Vertiv podržava superračunare koji pomažu u borbi protiv kovida-19

Odgovornost da se takva kovid-19 računarska dekodiranja nastave bez smetnji pada na Vertiv, infrastrukturnog partnera kompanije Cineca, s više od 30 godina iskustva.
Vertiv podržava superračunare koji pomažu u borbi protiv kovida-19_6233c19e2c496.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Borba protiv kovida-19 kontinuirano se vodi u bolnicama, staračkim domovima, farmaceutskim laboratorijama širom sveta, ali i u data centru u Bolonji u Italiji. Tamo se u neprofitnom konzorcijumu od nekoliko desetina italijanskih univerziteta, istraživačkih centara i vladinih ministarstava, pod zajedničkim nazivom Cineca, nalazi najveći računarski centar u Italiji i jedan od najmoćnijih superračunara na svetu – Marconi100.

Cineca stručnjaci koriste Marconi100 superračunar kako bi simulirali ponašanje proteina koji omogućavaju replikaciju koronavirusa. Koristeći dobijene podatke, stručnjaci izvode virtuelne testove kako bi pronašli farmakološke molekule najefikasnije u inhibiciji virusa, te sarađuju s farmaceutima kako bi skratili rokove za razvoj terapijskih lekova. Superračunar pomaže naučnicima da razumeju koronavirus i da se bore protiv globalne pandemije.

Nije iznenađujuće da high-performance računarstvo (HPC), potrebno za ovaj projekat, predstavlja jedinstven izazov za napajanje i hlađenje. Marconi100 je novi ubrzani klaster baziran na IBM Power9 arhitekturi i mikroarhitekturi Volta NVIDIA GPU, pružajući računarski kapacitet od oko 32 petaflopsa i otvarajući put do pre-exascale superračunara.

Društveno odgovorno održavanje

Odgovornost da se takva kovid-19 računarska dekodiranja nastave bez smetnji pada na Vertiv, infrastrukturnog partnera kompanije Cineca, s više od 30 godina iskustva.

Vertiv™ sistemi napajanja i hlađenja, koji štite Marconi100 i druge superračunare u kampusu Cineca, spadaju među najrobusnija, najsofisticiranija i najpouzdanija infrastrukturna rešenja na svetu. Liebert® XD, Liebert® CRV i Liebert® PDX sistemi upravljanja toplotom, zajedno s Liebert® HPC-M freecooling chillers rešenjem, održavaju precizne uslove okoline koji su potrebni u Cineca data centrima. Modularni Liebert® Trinergy™ Cube neprekidni izvor napajanja (UPS) filtrira i reguliše napajanje objekata i štiti ih od iznenadnih naponskih skokova, naponskog preopterećenja ili bilo kakvih neplaniranih ispada koji bi mogli da ugroze istraživanja bitna za spasavanje života.

Zapravo, nakon opsežne potrage za pravim UPS-om za svoje superračunare, Cineca je utvrdila da je Liebert® Trinergy™ Cube jedini sistem koji može da zadovolji sve tražene zahteve organizacije, uključujući pouzdanost i daljinske usluge nadzora. Dok je dostupnost bila glavni preduslov za Liebert® Trinergy™ Cube, Dynamic Online način rada omogućuje visoku operativnu efikasnost do 99 odsto, čime Cineca štedi hiljade evra godišnje u troškovima energije i uveliko smanjuje emisije ugljen-dioksida (CO2) u poređenju s drugim tradicionalnim UPS tehnologijama.

Vertiv pruža dodatni sloj zaštite s preventivnim nadzorom i daljinskom dijagnostikom kroz svoju Vertiv™ LIFE™ Services uslugu.
Cineca je uključena u niz istraživačkih projekata koji se bave novim tehnologijama i onima koje su tek u razvoju, kao što su AI, Big Data, mašinsko i duboko učenje, digital twins tehnologija i kvantno računarstvo. Superračunari kao što je Marconi100 sve više se koriste za rešavanje nekih od najizazovnijih svetskih problema, uključujući klimatske promene i održivu poljoprivredu.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.