Vrijeme opredjeljivanja

Prezirao sam one koji se opredjeljuju iz koristoljublja, prilagođavajući se i gledajući samo da ne naštete vlastitoj koristi.
Hamid Sapahzad
Hamid Sapahzad
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Blago opredijeljenima. Njihovo je carstvo zemaljsko.
Ovako sam se oglasio prije par dana na svojoj FB stranici, šaljući poruku prijateljicama i prijateljima na ovoj društvenoj mreža da ne spadam u taj soj, jer sam čeljade puno sumnje, sklono preispitivanju i sebe i svijeta u koji je moje sopstvo uronjeno.

Kad kažem – blago opredijeljenima, nimalo ne ironišem, ali priznajem da sam donekle zavidljiv, jer slutim njihovu lakoću življenja.

Suočen sa dramom neizvjesnosti ishoda aktuelne planetarne konfrontacije, suočavam se i sa svim precima i pretkinjama koji su, u sličnim situacijama, mnogo manje informisani nego što sam ja sada, morali da se opredjeljuju ili da se muče u limbu neopredijeljenosti, pokušavajući da razumiju šta se dešava, šta je povod a šta uzrok, šta je uzrok a šta posljedica, ko je dželat a ko žrtva, da vide zašto se to njih i koliko tiče.

Razumio sam i cijenio uvijek one koji se opredjeljuju iz ubjeđenja, sigurni u istinu koja je očvrsla u njihovom umu i srcu, koja ih čini hrabrima i nepokolebljivima, nezavisno od toga je li njihova istina bila i moja. Prezirao sam one koji se opredjeljuju iz koristoljublja, prilagođavajući se i gledajući samo da ne naštete vlastitoj koristi.

Sada, kada šćućureno čovjekoljublje strepi od ovozemaljskih silnika i njihovih ciljeva i razloga, prepoznajem i jedne i druge u svojoj blizini i u daljinama ovozemaljskim. I jednima i drugima je zajedničko to što realnost događaja i procesa redukuju na šemu koju vide kao čvrstu armature za njihove verzije istine. Opredijeljenima iz ubjeđenja bliskija je metodologija redukcije stvarnosti, dok opredijeljeni iz koristoljublja radije pribjegavaju metodologiji presijecanja stvarnosti u momentu koji je najpodesniji za analizu koja ide u korist njihove verzije istine. Uzročno – posljedični niz događaja njima pravi ozbiljne smetnje.

I jednima i drugima nijesu sumnjivi svi neopredijeljeni, jer u toj feli ima mnogo onih koji to takođe čine iz koristoljublja. Sumnjivi su im oni koji nastoje da zamršenom klupku  nađu početak i kraj, prozru njegovu antiljudskost i antiživotnost, svjedoče o tome i upozore na opasnost.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.