Srce se oživljava sedždom, a san se ostvaruje dovom 

Najsuptilnije duše su one koje su kušale bol, a zatim su poštedile druge da okuse njegovu gorčinu.
Ilustracija: Fauzan Adiima
Ilustracija: Fauzan Adiima
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Uzdigni se svojim mudrim govorom, a nemoj podizati glas, jer rodna i blaga kiša je ta koja čini da cvijeće raste, a ne grom.

Najljepše duše su one koje ne poriču dobročinstvo, uprkos težini neslaganja.

Prostor nikoga ne približava, niti ikoga udaljava. Srca to čine.

Ovaj svijet je zaista bezvrijedan i jeftin, svi ga možemo imati: bogati i siromašni, vladari i obični smrtnici. A Džennet je skupocjen, pa ako ga ne budeš dobio u posjed svojim dobrim djelima, znaj da ga nećeš dobiti ni svojim imetkom i zlatom.

Nije sve što znaš dobro i reklasirajuće za tvoje srce, neke stvari su ljepše ako ostanu nepoznate.

Najsuptilnije duše su one koje su kušale bol, a zatim su poštedile druge da okuse njegovu gorčinu.

Rečeno je: briga se sapire suzom, srce se oživljava sedždom, a san se ostvaruje dovom.

Ko se boji Allaha u tajnosti, On će ga spasiti njavećeg straha na Sudnjem danu

Govore nam da je ovo vrijeme u kojem je mnogo lakše upasti u grijeh nego nekada, a mi im kažemo: ”Da, u pravu ste, ali je ovo također vrijeme u kojem je mnogo lakše postići Allahovu blizinu i ogromnu nagradu bježeći od harama i grijeha.” Jer, ne postoji ništa između tebe i grijeha u koji možeš upasti koristeći pametni telefon dok si sâm u svojoj kući ili sobi, osim zida koji se zove svijest da te Allah vidi. Ko sruši taj zid, on se osmjelio prkositi Allahu, a teško onome ko se osmjeli na takav korak.

Opisujući nedostatak straha od Allaha kod onoga ko tajno čini grijeh, strahujući da ga ljudi ne vide, Abdullah ibn Abbas, radijallahu anhu, rekao je: ”Tvoj strah od vjetra da ne otkrije zastor na tvojim vratima dok činiš grijeh, veći je grijeh od grijeha koji u tom trenutku činiš.”

Stoga, što više prakticirajmo tajni ibadet, ibadet u osami, jer on štiti dušu od utjecaja strasti. Kad god vjernik uljepša osamu između njega i Allaha, Allah će uljepšati njegovu osamu u kaburu. Ko se boji Allaha u tajnosti, On će ga spasiti najvećeg straha na Sudnjem danu i sačuvat će ga sramote i poniženja na dunjaluku i na Ahiretu.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.