Modifikovana crvena krvna zrnca za vakcinaciju protiv COVID-19

Ova platforma za isporuku otvara nove mogućnosti za vakcine i terapije, jer čini naše krvne ćelije pametnim na mnogo različitih načina.
Ilustracija: Eric Chow
Ilustracija: Eric Chow
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Istraživači sa Univerziteta McMaster u Ontariju u Kanadi kreirali su crvena krvna zrnca koja mogu da budu nova tehnologija vakcine protiv COVID-19.

Ćelijske membrane su načičkane šiljastim proteinom SARS-CoV-2, a u eksperimentima koje su istraživači sproveli na miševima, ćelije mogu pokrenuti imuni odgovor sa minimalnim nuspojavama. Tim izveštava da je tehnika relativno brza i laka za izvođenje i da bi mogla biti korisna u razvoju vakcina protiv raznih virusa i budućih varijanti COVID-19.

Čini se da ljudi rade najefikasnije pod pritiskom, a krizna vremena mogu biti snažan katalizator za inovacije i nove tehnologije. Ovo je bilo tačno tokom pandemije COVID-19, kada je razvoj vakcine bio jako ubrzan, i videli smo da se efikasne vakcine pojavljuju velikom brzinom, uključujući nekoliko koje koriste nove tehnologije. Ovaj najnoviji je takođe relativno nov pristup, a istraživači koji stoje iza njega tvrde da bi mogao da otvori put efikasnim vakcinama koje imaju smanjen rizik od neželjenih efekata. Kako kažu učesnici u ovom projektu, trenutne vakcine često izazivaju drastične reakcije imunog sistema i imaju kratkotrajne odgovore. Neke od vakcina koje su razvijene pokazale su neželjene efekte.

Ova platforma za isporuku otvara nove mogućnosti za vakcine i terapije, jer čini naše krvne ćelije pametnim na mnogo različitih načina. Koristimo sopstvene ćelije slično kao nano roboti u našim telima i kad god vide bolest, mogu da se bore sa njom. Metoda se oslanja na crvena krvna zrnca koja su modifikovana tako da predstave SARS-CoV-2 šiljasti protein imunološkom sistemu – uzimamo crvena krvna zrnca i uklanjamo sve iznutra, a zatim pričvršćujemo šiljaste proteine na njihovu spoljašnjost da oponašamo virus korona, rekla je Isabella Passos-Gastaldo, istraživačica uključena u studiju. Kanadski tim može da pričvrsti veliku dozu proteina na površinu ćelije, ali navodi da izazivaju samo minimalne neželjene efekte kada se testiraju na miševima. Oni takođe mogu brzo i relativno lako da kreiraju modifikovane ćelije i mogu da ih prilagode za druge viruse ili buduće varijante SARS-CoV-2.

Razvili smo metod u kome možemo da pokrenemo imuni odgovor bez upotrebe genetskog materijala, a ipak smo u mogućnosti da sintetišemo ove čestice za veoma kratko vreme, rekao je Sebastijan Himbert, drugi istraživač uključen u studiju.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.