Modifikovana crvena krvna zrnca za vakcinaciju protiv COVID-19

Ova platforma za isporuku otvara nove mogućnosti za vakcine i terapije, jer čini naše krvne ćelije pametnim na mnogo različitih načina.
Ilustracija: Eric Chow
Ilustracija: Eric Chow
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Istraživači sa Univerziteta McMaster u Ontariju u Kanadi kreirali su crvena krvna zrnca koja mogu da budu nova tehnologija vakcine protiv COVID-19.

Ćelijske membrane su načičkane šiljastim proteinom SARS-CoV-2, a u eksperimentima koje su istraživači sproveli na miševima, ćelije mogu pokrenuti imuni odgovor sa minimalnim nuspojavama. Tim izveštava da je tehnika relativno brza i laka za izvođenje i da bi mogla biti korisna u razvoju vakcina protiv raznih virusa i budućih varijanti COVID-19.

Čini se da ljudi rade najefikasnije pod pritiskom, a krizna vremena mogu biti snažan katalizator za inovacije i nove tehnologije. Ovo je bilo tačno tokom pandemije COVID-19, kada je razvoj vakcine bio jako ubrzan, i videli smo da se efikasne vakcine pojavljuju velikom brzinom, uključujući nekoliko koje koriste nove tehnologije. Ovaj najnoviji je takođe relativno nov pristup, a istraživači koji stoje iza njega tvrde da bi mogao da otvori put efikasnim vakcinama koje imaju smanjen rizik od neželjenih efekata. Kako kažu učesnici u ovom projektu, trenutne vakcine često izazivaju drastične reakcije imunog sistema i imaju kratkotrajne odgovore. Neke od vakcina koje su razvijene pokazale su neželjene efekte.

Ova platforma za isporuku otvara nove mogućnosti za vakcine i terapije, jer čini naše krvne ćelije pametnim na mnogo različitih načina. Koristimo sopstvene ćelije slično kao nano roboti u našim telima i kad god vide bolest, mogu da se bore sa njom. Metoda se oslanja na crvena krvna zrnca koja su modifikovana tako da predstave SARS-CoV-2 šiljasti protein imunološkom sistemu – uzimamo crvena krvna zrnca i uklanjamo sve iznutra, a zatim pričvršćujemo šiljaste proteine na njihovu spoljašnjost da oponašamo virus korona, rekla je Isabella Passos-Gastaldo, istraživačica uključena u studiju. Kanadski tim može da pričvrsti veliku dozu proteina na površinu ćelije, ali navodi da izazivaju samo minimalne neželjene efekte kada se testiraju na miševima. Oni takođe mogu brzo i relativno lako da kreiraju modifikovane ćelije i mogu da ih prilagode za druge viruse ili buduće varijante SARS-CoV-2.

Razvili smo metod u kome možemo da pokrenemo imuni odgovor bez upotrebe genetskog materijala, a ipak smo u mogućnosti da sintetišemo ove čestice za veoma kratko vreme, rekao je Sebastijan Himbert, drugi istraživač uključen u studiju.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.