Apel zavjeta

Neka Svemogući Bog podari Vama i svima nama mudrosti i hrabrosti da gradimo Lađu mira i sigurnosti.
0DDF6F1A-E8FE-48C0-A268-08905037A48C
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

U ime Jednog i Istog Boga, Milostivog Samilosnog
U ime mira čovečanstva
U ime ljudskog bratstva za mir

APEL ZAVJETA

U ime riječi Starog zavjeta, Tore
Vaša Eminencijo glavni rabin Yitzhak Yosef,

U ime duha Novog Zaveta, Jevanđelja
Vostra Santità, poglavar Katoličke crkve papa Franjo,
Vaše Visokopreosveštenstvo Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kirilo,

U ime kodeksa mira Posljednjeg zavjeta, Kur’ana
Vaša Eminencijo veliki imam Al-Azhara Sheikh Ahmad Al-Tayyib,

Čitajmo u ime našeg Svevišnjeg Gospodara: – Ko ubije jednog nevinog čovjeka kao da je ubio cijelo čovječanstvo, a ako neko spasi život jednog čovjeka, kao da je spasio cijelo čovječanstvo – Kur’an 5:32.

Vaše Eminencije, pišem vam ovo pismo jer vjerujem da ste potpuno svjesni značaja zapovijesti Starog saveza:
– Ne ubijte!

Naravno, svjestan sam da sam premali bivši bosanski vrhovni muftija da bih vas savjetovao, Vaše Eminencije, šta da radite, ali, s druge strane, moja bosanska poruka o tome šta se danas dešava u Ukrajini je suviše važna da bi je bilo ko ignorirao a kamoli Vi, Vaše Eminencije.

Moja bosanska poruka je vrlo jednostavna:
– Dignite svoj zajednički glas, Vaše Eminencije, protiv ubijanja nevinih ljudi u Ukrajini. To je ono što nevino čovječanstvo u opasnosti danas očekuje od Vas. Od Vas se očekuje da budete jedan ljudski glas iskonskog zavjeta sa Svemogućim Bogom protiv ubijanja nedužnog čovjeka bilo gdje.

Ko to može, Vaše Eminencije, ako ne vi?

Ko može okrenuti svoje lice Svemogućem Bogu da traži oprost i milost ako ne vi svojim ujedinjenim poniznim glasom protiv tirana koji su sposobni da nas sve nemilosrdno ubiju?

Ko ovim bezdušnim i arogantnim političarima može reći što je „dosta, dosta je“ ovih beskrajnih užasnih ratova, koji prijete samom postojanju naše planete ako ne vi koji posjedujete ključ za otvaranje ili zatvaranje njihovih kamenih srca?

Ko može dati nadu u mir i sigurnost čovječanstvu glasom srca i uma koji ima dodir s Bogom ako ne vi koji tvrdite da imate Božji blagoslov?

Vi to možete, Vaše Eminencije!

Vi to morate učiniti jer je to Vaša misija na koju ste se zakleli Bogu. Zakleli ste se na dužnost i službu Bogu i čovječanstvu.

Zar ne vidite, Vaše Eminencije, da su oni koji posjeduju hiljade nuklearnih bojevih glava opsjednuti svojom umišljenom i stvarnom moći.

Zar ne primjećujete da su oni slijepi pa ne vide da će ih oružje koje su izmislili protiv svojih zamišljenih i stvarnih neprijatelja na kraju njih same ubiti:
– Čovjek je razmišljao i odlučio. Međutim, ubio se onako kako je mjerio. Da, zaista – ubio se kako je izračunao. Zatim je pogledao namršteno i namrgođeno – Kur’an 74:18-23.

Vaše Eminencije, dozvolite mi da Vas ponizno zamolim da se što prije nađete bilo gdje na ovoj našoj ugroženoj planeti radi zaustavljanja rata protiv čovječanosti u Ukrajini prije nego što bude prekasno.

Osjećam da imam pravo tražiti to od vas jer je nepoštovanje svetosti ljudskog života, koje je rezultiralo genocidom, najprije počelo u mojoj zemlji Bosni da bi se nastavilo kasnije u Iraku, Siriji, Libiji, Jemenu, a sada i u Ukrajini.

Vaše Eminencije, čovečanstvo je suočeno sa ludilom ljudskog uma kakvo se nikada ranije nije videlo u ljudskoj historiji.

Stoga, mora se pokazati zdravo ljudsko srce i zdrav ljudski um kakvog nikada ranije nismo vidjeli u ljudskoj historiji.

Za postizanje tog plemenitog cilja u ovom trenutku, čovječanstvu je potrebno zdravo vodstvo, potrebni su mu mudri i hrabri duhovni i moralni vođe.

Vaše Eminencije, to vodstvo, taj um i tu hrabrost vidim u Vama pod uvjetom da ste spremni da preuzmete ulogu Huha Alaihisselam, koji je napravio Lađu za spas čovječanstva kada je bilo suočeno sa globalnim potopom.

Zaista, današnje čovječanstvo je u sličnoj situacijom poplave ljudske krvi i suza.

Jasno je da je jedini izlaz Lađa spasa za globalni mir i sigurnost za cijelo čovječanstvo.

Neka Svemogući Bog podari Vama i svima nama mudrosti i hrabrosti da gradimo Lađu mira i sigurnosti te da budemo svjetionik ljudskog uspjeha na Ovome i spasa na Drugome svijetu! Amen!

Mustafa Cerić, Ph.D.
Bosanski reisu-l-ulema u ratu i miru
Dobitnik UNESCO-ve nagrade za mir 2003.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.