Bošnjacima Sandžaka nudimo aktivan rad na realizaciji velikih infrastrukturnih projekata

Udruživaćemo se sa svim dobrim ljudima, bez obzira na veru, naciju i ideologiju.
Zukorlić: Bošnjacima Sandžaka nudimo aktivan rad na realizaciji velikih infrastrukturnih projekata_6231f3837ce62.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

„Muftija je svima nama ostavio u amanet da se borimo za pravdu i pomirenje. Da idemo politikom i-i umesto politike ili-ili. Da baštinimo politiku partnerstva umesto politike poltronstva. Da politiku blaćenja zamenimo politikom projekata i pozitivnih rezultata֧“, poručio je u razgovoru za Alo! Usame Zukorlić, predsednik Stranke pravde i pomirenja i sin muftije Muamera Zukorlića.

Nije lako na čelu stranke zameniti osobu kakva je bio Muamer Zukorlić, imate li tremu?

– S obzirom na to da mi je prvi veliki javni govor bio na komemoraciji mom rahmetli babu pred državnim vrhom, pred predsednikom države, pred ministrima i pred ambasadorima, tu sam prevazišao tremu. Muftijina smo škola i spremni smo za izazove.

– Ako bog da, sledeći intervju za Alo! ću dati kao narodni poslanik u Skupštini Republike Srbije.

Šta je to što nudite građanima?

– Bošnjacima Sandžaka nudimo aktivan rad na realizaciji velikih infrastrukturnih projekata. Želimo da Sandžak ima sve uslove za život kakve ima, na primer, Vojvodina, od gasovoda, železnice, auto-puta, kliničkog centra i aerodroma. Želimo ispravljanje nepravdi počinjene u nekim ranijim režimima prema Islamskoj zajednici.

Izjavili ste da ste antiratno nastrojeni, te da ćete svoj život posvetiti postizanju mira, na koji način ćete to ostvariti?

– Promovisanjem dobrosusedskih odnosa na principima pravde i pomirenja. Politikom na „zlo odgovori dobrim“ i „vatra se vatrom ne gasi“. Udruživaćemo se sa svim dobrim ljudima, bez obzira na veru, naciju i ideologiju.

Kako komentarišete dešavanja u Ukrajini?

– Ukrajinski scenario je nešto što nijedna država ne bi želela da vidi. Evropa je mislila da je rat nešto što je rezervisano samo za Bliski istok i da je ona zaštićena od tih scenarija. Međutim, narodi širom Evrope sada strahuju od eskalacija širih razmera. Da bi se postigao mir, potrebno je da i Ukrajinci i Rusi i Tatari i drugi narodi Ukrajine zadovolje minimum svojih prava i da se svi u budućnosti osećaju bezbednije.

Vaša izborna lista izazvala je brojne polemike u javnosti, zbog čega na njoj nije Elma Zukorlić?

– Nisam primetio da su polemike bile brojne. Lista „Muftijin amanet“ je sastavljena od kandidata za narodne poslanike. Ima puno naših funkcionera koji nisu na listi. Neki su kandidati za druge funkcije. Neki su se povukli u civilni sektor obrazovanja, kao što je Elma-hanuma, koja ni ranije nije bila kandidat na listi za narodne poslanike. Široka su polja našeg delovanja. Parlament je samo jedno od tih polja.

Koji predsednički kandidat će dobiti vašu podršku na izborima za šefa države?

– Stranka pravde i pomirenja će se na Glavnom odboru stranke izjasniti o tome kojeg će od ponuđenih kandidata na predstojećim predsedničkim izborima podržati.

Sa SNS-om ste potpisali koalicioni sporazum, da li je on i dalje na snazi?

– Sporazum između SPP i SNS je istorijski dokument za region Sandžaka jer se po prvi put jedna vladajuća partija u saglasnosti sa najjačom bošnjačkom strankom obavezala da će raditi na velikim infrastrukturnim projektima za Sandžak. Projektima kakve je naš narod ranije imao samo u snovima. Sporazum je kamen temeljac budućih sporazuma i dogovora između dva naroda.

Kako ocenjujete rad Aleksandra Vučića, predsednika Srbije i lidera SNS?

– Aleksandar Vučić prije svega će u našem pokretu biti upamćen kao neko ko je zaustavio brojne nepravde koje su činjene iz Beograda prema Bošnjacima muslimanima. Zaustavio je proces agresije na Islamsku zajednicu i stvorio ambijent za povratak jedinstva Islamske zajednice kakvo je bilo do 2007. godine. Zatim, zaustavio je proces otimanja vakufske imovine od države i započeo proces legalizacije povraćene vakufske imovine. Doprineo je uklanjanju nepravde prema Internacionalnom univerzitetu. Kroz sporazum sa našom partijom otvorio je put ka razvoju Sandžaka. Mogu ljudi voleti ili ne voleti Aleksandra Vučića. Ni ja se lično ne slažem sa njim u mnogim stvarima. Mi smo partneri. Nismo poltroni, kakav je ranije bio običaj i kakav običaj drugi iz Sandžaka i dalje praktikuju. Za ono što je uradio prema našem narodu mi ćemo biti zahvalni. Ko nije zahvalan ljudima, nije zahvalan ni Bogu.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.