Počeli radovi na auto-putu kroz Sandžak

Dionica od Požege do Duge Poljane najteža za izgradnju ne samo u Srbiji već u cijelom regionu, pošto će na ukupno 76 kilometara, biti 27 km u mostovima i 24 km u tunelima.
MUFTIJINA VIZIJA POSTALA STVARNOST – Počeli radovi na auto-putu kroz Sandžak_62372a2f4703e.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Ugovor za izgradnju te deonice Koridora 11, u dužini od 76 kilometara, potpisan je krajem prošle godine u Sjenici. Radove će izvoditi kineska kompanija CRBC, a posao je vrijedan 1,5 milijardi eura.

Vučić je ukazao da će nakon izgradnje, Arilje, Ivanjica, Novi Pazar, Sjenica biti povezani sa Beogradom, u budućnosti, nada se, i sa Sarajevom.

“Za četiri godine ćemo ovaj put da završimo. Dete koje danas ima 10 godina, kada bude imalo 14 godina imaće auto-put do Beograda. To je od ogromnog značaja, probudiće se ceo ovaj kraj”, poručio je Vučić.

Predsjednik je istakao da je dionica od Požege do Duge Poljane najteža za izgradnju ne samo u Srbiji već u cijelom regionu, pošto će na ukupno 76 kilometara, biti 27 km u mostovima i 24 km u tunelima.

Nosilac liste “Muftijin amanet – Stranka pravde i pomirenja” Usame Zukorlić kazao da je auto-putu kroz Sandžak inicijativa i projekat Stranke pravde i pomirenja.

“Muftija rahmetili je prije 12 godina prvi spomenuo projekat auto-puta. To ljudima tada izgledalo čudno, iracionalno i po malo ironično. A mi evo ovdje sada imamo priliku da gledamo ostvarenje sna, ne samo Muftijinog, nego i sna našeg naroda. Očekujemo u narednih par godina da imamo prilike da za kratko vrijeme od dva sata iz Sandžaka da stignemo u Beograd, da u nekom daljem periodu bude završen i auto-put do Sarajeva, pa da također za dva sata možemo iz Sandžaka da odemo do Sarajeva, pa zatim u tom istom periodu bude završen i auto-put do mora, pa da možemo za manje od dva sata biti na moru. Sandžak se na taj način otvara, SPP kao stranka projekata, stranka pozitivnih rezultata ćemo nastaviti korak po korak ka realizaciji ovih krupnih, važnih projekata”

Prema prognozama, bit će završen za četiri godine. Podsjećamo da je za prolazak trase auto-puta kroz Sandžak insistirao rhm. akademik muftija Muamer Zukorlić naročito kao narodni poslanik i predsjednik SPP-a kroz sporazum o saradnji sa SNS-om i u gotovo svim obraćanjima u Narodnoj skupštini. Sporazum sa SNS-om SPP je poptisala u februaru 2021. godine u Beogradu, a u članu 4. tačka 1. preciziran je, između ostalih, i ovaj projekt.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.