Karavana slobode nepokolebljivo ide putem pobjede

Sarajevo je naš duhovni centar i neće nas niko odvratiti od toga.
Miting Muftijnog amaneta u Sjenici – Karavana slobode nepokolebljivo ide putem pobjede_623d19047cb24.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Na trgu ZAVNOS-a u Sjenici lista “MUFTIJIN AMANET – Stranka pravde i pomirenja – Usame Zukorlić” održala završi miting za ovu sandžačku opštinu.

Predsjednik SO Sjenica dr. Rejhan Kurtović obratio se prisutnima uz poruku da iskreni Bošnjaci nemaju alternativu osim ukrcati se na lađu koja ide putem pravde i pomirenja, putem, prosperiteta i općeg boljitka.

„Danas svjedočimo pravdi, istini, pomirenju, uzdizanju bošnjačkog čovjeka i Sandžaka i uzdizanju Muftijinog amaneta. Kao da je jučer bilo kada smo prije dvije godine sa našim rahmetli Muftijom ovdje na trgu kazali: „Stop kriminalu, korupciji, nemoralu!“. Mnogi su se ponadali da neće biti tako, mnogi su se uvezali, povezali, ali smo im pokazali da smo od njih jači. Talas promjena je krenuo upravo iz Sjenice i mi moramo nastaviti taj talas. Moramo, jer mi drugog puta nemamo. Imamo samo jedan put – Božiji put, put istine, pravde i pomirenja. Odlučno nastavljamo Muftijinim putem, jer je on iza sebe ostavio svoje gene, svoje saborce, ostavio najbolje sjeme – zato idemo dalje, još jače“, kazao je dr. Kurtović.

Kandidatkinja za narodnu poslanicu Dženeta Biševac poslala je poruku da će cijeli Sandžak osjetiti boljitak i prodisati punim plućima kada SPP preuzme vlast u svim sandžačkim gradovima.

„Muftijine riječi trebaju da budu naš putokaz, naš svjetionik. On je tražio potporu za sve samohrane majke, za bolji status žene. Tražio je boljitak za svoj narod i sve narode koji žive u ovoj državi. On je imao viziju, ostavio ju je nama u amanet. Za kratak vremenski period na vlasti pokazali smo da je moguće donijeti boljitak. Kako je to moguće bilo u Sjenici, biće, ako Bog da, i u svim gradovima Sandžaka u kojima će SPP biti predstavnik vlasti“, kazala je Dženeta Biševac.

Prisutnima se obratio i predsjednik GG „Bez diskriminacije“ Aldin Dino Kurtović. Zbog budućih generacija, navodi, mora se sačuvati Muftijin amanet.

„Čast mi je što sam na listi SPP-a, na listi Muftijinog amaneta. Kratku poruku imam za vas. Čuvajte svoju porodicu, svoju djecu, čuvajte svoju zajednicu. Čuvajte Muftijin amanet i glasajte za broj 8“, kazao je Kurtović.

Šef izbornog štaba liste „Muftijin amanet – SPP – Usame Zukorlić“ u Sarajevu Hako Duljević poručio je da je ponosan što je uz rahmetli akademika Muamera Zukorlića bio i kada je bilo teško i kada je bilo lahko vrijeme.

„Poznat mi je ovaj trg, ova govornica i ovaj spomenik iza mene, jer sam oprije nekih 10 godina stajao za ovom govornicom i govorio na jednom ovakvom sličnom skupu. Među prisutnima danas nisu neki izuzetno dragi ljudi, ali i neki koji to više nisu. Ja sam već 15 godina bio njegov suradnik, ja sam njemu rahmetli prišao i podržao ga onda kada je to bilo izuzetno rizično, opasno, skupo, neprepopručljivo. Govorili su mi neki da ću izgubiti vlastiti ugled podržavajući njega. Govorili su neki da ću materijalno stradati, neki su govorili i da sam propao. Evo, poslije 15 godina pred Bogom i vama svjedočim da nisam izgubio ugled, da nisam propao, već da je moj ugled još veći i da sam jači nego ikad. Ponosim se svojim tadašnjim postupkom“, poručio je Hako Duljević.

Predsjednik opštine Sjenica Munib Mujagić poručio je sa govornice da je Sjenica slobodan grad. U njemu su, kaže, hrabri i pošteni ljudi koji više nikada neće dozvoliti da im na čelo grada budu oni koji su ga uništili.

„Vrijeme je da političke partije izađu pred vas i iznesu svoje programe koji bi trebali biti usmjereni prema napretku. Ne tako davno, na prethodnim izborima umjesto takve jedne ponude, neki su htjeli da poremete sopstveni narod. Pljačkali su, podmićivali, prijetili. Neki su otišli i korak dalje – ubili su čovjeka. Ubili su Edina Hamidovića zato što je bio pravedan, zato što je bio hrabar. Neka znaju da će Sjenica to zauvijek pamtiti. Pogledajte njihove transparente, političke poruke. Zar ih nije stid da nakon svega što su učinili ovom narodu sebi daju za pravo da oni budu ti koji će se u ime naroda boriti za slobodu i demokratiju? Borba protiv kriminala, ucjena i diskriminacije nije završena. Neki direktori, prije svega, koji dolaze iz obrazovnog sistema misle da je ovo vrijeme od prije nekoliko godina kada su svoje radnike ucjenjivali, shvatajući ih kao lični politički materijal, pri tome oduzimajući pravo takvim građanima na ličnu odluku i slobodu. To ćemo budnim okom pratiti, iskorijeniti, to više nećemo dozvoliti, jer Sjenica je slobodan grad“, kazao je Mujagić.

Nosilac liste „Muftijin amanet – SPP“ Usame Zukorlić obratio se prisutnima. SPP je dokazala da je stranka projekata i pozitivnih promjena, ističe Zukorlić.

„SPP donosi promjene Sandžaku. Vidjeli ste ko je donio projekte u Sandžak, a ko praznu priču. SPP je stranka projekata. SPP je stranka pozitivnih rezultata, a vi, voljena Sjenico, vi do sudnjeg dana imate jednu titulu koju vam ne može niko uzeti – vi ste jedina vlast koja je vladala pod rahmetli muftijom Zukorlićem. Pobijedili smo kad je bilo teže, sad, ako Bog da, da im pokažemo na terenu kako izgleda Muftijin amanet. Vidjeli ste od trenutka kad smo preuzeli vlast zajedno sa koalicionim partnerima vraćeno je za 19 mjeseci pola duga ono što su oni trošili godinama unazad. Odjednom svi grade u Sjenici. Beograd gradi u Sjenici, Sarajevo gradi u Sjenici. Svi grade u Sjenici. Hoćemo Sjenicu kao moderan, evropski, bošnjački grad“, kazao je Usame Zukorlić.

Oni koji su mislili druge da zaplaše sami su se uplašili, navodi Zukorlić. Sakrili su se šahte i mišje rupe. Sjenica im, podvlači, nikada neće zaboraviti ubistvo Edina Hamidovića.

„Neki su se ponadali da mogu da nas uplaše, a oni su se uplašili, sakrili u mišje rupe, šahte, kanalizacije, tamo gdje im je i mjesto. Našeg brata, šehida Edina Hamidovića želimo da osvetimo tako što ćemo kriminalce koji su učestvovali u njegovom ubistvu strpati doživotno u zatvor. Je li vas toliko boli ova reforma? Ova revolucija? Je l’ vas toliko boli da ste posegli da ubijate ljude? Neće moći! Ova karavana Muftijine slobode ide putem pobjede nepokolebljivo“, istakao je Zukorlić.

Sarajevo je duhovni centar sandžačkih Bošnjaka, a Beograd glavni grad, partnerski grad, poruka je Usame Zukorlića.

„Cijepali su nam Islamsku zajednicu, a mi smo je branili dostojanstveno i branili smo je uvijek. Ona će biti naš ponos i vratićemo jedinstvo Islamskoj zajednici pa ćemo svi ponosno onamo u onoj džamiji klanjati. I htjeli su da nam izmjeste sjedište IZ-e iz Novog Pazara u Beograd, pa im nismo dozvolili. Pošto je naš narod ovdje srcem vezan za Sarajevo, želim poručiti odavde iz Šeher Sjenice – Sarajevo je naš duhovni centar i neće nas niko odvratiti od toga.“, podvukao je Zukorlić.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.