Selman-Selko Selhanović posvećenost medijima i publicistici 

Često zaboravimo one zaslužne pojedince i intelektualce koji su na svoj životni i profesinolani časni put krenuli iz Crne Gore.
D0F5C253-566A-4F6B-9BC8-9D7BC662296E
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Selman Selhanović je rođen 5. 9. 1957. godine u tadašnjem Titogradu današnja Podgorica. Školovao se u Sarajevu gdje je diplomirao na Filozofskom fakultetu-odsjek za komparativnu književnost i filozofiju, a magistrirao na Fakultetu političkih nauka. Doktorsku disertaciju „Porodica i društvo u svjetlu ekonomsko propagandnog diskursa“ odbranio je 2014. godine. Dugogodišnji je novinar. Bio je urednik na TV Hayat, urednik lista novinara BH jounalist, te prvi je glavni i odgovorni urednik Bošnjačkog avaza, koji je prerastao u Dnevni avaz. Od 1994. godine je član redakcije ,,Preporoda.“ Sarađuje sa mnogim listovima i časopisima, piše književne kritike i recenzije, te učestvuje na međunanordnim konferencijama. Objavio je više knjiga: Bošnjački odgovori (I,II,III, i IV), Bošnjakinje govore, Savremeni mediji i djeca, Savremeni mediji i porodica u svjetlu ekonomsko-propagandnog diskura, Vrijeme odgovornosti (eseji) i u pripremi je knjige ,,Sociogoledi.“

Često zaboravimo one zaslužne pojedince i intelektualce koji su na svoj životni i profesinolani časni put krenuli iz Crne Gore. Kao intelektualac i pisac osjećam ljudsku i moralnu obavezu da napišem ovaj esej da ga makar jedan dio njegove rodne Crne Gore nije zaboravio. Jedan od značajnih savremenih intelektualaca u BiH je i novinar esejista i pisac Selman Selhanović. Autor više značajnih naslova i publikacija među kojima se posebno ističu Bošnjački odgovori (I, II, III i IV), Bošnjakinje govore. Selhanović je svojim knjigama intervjuima i razgovorima duboko ušao u poimanje i očuvanje bošnjasčkog integriteta i identiteta. Filigranski precizno je odslikao stanje duha i naroda suočavajući ga sa svim izazovima koji prate savremeno društvo u BiH. Kroz svoj dosadašnji profesionalni angažman Selhanović je na najljepši način istakao značaj i ulogu novinarskog poziva za savremenu civilizaciju. Pored toga uspio je da na najljepši način doprinese svojim intelektualnim, stručnim i moralnim zahtjevima jačanju novinarskog poziva. Imajući svoj sopstveni i lični odsnos gradi mostove između medija, novinara i građana. Njegovi lični i profesionalni standardi u medijima doprinose: istini, tačnosti, poštenju (objektivnosti), nepristrastnosti. Eliminisao je bilo koji oblika diskriminacije ukazujući na stalnu potrebu da je pravi put puna odgovornost novinara. Selman Selhanović stoji čvrsto na medijskim temeljima BiH kao neodvojivi dio duha Bosne ali ne samo Bosne već i svakog svog medijskog i intelektualnog saborca, istomišljenika, sagovornika, čitaoca koji je barem jednom imao tu čast da ga upozna, da razgovara sa njim ili da se osvrne na jednu misao njegovih brojnih kolumni u časopisima koje uređuje i u kojima je unio dušu Bošnjaka. U svojoj knjizi ,,Bošnjakinje govore“ Selhanović je razloge intelektualne pozicije žena BiH, predstavio kao svojevrsnu naučnu metodologiju koja će učiniti vidljivim društveni kontekst koji je savremeno društvo proizvelo, naročito ženske strategije unutar BiH. Ova činjenica, eksplicirana na najbolji način kroz konkretne odgovore, na konkretna pitanja, čak i ona najsuptilnija, pokazujući da Bošnjaci i Bošnjakinje nisu više ono što su bili, kako neki misle, ili bi željeli da je tako. Selhanović je duboko svjestan da je potreba za skupljanjem, klasifikacijom i ponovnim kritičkim čitanjem ključnih tekstova i knjiga iz savremene bosanske literature značajno. Na taj način socijalnu i političku alternativu postojećem sistemu koji je degradiran ali i globalno, zato što je njihovo ponovno kritičko čitanje od suštinskog značaja za razvoj (ne)dogmatičkih kritičkih političkih mislilaca koji reflektuju aktuelne procese i događaje u socio-političko-ekonomskom životu BiH često izvan obrazovne i intelektualne pažnje.

Selman Selhanović kroz svoje autorske tekstove i kritike uvjek piše ono što zaista i misli. Ima izuzetno veliki dar za pisanje što je karakteristika njegovog intelekta. Kao pravi poslenik medija i kulture zna da bude ciničan, gorak i kritičan. Svojim autorskim tekstovima podstiče debate, diskusije i polemike, ne libeći se da kaže šta iskreno misli na brojne teme. Pokazujući mnogim drugim novinarima iskrenu namjeru i da iza svega stoji idealizam koji ga i dalje poziva ka novim izazovima ove zahtjevne i često složene profesije. Selman Selhanović je autentičan pisac koji veoma dobro poznaje i živi sa duhom Bošnjačkog naroda. Njegovo sublimirano i autentično shvatanje ljudske prirode i Bošnjačkog mentaliteta stvorilo je u njemu duboko-refleksnu crtu. Iako su Bošnjaci prošli kroz mnoge tragične događaje svoje bliže ali i dalje prošlosti on kao autor isijava sa svake stranice njegovih knjiga, stvarajući neprekinutu nit koja povezuje ljude svih generacija. Selmanović teži Sartrovom egzistencijalizmu, sledeći stavove ovog filozofa o tome da ne treba težiti samo znanju nego i angažmanu, da intelektualac mora biti angažovan i da je neophodno davati sve od sebe, a ne samo nadati se. Princip građe intelektualca je primjena znanja iz oblasti za koju posjeduje određene kapacitete. Uloga intelektualca ogleda se u tome da se u javnim nastupima odnosi kako profesionalno, tako i etički. Etički odnos se zasniva na tome da u svom djelovanju nikada ne pravi štetu nekome i nečemu. Intelektualac koji ,,čuva” druge od svog djelovanja, je onaj je koji je ograničen etičkim pravilima i moralnim kodeksima. To se sastoji u tome da etička pravila dominiraju nad svim profesionalnim ili drugim egzistencijalnim izazovima. Selamanovićev dosadašnji doprinos savremenom društvu BiH nesumljivo je značajan. On svojom intelektualnom borbom nastavlja u svim prilikama, novim inicijativama, neprekidno čuvajući tradicije, svog Bosanskog etnosa. Dajući svoj najbolji doprinos, ostvarenjima i ljudima, bez obzira na to bili oni ili ne dio nacionalne,,matice.” Njegovim doprinosom u medijima i publicistici njegovi sagovornici bivaju shvaćani i prihvaćeni kako treba, počevši od opštega pa do univerzalnoga. Ovakvim stavovima i razmišljanima treba da teži svaki sadržajan, cjelovit, valjan, vrijedan, iskren i estetsko-etički nesporan, uravnotežen i uvjerljiv stvaralački napor intelektualca a Selman Selhanović to jeste svim svojim bićem. Ovdje ga predstavljam i iz ugla poezije koju piše.

Iz ciklusa ,,Kako vjetar puše” 

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.