Naučna izdanja Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu

“Zanimljivost svih ovih izadanja skupa, osim što su stručno-naučno profilirana, jeste u tome što su bliski i onim običnim čitaocima.”
U organizaciji Matice bošnjačke promovirana naučna izdanja Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu_622b4d0295a63.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

U organizaciji Matice bošnjačke upriličena je promocija naučnih izdanja “Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu”.
Biblioteka Fakulteta za islamske studije bila je mjesto promocije korisnog štiva koje treba imati i pročitati svaka bošnjačka porodica – složni su promotori.

Četiri su knjige u sklopu naučnog izdanja:
– Etnolingvistički slojevi bosanske leksike, autora Alena Kalajdžije;
– Bibliografija radova o bosanskom jeziku 1990-2020, autora Zenaide Karavdić;
– Čajničko četveroevanđelje – tekstološko istraživanje, autorice Erme Ramić – Kunić
– Sintaksička homonimija i ambigvitet: tipovi sintaksičke dvosmislenosti, autora Jasmina Hodžića.

Prvi od promotora Jasmin Hodžić istakao je da je kompletno naučno izdanje zapravo zaokruživanje potrebnog znanja o svom jeziku.
“Zanimljivost svih ovih izadanja skupa, osim što su stručno-naučno profilirana, jeste u tome što su bliski i onim običnim čitaocima. Od danas, kada imamo ovakvu knjigu kakva je, recimo, “Bibliografija radova o bosanskom jeziku 1990-2020”, moram kazati, ne smijemo dozvoliti sebi da išta o njemu govorimo, a da nemamo ovu knjigu uz sebe”, istako je Hodžić.

Drugi u nizu promotora Hadžem Hajdarević podvukao je važnost jezika kao odrednice nečijeg identiteta.
“Jezik ima neke svoje tajne ključeve, svoje skrivenosti, pa samo onaj ko je jako zagrijan za određeni tekst može to i prepoznati. Jezik je jedna od fundamentalnih oznaka nečijeg identiteta, pa je jako važno imati odgovoran odnos prema njemu”, kazao je Hajdarević.
Promotor Alen Kalajdžija, predstavljen kao jedan od najboljih bosnista, govorio je o važnosti duhovnog odnosa prema nauci, što je, podvlači, umnogome pomoglo u njenom razvoju.

“Mi, kao dobri Bošnjani, baštinimo jednu duhovnu stazu naukovanja, koja uticala jako bitno u poimanju i shvatanju vjerskog, kulturnog i historijskog nasljeđa. Uvijek naglašavam i studentima kao profesor kad im predajem, da se uvijek mora čuvati taj lokalni govor. Ne smije se zanemariti”, podsjeća Kalajdžija.
Moderator promocije bio je Kemal Džemić.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.