Veštački neuroni i sinapse iz štampanih tranzistora

Ova najnovija tehnologija mogla bi da otvori put lakšoj integraciji između mašina i našeg nervnog sistema, uz niz potencijalnih upotreba u medicinskim tehnologijama.
Veštački neuroni i sinapse iz štampanih tranzistora_622e7ba136c44.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Istraživači sa Univerziteta Linköping u Švedskoj stvorili su veštačke neurone i sinapse koristeći organske elektrohemijske tranzistore koji se u velikom broju mogu štampati na plastičnoj foliji.

Štampane strukture mogu da provode i elektrone i jone, pomažući im da oponašaju akcione potencijale generisane u biološkim neuronima. Do sada je švedski tim integrisao veštačke neurone u živi organizam, u ovom slučaju biljku mesožderku zvanu Venerina muholovka, i pokazao da mogu da aktiviraju mehanizam zatvaranja njene lisnate zamke, iako insekt nije sleteo unutra. Tehnologija se može pokazati veoma korisnom za različite medicinske primene, uključujući bolju integraciju i kontrolu robotskih proteza i implantabilnih neuromodulatornih tehnologija.

Elektronika i biološki sistemi se obično ne podudaraju, barem u smislu direktnog kontakta i interakcije. Revolucija kiborga, u kojoj ljudi neprimetno integrišu elektronske komponente u tela za nadljudske moći i zle ludosti, ostaje u domenu pisaca naučne fantastike. Međutim, ova najnovija tehnologija mogla bi da otvori put lakšoj integraciji između mašina i našeg nervnog sistema, uz niz potencijalnih upotreba u medicinskim tehnologijama. Tehnologija o kojoj je reč sastoji se od organskih elektrohemijskih kola koja se mogu štampati na plastičnoj podlozi.

Strukture mogu da provode i jone i elektrone, i pozitivna i negativna naelektrisanja, omogućavajući im da oponašaju akcione potencijale koje generišu neuroni. Razvili smo neurone zasnovane na jonima, slične našim, koji se mogu povezati sa biološkim sistemima, a organski poluprovodnici imaju brojne prednosti — biokompatibilni su, biorazgradivi, mekani i koji se mogu oblikovati. Za rad im je potreban samo nizak napon, koji je potpuno bezopasan i za biljke i za kičmenjake, kažu naučnici. Istraživači se nadaju da bi tehnologija mogla da poboljša medicinske uređaje tamo gde je potrebna bliska komunikacija između uređaja i nervnog sistema, kao što su robotske proteze ili neuromodulatorni uređaji.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.