Kažu da su pregovori propali, slijede li sankcije 

Biće dovoljno, da ovom prilikom samo citiram književnika Dobricu Ćosića, jednog od učesnika u izradi poznatog ”memoranduma“, kao scenarija za sva agresorska zbivanja iz nedavne prošlosti
Ilustracija: Blanca Santamaria
Ilustracija: Blanca Santamaria
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Za rezultatima pregovora nije nužno nikome da tuguje ili da se raduje, bez likovanja sa bilo koje strane.
Pamet u glavu, sa razumom i bistrim dobronamjernim pogledima u našu zajedničku i bolju budućnost, sve je na dohvat i obavezi naših građana.

Jedino ispravno i istinito mjerilo, svakako su nužne sankcije građana, samostalno i bez ikakvih domaćih ili stranih pritisaka, upravo na narednim izborima trebaju konačno da iznađu i da nam daruju prihvatljiva riješenja, kakvu to zajedničku i jedinu domovinu Bosnu i Hercegovinu trebamo zajednički da gradimo.
Što bi govorili naši stari; ”Pamet u glavu, jer se ne može glavom kroz zid” ali je i krajnje vrijeme da shvatimo našu realnost i istinu, da sa našim ”ustaško- četničkim” rušilačkim nacionalističkim ”blizancima” Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem, kao i njihovim istomišljenicima ne možemo ići nikako naprijed i uspješno po potrebama riješavati nikakve goruće probleme, o kojima se ovih dana razgovaralo i pregovaralo.

Zar nas naša nedavna istorija i događanja prema istoj nije dala dovoljno prilika i pouka, kao realnih saznanja, da se sa nacionalistima ili psihijatrima sa Durmitora ili nasljednicima ”ubitačnih ćelija karcinoma” sa Blajburških poljana ili iz Ravnogorskih gora, nije više vrijeme za garanciju kvaliteta svih naših zajedničkih aktivnosti i normalnog suživota.

Zato, bilo koji razgovori ili pregovori sa Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom su pucanj u prazno i nastavak ”metastaze” karcinomnog procesa i za državu Bosnu i Hercegovinu i sve njegove stanovnike .
Ko to ne razumije i neće da shvati i prihvati grdno se vara i liči na ”ludo radovanje” i sa domaćim i sa međunarodnim akterima, ma koliko željeli i bili iskreno naklonjeni prema našoj jedinoj domovini Bosni i Hercegovini?

Sa otrovnim serumom i klicama od Dodika i Čovića, nikako nije moguće izliječiti ili dobiti bilo kakav pouzdan lijek naše tmurne i jadne stvarnosti, ma koliko željeli i pomagali nam i međunarodni faktori i sa istoka i sa zapada.

Zato, poštovani građani ove nam zajedničke domovine, budimo mirni i strpljivi do izbora u oktobru i dana ”D” kojega svi mi trebamo realizirati prema našim željama i potrebama, kako bi izabrali prave kadrove, sa kojima smo sigurni za uspješne sve dogovore i ubrzano putovanje za EU i NATO savez, što će nam čestitati i međunarodna zajednica i pomoći nas na ekonomskom planu napretka.

Neka ovo bude i završno razmatranje i ostvarenje želja jednog građanina, iskrenog patriote, Bosanca, bosanskog Srbina, stručnjaka svoga poziva i graditelja, poliglota i profesora, iskusnog visokog intelektualca i šahiste, koji rabi osnovni naš postulat GENS UNA SUMUS /JEDAN SMO ROD.

Međutim, svijesni smo činjenica iz turobne, crne i jadne naše svakodnevnice, sa puno laži i obmana, sa puno kleveta i prijetnji svakojake vrste, sa mržnjom i zlim nakanama, što me moje godine i cjelovito bogato životno iskustvo, radne navike i rezultati, te moji umni i razumni potencijali, usmjeravaju na trezveno razmišljanje za osudu svih ovakvih surovih i mračnih nakana i tirada.

Neću ja ovom prilikom da pričam ili pišem o ”srpskome svetu” i njihovimotrovnim i ubitačnim nacionalističkim strijelama, nama već odavno znanim i očekivanim.
Biće dovoljno, da ovom prilikom samo citiram književnika Dobricu Ćosića, jednog od učesnika u izradi poznatog ”memoranduma“, kao scenarija za sva agresorska zbivanja iz nedavne prošlosti, koji veli:

/citat sa interneta/

Isto tako, u kontinuitetu su prisutne laži naših susjeda Hrvata u Bosni i Hercegovini, u našem Mostaru i dr. destinacijamaza koje upravo kao neposredni živi svjedok i žrtva HDZ-ove ustaško- nacionalističke politike, njihovih osvajačkih težnji i agresorski postupaka iz nedavne prošlosti, dovoljno ukazuju sa bezbroj primjera da su ona vrsta lopova, koji stalno vrište i viču ”držite lopova”.

Naime, godinama se služe takvom sitagmom u želji da od laži po Gebelsovom receptu ostvare istinu, znajući da permanentno vrše majorizaciju i diskriminaciju u ovoj njihovoj ”rezervnoj domovini”.
Dominantni su u kadrovskoj politici u svim institucijama vlasti, upravo zahvaljujući i svome koalicionom partneru SDA i ulizničkih kadrova u Bošnjaka, a ”dodikovci” su im postali desna ruka i čuvari njihovih agresorskih želja za konačno oživotvorenje genocidne tvorevine Herceg Bosne, na ovim prostorima.


Na mome ličnom primjeru, što bi naši stari govorili ; ”Ako laže koza, ne lažu rogovi” HDZ-ovci su, ti naši ”vrli” hercegovački ili mostarski susjedi imali su namjeru , kao izabranog vijećnika lično me likvidirati, ali nisu uspjeli, zahvaljujući i dobroj ”nebeskoj vili”.
Istina je da nisam bio član niti jedne stranke u tome post dejtonskom periodu, ali je greška da me je rodila ”majka bosanska srpkinja”.

No, kako Milorad Dodik danas nije niti Bosanac i još manje bosanski Srbin, to je zahvaljujući i svojim
mentorima Vučka iz Beograda i Zorana Milanovića iz Zagreba, shodno njihovoj agresorskoj doktrini i osvajačkim nakanama, dobio upute i preporuke saradnika i zaštitnika tih nacionalističkih srpsko- hrvatskih interesa, na ovome dijelu Balkana.

Kako neposredno osjećamo i vidimo, upravo zahvaljujući i dobrim vinsko-rakijiskim podrumima i svinjskim pečenicama kod Dodika i Čovića, rado im se već duže vrijeme priključuju sa posjetama i istim tiradama i ruski ambasadori, kako bivši Ivancov isto tako i njegov nasljednik Igor Kalabuhov.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.