Pred mladima je ozbiljan rad na dekontaminaciji društvenih odnosa

Mislim da je previše vremena iza nas, previše grčevitog, bolesnog i razarajućeg perioda, koga treba liječiti sistematikom pravičnosti.
Ilustracija: Aleksandar Savić
Ilustracija: Aleksandar Savić
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Svako vrijeme ima svoje breme i ako je svako breme teret, ono je neizbježan izazov kojeg moramo odgovorno ponjeti.

Sa pravom nam se čini da nosimo teško  breme i da ih ima mnogo, još trebamo biti sigurniji da današnje društvo jača na temelju slobode, emancipacije, sa željom da opravda visoke epitete “generacije pobjede”.

Ta pobjeda će zasigurno doći, ali tek onda kada kao društvo budemo zreli da nasleđenu društvenu kontaminaciju u potpunosti dekontaminiziramo i u tom trnovitom i složenom procesu vidim isključivo mlade, zdrave i sačuvane društvene jedinke.

Mislim da je previše vremena iza nas, previše grčevitog, bolesnog i razarajućeg perioda, koga treba liječiti sistematikom pravičnosti.

Svakako da današnje sijače nemira treba konkretno sankcionisati, a njihova kazna bi u praktičnom smislu bila u najbolnijem metodu političkog karaktera, jer onemogućiti otpadu da širi svoju prljavštinu je prvi stadijum čišćenja.

Mislim da imamo šansu, da imamo saveznike, imajući jedne druge, sa sobom nosimo širinu i trebamo se grupisati isključivo prema ljudskom i stučnom kvalitetu, jer to su jedine smislene podjele.

Već 50 godina, mlad čovjek dozvoljava da njegov najveći društveni domet bude ljepljenje plakata, poltronističko služenje autoritetima, da bude klimoglavac, zarad čega?

Došlo je krajnje vrijeme da kažemo ne, svim infekcionim političkim činiocima, da se suprostavimo tiranima, sijačima nemira, a oni su već 30 godina u aktivnoj implementaciji svakog ultratističkog ogranka vlasti.

 Potrebno nam je puno društveno učešće kroz: ekonomske, kulturološke, političke i ideološke saradnje.

Zbog toga, dekontaminacija društvenih odnosa je osnov pročišćenja, promjene i budućnosti našeg regiona.

Ako ne budemo to ovdje planirali, morat ćemo normalno živjeti u gradovima zapada, jer nakon što odemo u tuđe zemlje, tamo se moramo povinovati redu i poretku a privatni primitivizam nužno zadržati u svoja četiri zida.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.