Vitraž iz Novog Pazara

Paša Gicić, novopazarska akademska slikarka, bavi se, gotovo zaboravljenom tehnikom izrade tifani vitraža.
Vitraž  iz Novog Pazara sve traženiji kod nas ali i u zemljama regiona (VIDEO)_622fcc4455100.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Vitraž je hiljadama godina stara tehnika stvaranja prozorskih stakala od različito obojenih staklenih komadića koji su povezivani zajedno da čine sliku ili prikaz. Tokom istorije, vitraži kao skupa i mukotrpna tehnika bili su vezivani najčešće za izgradnju  javnih građevina od velike važnosti. Ovo je počelo da se menja tokom Art nuvoa, kada vitraž postaje popularan i dostupan i širim masama i kada počinje da se koristi i za pravljenje izuzetno estetičnih predmeta od praktične vrednosti.

Paša Gicić, novopazarska akademska slikarka, bavi se, gotovo zaboravljenom tehnikom izrade tifani vitraža. Vitraž je živa slika koja se uvijek mijenja –  sa svakom unutrašnjom ili vanjskom promjenom svjetla. To je veoma vrijedan unikat, ne samo zbog raznobojnog stakla stakala, nego zbog sati ručnog rada, truda, kreativnosti i ljubavi unesene u svaki dio vitraža.

Riječ je o starom umjetničkom obliku za koji se zna da je rađen jos u Vizantiji izmedju 4 i 6 veka n.e. Iako izuzetno teška tehnika rada sa staklom, od oslikavanja do izrade različitih predmeta, u posljednje vrijeme budi interes kod sve većeg broja poštovalaca umjetnosti. U ovim krajevima, niko se ne bavi izradom vitraža, a Paša ističe da je pravi vitraž sve traženiji. Njeni radovi izloženi su u ateljeu CASA DI_VETRO, u blizini novopazarskog muzeja RAS.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.