Uređaj koji korake pretvara u električnu energiju

Za razliku od nekih uređaja koji se napajaju obnovljivom energijom, ovaj je moguće koristiti i tokom dana i tokom noći na bilo kojem mjestu.
Ilustracija: Charlote Fu
Ilustracija: Charlote Fu
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Džeremaja Toronka je 21-godišnji student iz Siera Leonea koji je osmislio kako korake pri pješačenju pretvoriti u električnu energiju.

Napravio je uređaj koji se postavlja ispod ceste, a koji se koristi toplotom i vibracijama koje stvaraju pješaci i motorna vozila. Za korištenje ovog uređaja nije potrebna baterija ili neki drugi izvor energije.

Za razliku od nekih uređaja koji se napajaju obnovljivom energijom, ovaj je moguće koristiti i tokom dana i tokom noći na bilo kojem mjestu.

U Siera Leoneu 26 posto stanovništva ima električnu energiju. Toronka je i sam odrastao u vrlo teškim okolnostima.

“Porodice se moraju oslanjati na drva i jeftine generatore. Moguće je učiti pod svjetiljkama domaće proizvodnje, a što predstavljala izuzetno veliki problem”, ukazao je ovaj mladić.

Firmu Optim Enerdži je osnovao kada je imao 17 godina. Tokom pilot projekta, njegova dva uređaja su bili dovoljni da struju ima 150 domova i 15 škola.

Toronka je prošle godine dobio prestižnu nagradu Global Student Prize – dobio je 100.000 dolara. Taj novac namjerava iskoristiti za to da 100.000 ljudi do 2030. ima struju. Planira da svojim inovacijama pomogne i zdravstvenom sektoru.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.