Bez napretka, ali razgovori se nastavljaju

Očekivanja od susreta ministara vanjskih poslova Lavrova i Kulebe su i uoči njihovog susreta u Turskoj bila mala. Ta su se očekivanja očito potvrdila.
Ilustracija: Podpunkt
Ilustracija: Podpunkt
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Prvi put od početka rata ministri vanjskih poslova Rusije i Ukrajine razgovarali su direktno jedan s drugim: Sergej Lavrov i Dmitro Kuleba sastali su se u Antalyji, na inicijativu turskog šefa diplomacije Mevluta Cavusoglua. Prema Kulebinim riječima, odlučujućeg pomaka nije bilo. Također nije bilo moguće dogovoriti humanitarne koridore za grad Mariupolj, rekao je ukrajinski ministar poslije sastanka.

On je, naglašava, spreman za još jedan razgovor u ovom formatu, a njegova zemlja se zalaže za uravnoteženo diplomatsko rješenje. Moskva „neće od Ukrajine dobiti kapitulaciju”. Njegov dojam je, kaže, da Rusija trenutno nije u poziciji da uspostavi prekid vatre. Najteža situacija trenutno je u Mariupolju. On se nada da će u tom gradu biti uspostavljeni koridori za izlazak civila.

Razgovor s ruskim kolegom Kuleba je ocijenio istovremeno i kao lak i kao težak – lak, jer se Lavrov držao svoje uobičajene retorike, a težak, jer je on, kaže, dao sve od sebe. Razgovori bi se trebali nastaviti.

Lavrov kritizira Zapad

Lavrov je poslije sastanka izjavio da i Rusija želi nastaviti pregovore s Ukrajinom, a da ni predsednik Vladimir Putin nema ništa protiv susreta s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim. Međutim, za to je potrebno „raditi na pripremama“.

On se u razgovoru s Kulebom osvrnuo i na prijedloge Rusije: želimo odgovor na te prijedloge, ponovio je Lavrov. Razgovaralo se i o humanitarnim pitanjima, a prema riječima šefa ruske diplomacije, vojna operacija njegove zemlje u Ukrajini teče po planu.

Lavrov je također optužio Zapad da se opasno ponaša: Ukrajina se snabdijeva smrtonosnim oružjem i nejasno je tko bi se mogao domoći tih isporučenih raketnih bacača. „Vidimo koliko opasno sada djeluju naše zapadne kolege, uključujući i Europsku uniju”, rekao je ruski ministar.

Kako je priopćeno iz Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine, Kuleba je na sastanku iznio tri glavna zahtjeva Ukrajine: „Momentalni prekid vatre, poboljšanje humanitarne situacije u Mariupolju, Harkovu, Sumi, Volnovahi i drugim ukrajinskim gradovima, i povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine.“ Svi ti gradovi su pod teškom vatrom ruskih snaga – u njima se još uvijek nalaze brojni civili.

Zelenski ističe spremnost na kompromis

Ruska vlada nedavno je ocijenila da je postignut „napredak” u pregovorima s ukrajinskom stranom i, za razliku od ranijih izjava, iznijela uvjeravanja da neće nastojati srušiti vladu u Kijevu. Sa svoje strane, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski jasno je stavio do znanja da je spreman na kompromis i da povlači zahtjev za učlanjenje njegove zemlje u NATO.

Spriječiti eskalaciju

Turski predsjednik Erdogan više puta je nudio svoje posredovanje u sukobu između Moskve i Kijeva. Turska je i dalje u stanju razgovarati „i s Ukrajinom i s Rusijom”, naglasio je Erdogan u srijedu.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.