Žena je jedna od muževljevih odgovornosti, a ne njegov posjed 

I nije poenta u tome ko će nad kim vladati, niti ko će koga svrgnuti s ”trona”, o čemu se danas nadugo i naširoko razglaba u različitim muslimanskim krugovima, već je poenta u tome da se cjelina osloni na dio, a da dio nađe sigurno utočište u cjelini.
Syahid Oblin Rosley
Syahid Oblin Rosley
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Muškarac je, po islamu, vođa ili vodič žene, a ne njen gospodar, a žena je njegova supruga i životni saputnik, a ne sluškinja. I nije poenta u tome ko će nad kim vladati, niti ko će koga svrgnuti s ”trona”, o čemu se danas nadugo i naširoko razglaba u različitim muslimanskim krugovima, već je poenta u tome da se cjelina osloni na dio, a da dio nađe sigurno utočište u cjelini. Cjelinu i dio spominjemo u kontekstu hadisa: ”Oporučujem vam da se lijepo ophodite prema ženama. Zaista je žena (Hava) stvorena od (Ademovog) rebra (tj. dio od cjeline), a najiskrivljeniji dio rebra je njegov najviši dio, pa ako pokušaš da ga (naglo) ispraviš slomit ćeš ga, a ako ga ostaviš, ostat će iskrivljeno.” (Buharija i Muslim)

I kada je Allah stvorio čovjeka da bude vođa ženi, kako se navodi u ajetu: ”Muškarci vode brigu o ženama zato što je Allah dao prednost jednima nad drugima i zato što oni troše imetke svoje. Zbog toga su čestite žene poslušne i za vrijeme muževljeva odsustva vode brigu o onome o čemu trebaju  brigu voditi, jer i Allah njih štiti..” (En-Nisa’, 34.), to vođstvo i prednost znači da je Allah učinio ženu jednom od čovjekovih odgovornosti, a ne njegovim posjedom i imetkom.

Arapski izraz ”el-kavametu” – vođstvo, starateljstvo – koji je spomenut u citiranom ajetu, znači svojski se brinuti o onome što ti je povjereno i u potpunosti ispuniti ulogu vođe i staratelja. Shodno tome, može se reći da je bračno vođstvo i starateljstvo (el-kavametu): mandat prema kojem je mužu povjereno i naređeno da čini sve ono što je dobro za svoju ženu uz mudro upravljanje i izdržavanje. A to znači i podrazumijeva zaštitu, oslonac, ljubav, sigurnost, nošenje odgovornosti, samilost, blagost, razumijevanje, utočište i mudrost.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.