AI koji fotografije pretvara u 3D renderovanu scenu

Ovo nije prvi takav alat, ali je Instant NeRF najbrži do sada. Rendering fotografija se obavlja praktično u realnom vremenu.
Nvidia predstavila AI koje fotografije pretvara u 3D renderovanu scenu_6240f0e539707.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Nvidia je predstavila impresivan AI demo – alat koji nekoliko desetina 2D fotografija pretvara u 3D renderovanu scenu. Alat je nazvan Instant NeRF (Neural Radiance Fields), po tehnici koju su tokom 2020. godine razvili istraživači sa Berklija, Google Research-a i Univerziteta San Diego. To je metod koji mapira boje i intenzitet osvetljenja na različitim 2D fotografijama, a zatim generiše podatke koji povezuju iste tačke na različitim fotografijama, čime se dobija 3D scena.

Ovo nije prvi takav alat, ali je Instant NeRF najbrži do sada. Rendering fotografija se obavlja praktično u realnom vremenu.

Ovaj alat bi mogao da se upotrebi za kreiranje avatara ili scena u virtuelnim svetovima, da se neke „žive“ scene brzo pretvore u 3D modele, ili za pravljenje 3D digitalnih mapa. Takođe, Nvidia smatra da bi ova tehnika mogla da bude idealna za treniranje robota i autonomnih vozila da razumeju veličine i oblike objekata na koje mogu da naiđu, analiziranjem fotografija ili video snimaka koje bi sami napravili. Takođe, primena se vidi i u arhitekturi, gde bi pomogla da se brzo naprave 3D modeli zgrada, koji kasnije mogu da se modifikuju i nadograđuju.

Instant NeRF je u stanju da eksportuje scene u Full HD rezoluciji za samo destak milisekundi. Interesantno je da je izvorni kod za ovaj projekat slobodan za preuzimanje, što će mnogim drugim istraživačima i developerima omogućiti da u svojim proizvodima implementiraju ovaj metod. To će možda biti i presudno za brzo prihvatanje ove tehnologije i njenu upotrebu u stvarnim projektima.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.