Šta čovjek gubi ako zanemari sabah namaz

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Namaz općenito ima svoju iznimnu vrijednost i za njegovo izvršavanje slijedi velika nagrada, ali je sabah-namaz izdvojen po svojoj vrijednosti i veličini nagrade i sevaba.
Rohith Rao
Rohith Rao
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Namaz u islamu ima uzvišeno mjesto, jer je temelj ove vjere i drugi je stub islama. Kada je propisan namaz, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, bio je uzdignut na nebo da bi primio Božansku zapovijed o načinu obavljanja namaza, broju rekata i njegovim oblicima. Zbog toga namaz općenito ima svoju iznimnu vrijednost i za njegovo izvršavanje slijedi velika nagrada, ali je sabah-namaz izdvojen po svojoj vrijednosti i veličini nagrade i sevaba, i kao da je on dokaz iskrenog vjerovanja (iman) i jasan znak čistoće i oslobođenosti od licemjerstva.

I ko zanemari i propusti klanjanje sabah-namaza, izgubio je ogromnu nagradu i prednosti, među kojima su i sljedeće:
– Gubitak dokaza o oslobođenosti od licemjerstva, kao što je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ”Najteži namazi licemjeru (munafiku) su jacija i sabah.” (Buharija)

– Gubitak jednog od uzroka i razloga za ulazak u Džennet. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: ”Ko klanja sabah i ikindiju (berdejni), ući će u Džennet.” (Buharija i Muslim)

–  Gubitak jednog od uzroka spasa od džehennemske vatre, kao što je došlo u hadisu: ”Vatra neće pržiti ni jednog vjernika koji je klanjao namaz prije izlaska i namaz prije zalaska sunca.” (Muslim)

– Gubitak Allahove pomoći i zaštite. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: ”Ko klanja sabah-namaz, on je pod Allahovom zaštitom.” (Muslim)

– Gubitak nagrade za klanjanje namaza cijelu noć, kao što je rekao Allahov Poslanik, sallallahu alejihi ve sellem: ”Ko klanja jaciju u džematu, imat će nagradu kao da je klanjao pola noći, a ko klanja jaciju i sabah u džematu, imat će nagradu kao da je klanjao cijelu noć.” (Tirmizi)

– Gubitak susreta s melekima i neupisivanja njegovog imena u njihove listove. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: ”Nad vama naizmjenično bdiju meleki dana i meleki noći, a sastaju se (smjenjuju se) na sabahskom i ikindijskom namazu. Zatim se meleki koji su među vama noćili uzdižu na nebesa, pa ih Allah, dželle šanuhu, pita – a On najbolje zna: ‘U kakvom stanju ste ostavili Moje robove?’, a meleki odgovore: ‘Ostavili smo ih dok su klanjali namaz i zatekli smo ih da klanjaju namaz.”’ (Buharija)

– Gubitak svjetla ili nura na Sudnjem danu, kao što je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ”Obraduj one koji su u tmini noći išli u džamije potpunim svjetlom na Sudnjem danu.” (Ebu Davud)

– Gubitak sevaba i nagrade u vrijednosti cijelog dunjaluka i onoga što je na njemu, kao što je došlo u hadisu: ”Dva rekata sabahskog sunneta su bolja od dunjaluka i svega što je na njemu.” (Muslim) Pa, kad je tolika nagrada za sabahski sunnet, kolika je tek nagrada za klanjanje sabahskog farza?!

– Gubitak mnoštva dobra, hajrata, berićeta i blagoslova. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: ”Kada bi ljudi znali vrijednost jacije i sabaha, došli bi da klanjaju makar pužući.” (Buharija)
Ko zanemari sabah-namaz, jedina ”korist” koju će ostvariti je to što će malo duže spavati, a ko uskrati sebi malo sna i ustane da klanja sabah-namaz, uspjet će na ovome i na budućem svijetu.

Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.