Izložba “UNIVERZUM JE U NAMA”

Umjetnost u meni je živa, pulsira i otvara vrata mlađim generacija da ne stoje u jednom mjestu već da idu i da se pokreću u svom izražaju.
U Tuzli upriličena izložba UNIVERZUM JE U NAMA umjetnice ALISE TELETOVIĆ_623e7a639a8e6.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Izložba slika pod nazivom Univerzum je u nama savremene bh. umjetnice Alise Teletović otvorena je još u utorak 22.3.2022. u 19h u umjetničkoj galeriji Kristian Kreković u Tuzli. U autentičnom prostoru umjetničke galerije Kristian Kreković zanimljivim pejzažem, duše uma i srca, već odavno, nas Alisa podstiče da proširimo i otvorimo svoje vidike  posmatrajući srcima.

Impresivna i autentična biografija ove slikarice  nas uvijek uvodi u Novi svijet u kojem postoji rast i razvoj čovjeka, njegove emocije, put ka prirodi i duhovnosti.

Povratkom kući u Bosnu i Hercegovinu iz Australije nakon sedamnaest godina izbivanja, odlučila je da spoji dva kontinenta hrabro objedinjujući dvije kulture.  Priča koju Alisa poručuje svojim slikama je uvijek zanimljiva, jer povezuje široke pustinjske pejzaže Australije sa pejzažima Bosne i Hercegovine. A ti pejzaži nisu tradicionalno slikani niti su realistčni primjeri na koje smo naviknuti.

Umjetnost u meni je živa, pulsira i otvara vrata mlađim generacija da ne stoje u jednom mjestu već da idu i da se pokreću u svom izražaju, a tome svjedočim zadnjih godina u Sarajevu, kaže autorica.

Boje, oblici i senzacije isprepliću se s vizijama duše, rastom i razvojem Alisine transformacije i povratka nakon rata i ratnih izbivanja kući istinskim korjenom, a to je slikanje. Kako se expresionisti bave pitanjima identiteta, povezivanjem sa prirodom i duhovnošću tako su Alisine slike upravo na putu da nas zaustave i da nas umire, da prihvatimo život kakav jeste i da sagledamo sve ono što je u nama zarobljeno. Kroz Alisine emotivne borbe duše otvore se vrata za iscjeljenje društva.

Propitujući samu sebe o ljubavi koja bi trebala dominirati, a tako je daleka na ovim prostorima, ja istinski tragam za bliskošću. Želim ukazati da pejzaže možemo prepoznati u nama, našim mislima i osjećajima i da su često apstraktni, nagoneći nas da zatvorimo oči kako bi usmjerili pogled ka unutra, u dušu, izjavila je Alisa Teletović.

Kombiniranjem i miješanjem tehnika, oslobođena stega tradicije stvaranja, autorica kreira ekspresivne pejzaže pune boja i linija, stvarajući nove suvremene realnosti kroz koje sama prolazi.

Izložba će biti otvorena do 11.4.2022.

Alisa Teletović je ekspresivna i figurativna bosanskohercegovačka i australijanska umjetnica. Diplomirala je 2000. godine na RMIT univerzitetu u Melbournu, gdje je studirala umjetnost, elektronski dizajn i interaktivne medije. U Australiji je živjela i stvarala i izlagala sedamnaest godina. Spajanje dva svijeta i iskustva se uvijek prepliću u Alisinim slikama. Članica je Udruženja likovnih i primijenjenih umjetnika BiH, Napretka te ULUBIH-a. Iza sebe ima dvadesetak samostalnih izložbi, između ostalog u Melbournu, Pertu, Adelaidu, Beču, Abu Dhabiju, Sarajevu i Tuzli.  Laureatkinja je niza priznanja i nagrada.

Umjetnički radovi autorice Alise Teletović nalaze se u javnim i privatnim kolekcijama širom svijeta, s ljubavlju se kupuju, vole i uživaju. Živi i radi u Sarajevu, stvarajući slikarska djela i primijenjenu umjetnost u svom ateljeu.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.