzetno važno i da je u središtu rada Muzeja suočavanje sa prošlošću i pomirenje.

– Drago mi je da ćemo publici u Beogradu predstaviti priče i eksponate iz cijelog regiona, te iz Ukrajine u trenucima dok ovu zemlju razara rat. Nadamo se da će naša izložba doprinijeti razumijevanju višestrukih posljedica ratova za djecu, te podsjetiti sve nas na našu odgovornost za očuvanje mira, rekao je Halilović.

Na otvaranju izložbe se pridružila i Julija Skurbutska, direktorka kijevskog ogranka Muzeja ratnog djetinjstva. Julija, porijeklom iz Harkova, Ukrajinu je napustila prije nekoliko sedmica, zbog intenziviranja ratnih dejstava. Ona je podijelila svoje prve utiske po dolasku u Srbiju, te primjetivši bilborde koji, kako kaže, i dalje veličaju Putina, istakla je da prijateljstvo sa ratnim zločincima nije nikome ništa dobro donijelo.

– Do 24. februara 2022, postojala su neka djeca u Ukrajini, koja možda nisu osjetila rat. Od tog datuma, svako dijete u Ukrajini je dijete rata. U posljednjih mjesec dana, preko 140 djece je ubijeno u granatiranju Ukrajine. Molim sve za trenutak ćutanja, kojim ćemo odati počast svoj djeci koja su izgubila život u Ukrajini u posljednjih osam godina, zamolila je Skurbutska.

Programska direktorka Inicijative mladih, Sofija Todorović, ukazala je na specifičnost pristupa ove muzejske postavke, koja donosi priče o ratovima i sukobima iz perspektive djece.

– Zahvaljući saradnji sa Muzejem ratnog djetinjstva, uspjeli smo da se u Beogradu organizujemo ovu jedinstvenu izložbu koja nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. U periodu kada gotovo svakodnevno čitamo izveštaje iz ratom zahvaćenih područja, bitno je da makar na trenutak pomislimo da to nisu samo puke informacije i geopolitka, već da se zapravo radi o ljudima, od kojih su mnogi samo djeca, naglašava Todorović i dodaje da su djeca u ratu uvek nevina , te da kroz priče iz njihovog ugla možemo stvoriti više mjesta za empatiju.

– Bitno je da to uradimo mi, koji smo ratove iskusili, a u sjećanje na svu djecu koja danas ne mogu da nam ispričaju svoju priču, i to sada, kada rat u Ukrajini ne jenjava, rekla je Sofija Todorović iz Inicijative mladih.

Muzej ratnog djetinjstva je prvi svjetski muzej koji se bavi isključivo pričama rata iz perspektive djeteta. Projekt je započet 2010. kao web stranica kojom je upućen poziv ljudima da podijele svoja sjećanja o ratnom detinjstvu, a koja su kasnije pretočena u knjigu Djetinjstvo u ratu. Nakon objavljivanja knjige započet je proces kreiranja muzejske kolekcije, a prva stalna postavka otvorena je u Sarajevu 2017. godine. Muzej je 2018. dobio Muzejsku nagradu Vijeća Evrope u programu Evropski muzej godine.

Izložba će u Beogradu biti otvorena do 10. apriila u Endžio habu u Dobračinoj 4, svakog dana od 12 do 20 časova.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.