Bijeg od ruskog gasa uz pomoć arapskih zemalja

Politika napuštanja ruskog gasa biće trajni projekat Berlina.
Ilustracija: Mega Asellia
Ilustracija: Mega Asellia
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Ministar ekonomije i energetike Robert Habek (Zeleni) bio je na trodnevnom putovanju u arapskim zemljama. U Kataru i Ujedinjenim Emiratima tražio je načine za brze isporuke tečnog gasa i zajedničku proizvodnju zelenog vodonika.

Kroz par sedmica ili mjeseci vidjeće se da li je putovanje bilo uspješno, rekao je Habek: „Ne potpisujem ja ugovore, već stvaram okvir za pregovore firmi. Sa Ujedinjenim Emiratima postoje duže energetsko partnerstvo koje se odnosi prevashodno na klimatsku neutralnost, zeleni vodonik i širenje kapaciteta obnovljive energije.”

„Ukupno smo potpisali pet ugovora o saradnji. To je dakle bez sumnje bio uspjeh”, dodao je Habek u razgovoru sa reporterom DW na povratnom letu za Berlin.

U Kataru, rekao je ministar, ideja je bila da se ispita koliko tečnog gasa može stići u Nemačku. To može da funkcioniše. Naše firme će sada pokrenuti razgovore”, naveo je Habek.

Kritika od strane domaćina

Prije puta je Habek kao „gorku istinu“ opisao to što Njemačka bez ruskih energenata ne može da garantuje tople domove i gas za industriju za sljedeću zimu. Na putovanju je, kako kaže, jasno stavio do znanja da iza svega stoji ideja da se oslobodi zavisnosti od ruskog gasa.

Ali, prema ministrovim riječima, razgovori nisu bili laki. „Dok mi govorimo da Katar mora da uradi više za prava radnika i kritikujemo što Emirati primaju u posjetu sirijskog moćnika Asada – što sam ja i ovaj put rekao – ove zemlje imaju svoj pogled na Njemačku i Zapad. Kažu, ostavljate nas na cjedilu kad nas napadaju vojske koje smatramo terorističkim. Vaš stav prema Iranu je ambivalentan, a mi snosimo posljedice. Dolazite samo kad hoćete našu pomoć. To mi je vrlo direktno rečeno”, prenio je Habek.

Na pitanje domaćina da li Njemačka planira dugoročnu saradnju ili će opet „okrenuti leđa” ovim zemljama, Habek je odgovorio da je „potreba za zelenim vodonikom dugoročna i da je politika napuštanja ruskog gasa trajni projekat.

„Vidite, Rusija ima atomsko oružje“

Na pitanje DW-a kako se berlinska vladajuća koalicija Socijaldemokrata, Zelenih i Liberala snalazi na vlasti, Habek je odgovorio da nikad nije bježao od teških i nepopularnih odluka, ali da je, u svjetlu rata u Ukrajini, situacija sve „ozbiljnija”.

„Odluke da se isporuči oružje Ukrajini, opremanje Bundesvera, sankcije… A ne znamo kada će predsjednik Putin posegnuti za kontra-mjerama. Vidite, Rusija ima atomsko oružje. Sve je sada ozbiljno, ništa ne može olako”, dodao je Habek u razgovoru za DW.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.