Održan treći Kongres Ženske mreže Stranke pravde i pomirenja

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Zato ćemo potvrditi rutu, ideju i stazu napeg pokreta, potvrdit ćemo da smo dosljedni muftijinog amaneta i da imamo snage da dalje tim amanetom koračamo.
Održan treći Kongres Ženske mreže Stranke pravde i pomirenja_6237d2f010cd1.jpeg
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

U prepunom Domu kulture organiziran je Kongres Ženske mreže Stranke pravde i pomirenja. Skupu su prisustvovale predstavnice Ženske mreze Stranke pravde i pomirenja iz Prijepolja, Priboja, Nove Varoši, Sjenice, Tutina, Novog Pazara, Beograda i ostalih gradova Republike Srbije, a skup je otpočeo učenjem Fatihe za dušu rahmetli akademika muftije Muamera Zukorlića.

Obraćajući se prisutnima kandidatkinja za narodnu poslanicu sa liste “Muftijin amanet – Stranka pravde i pomirenja – Usame Zukorlić” Sajma Sijarić – Dazdarević, istakla je da je Stranka pravde i pomirenja, stranka dostojanstva i slobode.

“Danas moramo javno obećati da nećemo i ne smijemo stati, već da želimo i moramo nastaviti tamo gdje je on stao. Moramo planirati budućnost jer jedino mi imamo pravo na to. Prošlost su nam potrošili, sadašnjost prokockali, nećemo dozvoliti da nam potroše u unište budućnost. Godinama smo boreći se, pokazali da umijemo, smijemo i znamo. Znanje i ideje nudili smo u Parlamentu Republike Srbije, u skupštinama širom Sandžaka. Dostojanstveno štitili i čuvali čast i obraz Bošnjaka. Uz sposobnost i znanje našeg rahmetli akademika, a Božijom voljom, osnovali smo vrtiće, škole, fakultete, univerzitete i kao krunu Bošnjačku akademiju nauka. Naše majke i sestre su danas na rukovodećim mjestima, one su liderke ovog pokreta i prve na braniku slobode, zato je u programu naše stranke žena predstavljena kao ključna tačka ovog društva, jer žena je majka, a jedna majka je rodila čovjeka koji će ući u historiju čovječanstva kao neko ko se prvi put izborio da žena sa hidžabom uđe u skupštinu Republike Srbije i dostojanstveno predstavi sve nas.“

Ispred Odbora Ženske mreže Stranke pravde i pomirenja u Sjenici, prisutnima se obratila kandidatkinja za narodnu poslanicu Belma Burović, naglašavajući da moramo poslati poruku da Sandžak nije mali i da će se razvijati i napredovati u budućnosti.

„Rahmetli muftija Zukorlić je previše rekao svojim djelima. Ja sam neko ko vjeruje u genetiku i smatram da je iza njega ostao naš novi vođa Usame Zukorlić, koga ćemo ako Bog da podržati na ovim izborima i zaokružiti broj 8. Riječ amanet je po definiciji obaveza koja se nekom povjerava u koga imamo povjerenje, dakle, on je imao povjerenje u nas i ja vjerujem da ćemo mi kao žene, kao stub svoje porodice, našeg društva, biti stub i naše stranke koja će ako Bog da biti sve bolja i sve mnogobrojnija. Ponosna sam na sve žene koje su danas ovdje, vidjela sam da su u pitanju razlićite generacije, budimo tu jedna za drugu, znamo koliko smo po samoj prirodi jake i neka svaka od nas da djelić i atom svoje snage, ja mislim da smo dovoljno učinile.“

Prisutnima se ispred Opštinskog odbora Priboj obratila kandidatkinja za narodnu poslanicu Lejla Mišorep, naglašavajući da moramo biti dostojni nosioci muftijinog amaneta.

„Svi znamo koliko je važna uloga žene, ne samo u izgradnji porodice, već zato što je žena oduvijek bila stub jakog i čvrstog društva ali i svi znamo koliko je u proteklim periodima, decenijama i vijekovima, žena imala potlaćen položaj. Međutim, svi znate i koliko je rahmetli muftija učinio za sve nas, naročito za žene a pogotovo za žene sa hidžabom, omogućivši im sva moguća prava u društvu. Vi vidite da mi koliko god da smo se borile, nismo ipak morale izać i suočit se direktno sa borbom jer smo imale nekoga ko je stajao ispred nas, ko nas je podržavao, ko nam je bio podstrek i ko nam je omogućavao da se sve naše ambicije sprovedu u djela. Ja se nadam da ćemo mi kao žene, zrele, ambicioozne, sposobne i obrazovane žene, podržati i biti dostojni nosioci muftijinog amaneta i da ćemo biti istrajne u našoj borbi da dođemo do ciljeva koje nam je on zacrtao.“

Obraćajući se prisutnima ispred Opštinskog odbora Nova Varoš, kandidatkinja za narodnu poslanicu Emina Salihbegović, naglasila je da bez zdrave porodice, nemamo ni zdravu sredinu.

“Kažu, kada čovjek odgoji jednu odobu, odgojio je jednu osobu, a kada žena odgoji jednu osobu, odgojila je čovječanstvo. Zato će se Stranka pravde i pomirenja boriti protiv nasilja u porodici jer bez zdrave porodice, nemamo ni zdravu sredinu. Borit ćemo se i protiv nasilja nad ženama, kao i nasilja nad maloljetnim licima i bespomoćnim osobama.“

Ispred Gradskog odbora grada Beograda, prisutnima se obratila kandidatkinja za narodnu poslanicu Sanela Plojovic.

“Kao beogradski članovi koji smo pristupili Stranci pravde i pomirenja, naš život se promijenio u mnogo čemu. Dobivši vođu rahmetli muftiju Muamera Zukorlića koji, osim što je imao karakteristike jednog vođe, ljudske gromade znanja i stavova, čije ćemo savjete duboko da utkamo u našu svijest, svijest naših porodica i pokoljenja jer ne daje Allah takve blagodati svima. Osnivanjem Stranke pravde i pomirenja, čije ime ne govori samo to, njeno ime probudilo je u nama našu nacionalnu svijst, svijest o očuvanju naše zajednice, kulture, vjere, obrazovanja, jer nacionalna sloboda je sloboda i ona iznutra. Ono što je nekada bilo pokušano da se ugasi, zasjalo je svojim punim sjajem. Muftijin amanet nam je da na ovim izborima damo svoj maksimum, da podržimo prvu muftijinu krv, lidera Usamu Zukorlića.“

U ime Gradskog odbora Novog Pazara prisutnima se obratila prof. Alma Rizvanović, ističući da je muftija ostavio viziju, misiju i put kojim trebamo ići.

“Ostavio nam je amanet, a ja sa ovog mjesta mogu posvjedočiti da je muftijin amanet upravo Sandžak ali ne Sandžak iz kojeg nam odoše mladi trbuhom za kruhom, da savijaju kičmu tamo negdje po bauštelama širom Evrope, ne Sandžak bez fabrika a svjedoci smo da je 23. turska fabrika otvorena u Srbiji, ne Sandžak bez kulture i tradicije, ne Sandžak pun kladionica, ne Sandžak bez sela a svi mi znamo da nam je bereket upravo došao iz sela. Gledao je rahmetli muftija uvijek u budućnost a ja vas pozivam da upravo u budućnosti vi i ja, zajedno, radimo kako bi naša djeca, moja vaša, naša djeca ovdje odrastala a još važnije, ovdje ostajala. Trgnimo se jer nam je obaveza zbog generacija koje dolaze, zbog generacije koje su muftijina generacija pobjede. Zato delegirajmo nabolje, one koji znaju, a još važnije, delegirajmo one koji smiju i koji hoće dostojanstveno da ponesu teret poslaničkog mandata.“

Prisutnima se obratila i prva žena sa hidžabom koja nas je predstavljala u Narodnoj skupštini Republike Srbije prof. dr Misala Pramenković, ističući da 3. aprila mi povjeravamo našu budućnost ljudima koji će nas predstavljati.

„Ja vas pitam da li smo za one koji su podizali obrazovne isntitucije ili one koji svakodnevno otvaraju kladionice, ili smo za one koji stoje na braniku jedinstva Islamske zajednice, ili na strani onih koji su je pocijepali, ili smo za politiku autentičnog i ponosnog predstavljanja, ili smo za poltronsku i primitivnu politiku. I hidžab u skupštini i svaka od vas ovdje kao dio mozaika Ženske mreže, jeste produkt ponosa, ponosili smo se onim što jesmo i dalje se ponosimo sa tim i nemamo problem da se takvi predstavimo ni svome narodu, ni drugima. Važan nam je poštovane sestre svaki vaš glas, i ona naša nana na prkosnoj Pešteri, koja zna odlično ko je na pravoj strani, i ona mlada domaćica na selu koja je ostala i vidi perspektivu na tom selu i ne da da nam sela izumru, i ona gospođa u Novom Pazaru i Beogradu koja ima problema kako sačuvati djecu i ne vidi baš svijetlu i perspektivnu budućnost u ambijentu koji nam se servira. Zato ćemo potvrditi rutu, ideju i stazu napeg pokreta, potvrdit ćemo da smo dosljedni muftijinog amaneta i da imamo snage da dalje tim amanetom koračamo.“

Na kraju se prisutnima obratio i nosilac liste „Muftijim amanet – Stranka pravde i pomirenja – Usame Zukorlić“

“Stranka pravde i pomirenja će da nastavi muftijin put sve jače i bolje i kakvog bi imalo smisla sve ono što je rahmetli muftija radio ako mi to ne nastavimo. Poštovane sestre, vi ste 50% naših snaga, vi ste pola naših snaga, ako vi ne izađete na izbore, mi gubimo pola rezultata. Uzmite u obavezu da sve drugarice, sestre, rođake, komšijke, prijateljice, izvedete na izbore, pred nama su mnogo važni izbori i vaša uloga je presudna za naš pokre. Mi nismo obična stranka, mi smo pokret. Vidjeli ste na medijima kakvu ekipu imamo, kakvi nas predstavnici stranke predstavljaju na lokalnim i državnim medijima, kakve sve funkcionere imamo iz muftijine škole. Takvi funkcioneri nam trebaju u još većem broju, barem još toliko, a vi odgajate te funkcionere, ako ih vi ne odgojite, nećemo ih imati. Dakle, vi ste 100% naša naga, 50% ste vi a 50% odgajate. Ovo je nova vrsta politike koju ćemo imati u Sandžaku, to je politika mladosti, politika pozitivne energije, politika pozitivnih rezultata, nećemo da blatimo, nećemo da ogovaramo, već ćemo da radimo korisne stvari na terenu koje će svima nama da budu od koristi.“

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.