Pitanje razvoja Sandžaka se tiče svih naroda koji u njemu žive

SPP je liderski pokret svih nacionalnih manjina u Srbiji.
9A1DA3FC-F040-4EBE-A763-B129A22F6904
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

U intervjuu za Balkan Magasin, jedan od perspektivnih mladih u Sandžaku, Bećirović Mujo, student III godine na IUNP govorio je o trenutnim dešavanjima, izazovima i viđenju trenutne politike u Srbiji.

Bećirović je učesnik mnogih evropskih takmičenja i seminara, a nedavno je bio i finalista u Gruziji na jednom prestižnom evropskom takmičenju iz oblasti pravnih nauka.

Bećirović se javio putem telefona i odgovarao na pitanja naših novinara:

Šta je po Vama najveći problem u Sandžaku? 

“Sandžak je suočen sa slojevitim problemima počevši od: ekologije, zagađenog vazduha, preko puteva pa sve do nezaposlenosti. Ako probamo da generalizujemo problem u Sandžaku, možemo slobodno reći da Sandžak ima najvećih problema u sistemu, koga razjeda organizovani kriminal, slaba vladavina prava i neiskorišćavanje strukturnih resursa poput: Velikog poljoprivrednog, ekonomoskog i turističkog potencijala.”

Na koji način nije iskorišćen ekonosmki potencijal?

“Sandžak je tačka koja spaja Bosnu, Crnu Goru i Kosovo sa Srbijom stoga geografski položaj nam već dovoljno govori da se radi o regiji koja ima izrazito veliki trgovinski potencijal. Sem Novog Pazara, mogu slobodno reći da je ostatak dijelova Sandžaka trgovinski zapostavljen, nemamo nažalost dobre puteve, prugu, niti aerodrom stoga ne možemo očekivati ni fabrike bez elementarnih uslova.
Također, bogatstvo prirode je pomoglo Sandžaku da bude i izraziti poljoprivredni kraj.

Primarno: Prijepolje, Priboj i novovaroški kraj obiluju malinarstvom, dok je Pešterska Visoravan bogata stočarstvom. Projekat autoputa bi značio nadu za sandžački kraj, ali imamo realne uslove da realizujemo i projekat aerodroma, jer u Sjenici već imamo vojni aerodrom, koga je trebalo preraditi u civilni. Tu inicijativu pokrenuo je rhm. Muftija Zukorlić i pokojni premijer Đinđić, te smo nakon ubistva premijera imali naglu obustavu projektizacije za Sandžak.”

Da li onda mislite da je Sandžak nerazvijen? 

“Evidentno je tako, to nije samo moje mišljenje, to govore brojke i činjenice.”

Da li Vaše viđenje situacije može povezati sa nacionalizmom?

“Nacionalizam je paganska kategorija, nama je sa vjerskog aspketa nacionalizam neprihvatljiv, jer je u tjesnoj koleraciji sa sukobima, nemirom, nasiljem, kao takav ne smije se naći u životu jednog muslimana. Ako pažljivo slušate ono što govorim, u mom diskursu nećete pronaći niti jedan element koji se može povezati sa nacionalizmom.

Mislim da pitanje Sandžaka se podjednako tiče: Srba, Roma i Albanaca, koliko i Bošnjaka, zbog toga naša širina je u tome da obezbijedimo što bolje uslove za život svih ljudi, kako ne bismo uopće došli do nacionalizma. U bijedi i siromaštvu se javlja nacionalizam, pa se u takvom ambijentu često i radikalizuje, a njegove posljedice smo okusili devedesetih.”

Izborna kampanja je u toku, koga Bošnjaci trebaju podržati? 

“Bošnjaci na ovim izborima znaju za koga trebaju glasati, njihova sigurnost se rađa iz razumjevanja životnih principa. Slobodan bošnjak, neucjenjeni, zna kome povjerenje daje. Takav odgovor će Vam najbolje dati naša dijaspora. Ako mene lično pitate, svoje povjerenje dajem Muftijinom putu, jer je to put modernog, naprednog i stabilnog Sandžaka.

Druge poltičke partije destabilišu Sandžak?

“Rekao bih da ostale političke partije ne sudjeluju u politici projekata i savremenizacije, već se bave privatnim intersima. Mislim da su mitinzi iz Novog Pazara i Sjenice dovoljno izdiferencirali politike u Sandžaku. Sa jedne strane imamo politiku koja se akcentuje na investicijama i projektima u Sandžaku. Sa druge strane imamo čisti politički miting, bez poštivanja svog identiteta, gdje nismo imali niti jedno obilježje od strane vladajuće stranke u Novom Pazaru, što nam dovoljno govori o na koji način se Bošnjaci predstavljaju u Srbiji. Dok sa treće strane imamo populističku politiku, koja se neuspjelo bori za stolice i fotelje, koja ide iz krajnosti u krajnost. Osim SPP-a, druge Bošnjačke politike donosile su i donose Sandžaku apsolutnu nestabilnost.”

Obzirom da su i predsjednički izbori u istom danu kao i parlamentarni, za koga se opredijeliti?

“Kao što se tokom velikih procesa čekaju instrukcije od strane stručnjaka: ljekara, policije, i drugih društvenih subjekata, tako bih i po ovom pitanju sačekao bih procjenu političkih subjekata. Moj stav je jasan da Bošnjaci trebaju glasati za onog predsjedničkog kandidata koji nudi najbolji plan i program za unapređenje Sandžaka. Istina da po tom pitanju i nemamo velikih ponuda.”

Na kom stepenu se nalazi sada SPP? 

“Nakon smrti našeg lidera, rhm. Muftije Zukorlića, stranka je ušla u potpuno drugu fazu i drugačiji nivo političkog sudjelovanja. Danas je realno očekivati da je SPP ne samo bošnjačka liderska stranka, već je to pokret koji  je progresivni lider svih nacionalih manjina u Srbiji.
Potvrdu za ovo što sad govorim dobićete u parlamentu, ja u to ne sumnjam.”

Kao student gdje vidite svoju budućnost?

” U Sandžaku.”

Kako?

“Boreći se da ostavim ovom narodu nešto konkretno, to je za mene patriotizam i manifest ideologije. Volimo svoj narod, trudimo se da on opstane i počne se razvijati. Međutim, ne robujemo svom narodu, poštujemo njegovu volju, ukoliko on želi da se davi u nepravdi, kriminalu i bezakonju, neka bira politike koje su ga vodile 30 godina, mi u tome nećemo konstruktivno sudjelovati. Međutim, ukoliko želi da uspostavi društveni temelj na principu pravde, onda neka bira SPP kao društveni filter. To je princip kojim se vodimo.”

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.