Građanima Sandžaka omogućiti brzo dobijanje bh. državljanstva

Potrebno je uvesti istu proceduru koju je uveo predsjednik Srbije Aleksandar Vučić za srpski narod iz Bosne i Hercegovine.
Skupština KS traži da se građanima iz Sandžaka omogući brzo dobijanje bh. državljanstva_62314a9591a99.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo zastupnici su većinom glasova odlučili da će od državnih vlasti zatražiti uvođene ubrzane procedure za dobijanje bh. državljanstva narodu Sandžaka.

Inicijativu je podnio SBB-ov Dževad Poturak. On smatra da je potrebno uvesti istu proceduru koju je uveo predsjednik Srbije Aleksandar Vučić za srpski narod iz Bosne i Hercegovine.

“Pokrećem inicijativu prema Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova, Ministarstvu sigurnosti te civilnih poslova BiH, Vijeću ministara i Uredu za strance da izmijene procedure koje će omogućiti državljanima Srbije, odnosno Sandžaka da po skraćenoj proceduri dobiju državljanstvo BiH, po uzoru na proceduru koju je uveo Vučić”, rekao je on u svojoj inicijativi.

Osim toga pozvao je iste organe i da “izaberu najkraći put u roku od 48 sati da ljudi iz Sandžaka dobiju naše državljanstvo”.

Za ovo je glasalo 29 kantonalnih zastupnika čime je inicijativa usvojena.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.