Vrijeme opredjeljivanja

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Prezirao sam one koji se opredjeljuju iz koristoljublja, prilagođavajući se i gledajući samo da ne naštete vlastitoj koristi.
Hamid Sapahzad
Hamid Sapahzad
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Blago opredijeljenima. Njihovo je carstvo zemaljsko.
Ovako sam se oglasio prije par dana na svojoj FB stranici, šaljući poruku prijateljicama i prijateljima na ovoj društvenoj mreža da ne spadam u taj soj, jer sam čeljade puno sumnje, sklono preispitivanju i sebe i svijeta u koji je moje sopstvo uronjeno.

Kad kažem – blago opredijeljenima, nimalo ne ironišem, ali priznajem da sam donekle zavidljiv, jer slutim njihovu lakoću življenja.

Suočen sa dramom neizvjesnosti ishoda aktuelne planetarne konfrontacije, suočavam se i sa svim precima i pretkinjama koji su, u sličnim situacijama, mnogo manje informisani nego što sam ja sada, morali da se opredjeljuju ili da se muče u limbu neopredijeljenosti, pokušavajući da razumiju šta se dešava, šta je povod a šta uzrok, šta je uzrok a šta posljedica, ko je dželat a ko žrtva, da vide zašto se to njih i koliko tiče.

Razumio sam i cijenio uvijek one koji se opredjeljuju iz ubjeđenja, sigurni u istinu koja je očvrsla u njihovom umu i srcu, koja ih čini hrabrima i nepokolebljivima, nezavisno od toga je li njihova istina bila i moja. Prezirao sam one koji se opredjeljuju iz koristoljublja, prilagođavajući se i gledajući samo da ne naštete vlastitoj koristi.

Sada, kada šćućureno čovjekoljublje strepi od ovozemaljskih silnika i njihovih ciljeva i razloga, prepoznajem i jedne i druge u svojoj blizini i u daljinama ovozemaljskim. I jednima i drugima je zajedničko to što realnost događaja i procesa redukuju na šemu koju vide kao čvrstu armature za njihove verzije istine. Opredijeljenima iz ubjeđenja bliskija je metodologija redukcije stvarnosti, dok opredijeljeni iz koristoljublja radije pribjegavaju metodologiji presijecanja stvarnosti u momentu koji je najpodesniji za analizu koja ide u korist njihove verzije istine. Uzročno – posljedični niz događaja njima pravi ozbiljne smetnje.

I jednima i drugima nijesu sumnjivi svi neopredijeljeni, jer u toj feli ima mnogo onih koji to takođe čine iz koristoljublja. Sumnjivi su im oni koji nastoje da zamršenom klupku  nađu početak i kraj, prozru njegovu antiljudskost i antiživotnost, svjedoče o tome i upozore na opasnost.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.