Dokazi

Ako lekari prate upute SZO, gotovo je sigurno da bi obdukcija pokazala da su svi preminuli kod kojih je korona navedena kao uzrok smrti, zaista preminuli od korone.
Peščanik
Peščanik
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

U emisiji Reč na reč Dragana Rakić podsetila je na bolnu činjenicu o velikom broju preminulih lekara tokom pandemije. Prva na listi SNS-a lekarka Danica Grujičić burno je reagovala na ove optužbe zahtevajući od Rakić dokaze da su svi oni umrli samo od kovida. „Ja bih jako volela da vi kao filozof to meni dokažete“, naprednjački se postavila lekarka. U prethodnom tekstu već smo dokazali da su njene predizborne floskule o zdravstvenom sistemu redom sve puke laži i izmišljotine. Ovde ćemo dokazati da se i najnoviji ispad nove naprednjačke perjanice može svrstati u isti koš.

Negiranje stradanja lekara u Srbiji ima svoju istoriju. Još početkom 2021. iz Sindikata lekara i farmaceuta saopšteno je da je tokom 2020. oko 70 lekara izgubilo život. U poređenju sa ostalim državama iz regiona to je bio značajan broj. Beogradski centar za ljudska prava uputio je tada inicijativu zaštitniku građana „da po službenoj dužnosti u postupku kontrole utvrdi razloge i eventualne propuste nadležnih institucija u sistemu zdravstvene zaštite zbog kojih je u Srbiji povećana smrtnost i oboljevanje lekara i zdravstvenih radnika od COVID-19“. Zaštitnik građana inicijativu je odbacio. Bio je to početak sistemskog ponižavanja preminulih lekara i njihovih porodica.

Potom je ministar Lončar u aprilu negirao iznete brojke koje su u međuvremenu dodatno porasle. Tvrdio je da je broj preminulih lekara koji su imali kontakt sa crvenim zonama svega 14. Rad u crvenim zonama Lončar je pomenuo kako bi ukazao da smrti ostalih lekara ne mogu imati nikakve veze sa kovidom. Pored toga, rekao je ministar, „velika većina je starija od 75 godina, u penziji su, nisu radili u zdravstvenom sistemu ili su bili na bolovanjima. To su jedini tačni i provereni podaci i molim Srbiju da to zna“.

Predsednica glavnog odbora Sindikata lekara i farmaceuta dr Gorica Đokić odmah je ukazala na besmislenost ministrove izjave: „U Beogradu je podeljena crvena i zelena zona, čim odmaknete iz Beograda, isti doktori rade i u crvenoj i u zelenoj zoni, a da ne pominjem privatni zdravstveni sistem koji dolazi u kontakt s pacijentima koji su zaraženi“. Ni ostale Lončareve tvrdnje nisu bile smislenije. Prema statistici koju vodi sindikat, do marta 2021. broj preminulih lekara bio je 120. Svega njih 19 od 120 bilo je u penziji ili je radilo van zdravstva, dok je tek svaka četvrta žrtva imala više od 70 godina. Tako je propao prvi zvanični pokušaj lažiranja broja preminulih lekara.

U junu iste godine Lončar je saopštio nalaze do kojih je došla Komisija za analizu smrtnih ishoda uzrokovanih bolešću kovid-19 u 2020. Ukupni broj umrlih bio je znatno veći od zvanične cifre. Kako bi objasnio razliku u brojevima, režim je pokušao da razdvoji smrt od korone od smrti sa koronom (i smrti za koje se zbog kliničke slike sumnja na koronu ali bez pozitivnog testa). Sećamo se čuvenog premijerkinog autobusa. Pozitivna osoba koju bi hipotetički pregazio autobus bila bi zavedena u statistiku preminulih sa kovidom, ali ne i u statistiku preminulih od kovida. Istom je logikom Lončar pokušao da relativizuje broj preminulih lekara. „Ono što znamo je da je u 2020. ukupno umrlo 48 lekara, gde ubrajamo i ljude u penziji i oni koji nisu ušli u bolnicu, a ‘samo’ 28 lekara je bilo mlađe od 65 godina, gde podrazumevamo da su bili u prilici da rade u zdravstvenom sistemu, i u privatnim i državnim institucijama“.

Zastanimo ovde za trenutak. Razlika između smrti od i sa kovidom postala je temelj naprednjačke manipulacije brojevima. Upravo je na tu razliku aludirala doktorka Grujičić tražeći dokaze da je uzrok smrti preminulih lekara zavedenih u statistici sindikata zaista kovid. Kada je Lončar izašao sa brojem od 10.365 ukupno preminulih tokom 2020. tvrdio je da je to maksimalan mogući broj ljudi preminulih zbog korone. U tu cifru, rekao je, uključeni su i oni koji su umrli sa koronom i oni koji su umrli bez pozitivnog testa ali sa kliničkom slikom koja ukazuje na koronu. Da bi se došlo do tačne cifre preminulih od kovida, nastavio je, bilo bi neophodno uraditi obdukciju, koju SZO zabranjuje. Na obdukciju ćemo se još vratiti.

I bez obdukcije, Lončareva izjava bila je lažna. Novinari BIRN-a otkrili su da je broj od 10.365 preminulih utvrđen na osnovu potvrda lekara na kojima je korona virus naveden baš kao uzrok smrti. Prema preporukama SZO, korona se kao uzrok smrti navodi i kada preminuli ima druge pridružene bolesti, ali i kada klinička slika ukazuje na kovid vez obzira na rezultate testa. Drugim rečima, u brojci od 10.365 nisu zavedeni oni koji su, pozitivni na kovid, nastradali od premijerkinog autobusa. Svi ostali zaista su preminuli od kovida.

Da bi se to dokazalo nije potrebna obdukcija. Potrebno je samo da poštujemo standarde SZO. Ipak, obdukcija zaista može dati konačnu reč ili kako to reče lekarka Grujičić, dokaze. A kad smo kod obdukcije, odmah treba reći da je SZO nije zabranila. Naprotiv, dala je smernice kako je bezbedno obaviti. Srbija dakle nije vršila obdukcije jer nije imala sredstava, želje ili potrebe, a ne zbog nekakve zabrane SZO.

Od 1. marta do 19. juna 2020. u Berlinu je na uzorku od 26 slučajeva obdukcije ispitivano koji procenat preminulih sa koronom je zaista preminuo od korone. Utvrđeno je da je korona uzrok smrti kod oko 92 procenta preminulih sa koronom. U isto vreme u Britaniji je tim istraživača pokušao da utvrdi koji je procenat onih kod kojih je kovid označen kao uzrok smrti, od ukupnog broja pacijenata koji su tokom hospitalizacije umrli sa koronom. Uzorak je bio 163 pacijenta, a nalazi gotovo identični kao oni iz Berlina: 93%. Šta možemo zaključiti na osnovu ova dva istraživanja? Ako lekari prate upute SZO, gotovo je sigurno da bi obdukcija pokazala da su svi preminuli kod kojih je korona navedena kao uzrok smrti, zaista preminuli od korone.

Vratimo se sada lekarki Grujičić. Prema evidenciji Sindikata lekara i farmaceuta do sada je preminulo 147 lekara. Naprednjačka lekarka traži dokaze da su svi oni umrli samo od kovida. Formulacija „umrli samo od kovida“ je besmislena. Kao što smo videli, kada kažemo da je kovid uzrok smrti ne tvrdimo da pacijent nije imao pridružena oboljenja. Postoje jasna uputstva SZO kada se kovid navodi kao uzrok smrti, a kada je pacijent preminuo sa kovidom. Upravo ta uputstva sledili su lekari koji su kod svih 147 preminulih kolega kao uzrok smrti naveli kovid 19. To je potvrdila članica Saveta Ujedinjenih protiv kovida dr Slavica Plavšić: „Potvrde su tu, postoje otpusne liste, postoje umrlice tih lekara, gde na svakoj piše da je uzrok smrti kovid 19“. Obdukcija bi, imajući u vidu nalaze naučnih istraživanja, verovatno potvrdila da su zaista svih 1471 umrli od kovida. „Zar to nije dovoljno? Zar treba tražiti bilo kakav drugi dokaz“, piše na kraju dr Plavšić.

Zaista, šta još želi Danica Grujičić? Sve smo izneli crno na belo, od istorije manipulativne taktike do naučnih istraživanja i uputstava SZO. Ona, međutim, dokaze nije ni očekivala. Njen partijski zadatak je da zločin prikrije. Životi 147 lekara i 300 medicinskih sestara i tehničara položeni su na oltar višedecenijske loše zdravstvene politike. Gotovo je izvesno da bi katastrofa bila sprečena da je medicinskih radnika bilo značajno više.

Autor je istraživač na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju i student doktorskih studija na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.