Glorifikacija zločinca Mladića i skrivanje imena snajperista na Sarajevo

Neobjašnjiv je taj Stockholmski sindrom sarajevskih medija, koji se očituje kroz neku vrstu emocionalne veze i identifikacije s bahatim, bezobzirnim i brutalnim negatorom genocida Miloradom Dodikom.
Ilustracija: Marcello Vargas
Ilustracija: Marcello Vargas
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Mogli su nas poštedjeti sarajevski (ne) patriotski mediji notorne vijesti o razmijenjenim rođendanskim čestitkama između doživotno osuđenog ratnog zločina za genocid Ratka Mladića i još uvijek neosuđenog negatora genocida Milorada Dodika.

Ali nisu, već nas sarajevski mediji pošteđuju prozivke imena snajperista, koji su ubijali građane Sarajeva, posebno sarajevsku djecu, imena koja su poznata pravosuđu Bosne i Hercegovine.

Naime, Haški tribunal je još 2004. god. dostavio Tužilaštvu Bosne i Hercegovine listu imena srpskih snajperista na Sarajevo za daljnu obradu i procesuiranje.

O tome je progovorio Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida za „Specijal O kanala“, gdje je upozorio na A listu, koju je Haški tribunal dostavio pravosuđu Bosne i Hercegovine.

Na toj listi je oko 800 predmeta, uključujući i snajperiste koji su ubijali po Sarajevu, koje je Tahirović po prvi puta javno prozvao imenom i prezimenom: Atanasković Dragan A kategorija, Bošković Predrag zvani Rule A kategorija, Ivković Nebojša A kategorija, Kreneta Marinko A kategorija, Subotić Zlatko A kategorija, Vojnović Škipina Nada A kategorija

Neobjašnjiv je taj Stockholmski sindrom sarajevskih medija, koji se očituje kroz neku vrstu emocionalne veze i identifikacije s bahatim, bezobzirnim i brutalnim negatorom genocida Miloradom Dodikom.

Čovjek se ne može oteti utisku da se sarajevski mediji naprosto solidarišu s Dodikom na način da mu pomažu da ostvari svoj cilj relativizacije genocida i pobjegne od smjene sa političke scene zato što namjerno ometa vitalne funkcije bosanskog društva i države.

Permanentnom „glorifikacijom“ u javnom sarajevskom ili bosanskom prostoru, pozitivno ili negativno, Miloradu Dodiku se daju krila da nastavi sa svojom notornom pričom jer je shvatio da ta njegova priča ubija u pojam bosanske građane.

Uvjeren sam, neka se Dodika ignorira samo tri dana u sarajevskim medijima, Dodik će postati nebitan u bosanskom javnom i političkom životu.

Naravno, međunarodna zajednica prati ponašanje bosanskih medija pa i sâma pada u zamku Stockholmskog sindroma tako što mazi Dodika na način da ga umoljava i nagrađuje kako ne bi bio gori nego što jest, a dobre bosanske momke kažnjava kako bi bili bolji nego što jesu.

Zaista, pitam se šta nakon što član Predsjednistva Bosne i Hercegovine iz manjeg entiteta r.s. i vladajuća stranka u r.s., koju Milorad Dodik vodi, čestitaju rođendan doživotno presuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću, koji je počinio jedini genocid u Evropi nakon II svjetskog rata – šta to još treba da urade pa da ih Europa i Amerika potpuno izoluju iz demokratskog i civiliziranog svijeta?

Naravno, pod uvjetom da ih bosanska politika prethodno izoluje također, tj., da odbije bilo kakvo koaliranje s njima.

Da li zaista međunarodna zajednica žele da se njeni politički predstavnici sastaju te rukuju i obavljaju ozbiljne političke razgovore sa političkim vođom i ostalim iz njegove političke stranke, koji njegov rođendan sa posebnim ponosom slave jer je na isti dan rođen jedan vanserijski krvnik?

Doista, bosanske patriotske snage trebaju najozbiljnije da postave međunarodnoj zajednici ovo pitanje uz ono dodatno: – Misli li međunarodna zajednica podržati Visokog predstavnika da nešto konkretno poduzme u vezi člana Predsjedništva iz manjeg entiteta r.s. i njegove političke stranke, koja negira genocid i podiže spomen ploče presuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću, spomen ploče koju uredno održava i obnavljaju na Vracama i Istočnom Sarajevu?

Da li, zaista, nakon ovakvih postupaka međunarodni čimbenici u Bosni i Hercegovini misle da Dodik i njegova stranka, kao uostalom i sve stranke u n.s.r.s., odbijaju primjenu izmjena i dopuna kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, kojeg je donio Visoki predstavnik samo zato što ga je on donio, a ne zastupnici u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine?

Šta misle međunarodni čimbenici u Bosni i Hercegovini zašto n.s.r.s ima namjeru ili odluku da osnuje svoje Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) te, na osnovu toga, sâma bira “svoje” sudije i tužitelje i proglasi rad Tužilastva i Suda Bosne i Hercegovine na teritoriji r.s. nelegitimnim i nelegalnim?

Da li međunarodna zajednica, zaista, misli da će se, nakon svega, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz r.s i n.s.r.s. zaustaviti na ovome i da neće nastaviti sa rastakanjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine radi spajanja i ujedinjenja sa Srbijom?

Hoće li međunarodna zajednica već jedno bezuvjetno zahtijevati od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji se ne zna ni probuditi bez Dodika u Beogradu, da se javno ogradi od Milorada Dodika te njegove iredentističke i secesionisticke politike r.s.?

Ili će im biti dovoljno da Vučić još jednom ponovi da podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda, jer je to ono što međunarodna zajednica najviše voli da čuje?

Kakav primjer međunarodna zajednica daje Rusiji u Ukrajini ako dozvoli da r.s., kršeći Mirovni sporazum, Ustav i zakone Bosne i Hercegovine, uvodi nekažnjivost za krivična djela koja regulira međunarodno i domaće bosansko pravo?

Po ćemu se ovo nasilje nad međunarodnim i domaćim bosanskim pravom razlikuje od onog kojeg danas provodi Rusija u Ukrajini?

Jedino po tom što je r.s. već počinila genocid dok je Srbija znala šta r.s. sprema, ali ništa nije poduzela da to sprijeći a mogla je, kako je utvrdio Međunarodni sud pravde, dok Rusija još nije počinila genocid u Ukrajini, što nije isključeno da neće!

Da li će i Rusija počiniti genocid u Ukrajini, kao što je isti počinjen u Bosni – Srebrenici uz dopuštenje Srbije, ovisi o tome kako će se Europa, Amerika i Velika Britanija postaviti prema njenim ruskim pijunima u r.s i Srbiji u ovom konkretnom slučaju!

Treba se samo sjetiti ukrajinskog Gladomora i shvatiti da se ne radi o nategnutom poređenju.

Gladomor, poput Holokausta, Ukrajincima se već jednom dogodio od strane Rusije.

Genocid, poput Holokausta, Bošnjacima/Bosancima se već dogodio od strane srpske politike i vojske.

Ukoliko se zloćudna politika i vojska Milorada Dodika, koja ima podršku Aleksandra Vučića, odmah i bezuvjetno ne osujete u Bosni, a to znači ukoliko se Milorada Dodika ne izopći iz aparata države, gdje može da opstruira svaki napredak Bosne i Hercegovine prema euroatlantskim asocijacijama, EU i NATO, onda je moguće da se u Ukrajini dogodi genocida a u Bosni da se genocid ponovi.

Ovo nije izraz panike, već racionalno upozorenje, koje se temelji na stvarnom i neizbrisanom bosanskom iskustvu nedavnog genocida, koji je dokazan i presuđen na Međunarodnom sudu pravde u Haagu.

Spaljivanje ukrajinskih gradova, koje vidimo uživo na TV ekranima nije Reality Show za dokonu zabavu, već je to Reality War na život ili smrt Ukrajine.

Ruska vojska sve pali i gari u Ukrajini, a onda se ne znam gdje…?

Ili se zna gdje i šta je na redu nakon Ukrajine…?

Vjerovatno Dodik i Vučić već znaju gdje i šta je na redu da se spaljuje nakon Ukrajine…?

Zato je moj savjet sarajevskim ili bosanskim medijima da se liječe od Stockholmskog sindroma dok nije kasno!

Allahu Sveznajući, pouči nas da znamo razlikovati istinu od laži i pravdu od krivde!

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.